Десятка найбільших мереж ресторанів в Україні – McDonaldʼs, !Fest, KFC. Хто ще?

«Львівські круасани», !Fest і McDonaldʼs – серед лідерів HoReCa. Як їх змінила війна та хто ще продовжує розвиток? Forbes склав список найбільших мереж ресторанів в Україні за кількістю закладів за результатами 2023 року

За час повномасштабної війни ресторанний ринок скоротився з 36 500 до 32 000 закладів, йдеться в дослідженні компанії з автоматизації закладів Poster, яке є у розпорядженні Forbes. 

«Середня виручка закладів у 2023-му зросла на 40% порівняно з минулим роком, а середній чек – на 38% внаслідок підвищення цін», – розповідає співвласник і CEO Poster Родіон Єрошек. 

Обстріли цивільної інфраструктури та вимкнення світла у 2022 році не призвели до масового закриття закладів, але позначилися на виручці, пояснює Єрошек. Залежно від області спад становив до 15%. 

Натомість кількість ресторанних ФОП і ТОВ, за даними Poster, у 2023 році зросла на 70% порівняно з тогорічними показниками – з 8059 до 13 721. Річ не тільки у появі нових гравців – найбільші ресторанні мережі України стали ще більшими. Передусім за рахунок франчайзингу та використання зон фудкортів у ТРЦ.

Хто у лідерах?

Найбільш стійкі під час війни – львівські ресторани і фаст-фуд 

Лідер ринку за кількістю закладів в Україні – Lviv Croissants зі 153 точками в Україні. Попри всі ознаки кав’ярні з пекарнею, в мережі можна знайти заклади до 260 кв. м із алкоголем у меню, зокрема, з ігристим, сидром і вином. Понад 120 «Львівських круасанів» Андрія Галицького в Україні працюють за франшизою, також 11 знаходяться у Польщі.

Другий у списку – холдинг !Fest. За 16 років мережа зросла до 105 ресторанів різного формату. Частина з них працює за франшизою. У жовтні 2023 року холдинг пережив «маски-шоу» від співробітників Бюро економічної безпеки. «Мають претензії до діяльності ФОП у ресторанах, зарплат», – розповідав у той день співвласник ресторанного холдингу !FEST Юрій Назарук. На подальшу роботу мережі візит БЕБ не вплинув.

До холдингу !Fest входять 59 юридичних осіб, йдеться в даних аналітичного сервісу YouControl. Найбільші з них – «Мінпрод Галичина» з 247,9 млн грн виторгу у 2022 році і «Ритейл Менеджмент Системс» – 201,9 млн грн.

Мережа McDonald’s почала відновлювати роботу в Україні у вересні минулого року, а в 2023-му досягла кількості 100 ресторанів. Частина з них – абсолютно нові заклади, зокрема, вздовж автотрас.

«Розміщення закладів на ключових автодорогах – один зі стратегічних напрямів нашого розвитку», – розповів Forbes директор з розвитку McDonaldʼs в Україні Віталій Стефурак.

До 66 закладів зросла мережа GastroFamily сімʼї ресторанів Дмитра Борисова. «З преміального сегмента 30–40% клієнтів перейшли у більш демократичний», – зазначив Борисов у коментарі Forbes. Серед його закладів є ресторани з обох груп. Більшість також розвиваються за франшизою.

«У демократичному закладі середній чек – 150 грн, у класичному – 300–400 грн на одну людину», – ділиться Борисов. 

Американська мережа Domino’s Pizza розвивається в Україні за франшизою вартістю $250 000. Через війну компанія закрила всі свої заклади на Півдні і Сході України, проте українцям залишаються доступними 65 ресторанів. Це робить її четвертою ресторанною мережею країни за кількістю точок. 

KFC, на відміну від «Маку», швидко відновила роботу мережі в Україні. Ресторани компанії в Україні розвивають одразу три франчайзі-оператори: «Глобальна ресторанна група – Україна», «Тесті Фуд» і «ДТС-Харків», офіси яких знаходяться у Києві, Дніпрі та Харкові відповідно. 

Загалом ці компанії керують 56 закладами, що дозволяє мережі бути у першій пятірці найбільших ресторанних мереж України.

Найбільші ресторанні мережі України-2023

Найбільші ресторанні мережі України-2023

Не всі великі ресторанні компанії продовжили зростати в Україні. Фаст-фуд «Япі», яким володіла Fast Food Systems, припинив діяльність. Натомість у компанії зберігся головний актив – піцерії «Челентано». Заклади мережі функціонують у 31 місті, проте не в Києві, більшість працюють за франшизою. Це не завадило компанії закріпитися на шостому місці у списку найбільших мереж. 

Також у десятці лідерів – «Пузата Хата», «Чорноморка» і «Сушия». 

Хто ще?

До списку не потрапили ще кілька великих мереж зі змішаним форматом і ресторани-кавʼярні-магазини на АЗС.  

Мережа АЗС WOG нараховує 342 точки WOG Cafe, а у листопаді 2023-го вона відкрила фудхол на своїй найбільшій автозаправній станції. У складі – ресторани «Сушия», Il Molino та Shawarma Point. 

Ще більше закладів на АЗС – у OKKO, яка обʼєднує 404 HotCafe, а також 27 ресторанів під брендами A la Minute, Pasta Mia і Meiwei. Це робить і WOG, і ОККО найбільшими компаніями у ресторанному сегменті. Однак більшість їхніх точок інтегровані у склад АЗК.

Читати більше Згорнути

Поза системою

Наведені заклади – лише третина ринку HoReCa України. «З 32 000 закладів в Україні лише 6500 – це ресторани, ще 6000 – кавʼярні», – говорить Єрошек із Poster. 

Один із найпопулярніших форматів – точки із шаурмою, системних гравців там – одиниці. Наприклад, Döner Market від МХП з понад 150 точками, які розвиваються за моделлю франшизи. 

Зростання тренду на шаурму минулого року зауважив в інтерв’ю Forbes Дмитро Борисов. У його закладах БПШ під час війни кількість чеків із шаурмою виросла на 25–30%.

Окремий сегмент – паби та бари, які, як правило, не обʼєднуються у великі мережі. Серед найбільших – «Портер Паб» із 14 закладів. Також 11 точок у мережі «Контейнер Бар».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *