В Україні зростуть тарифи на ЖКГ: коли це станеться

Тарифи на деякі послуги ЖКГ в Україні з великою ймовірністю зростуть – зокрема, на газ, гарячу воду та опалення. Втім, якщо це й станеться, то не раніше 2025 року, коли, за очікуваннями, закінчиться дія мораторію на підвищення комунальних тарифів. Таким чином, у 2024 році українці оплачуватимуть ці послуги за нинішніми розцінками.

6997_0_main_new_12247194.jpg (59.43 Kb)

Такий прогноз зробили в Нацбанку. Там пояснили: відмова від підвищення тарифів на зазначений термін дозволить стримувати зростання цін.

“Її (адміністративну інфляцію. – Ред.) буде стримувати дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Який, за припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році”, – підкреслили в НБУ.

Як будуть підвищувати тарифи

Загалом, зазначили там, різкого зростання розцінок не буде. Швидше за все:

тарифи підвищуватимуть у кілька етапів;
цей процес супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.
“Попри нагальну потребу усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що подальші урядові рішення щодо приведення тарифів на ЖКП до ринкових рівнів враховуватимуть високу соціальну значущість тарифів. Тому очікується, що їх підвищення буде поетапним та супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями”, – пояснили в регуляторі.

Що буде з тарифом на електроенергію

Водночас, глава Міненерго Герман Галущенко повідомив, що українцям найближчим часом не варто очікувати зростання тарифів на електроенергію. Щонайменше, до закінчення опалювального сезону платити за світло потрібно буде за поточними розцінками: 2,64 грн за кіловат-годину – незалежно від обсягу споживання.

“До кінця опалювального сезону 2023/24 підвищення тарифів для населення не планується”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо: тариф у 2,64 грн за кіловат-годину без урахування обсягу споживання діє в Україні з літа. Таким чином, при споживанні, наприклад 239 кВт*год ,сума у платіжках становитиме 630,96 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *