В Україні яйця знову стають “золотими”

В Україні продовжують дорожчати курячі яйця. Якщо влітку-2023 десяток коштував 45-49 грн, а восени 59-62, то в січні-2024 середні ціни злетіли вже до 65 грн, хоча найдешевші яйця можна знайти і по 50 грн. Чекати на здешевлення продукту українцям поки не радять – падіння цін почнеться лише після Великодня і буде не різким.

36_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

За даними профільного порталу, у січні десяток яєць від відомих торгових марок продають по 63-67 грн. Йдеться про яйця у фірмових упаковках, які зазвичай дорожчі, але саме вони – найпопулярніші.

Водночас, як показав моніторинг OBOZ.UA, яйця 1-ї категорії без торгової марки та фірмової упаковки традиційно можна купити значно дешевше. Наприклад, у мережах “АТБ” та “Фора” такі продають по 50 грн, у “Варусі” – по 56 грн.

Як прогнозує старша наукова співробітниця центру “Інститут аграрної економіки” Світлана Пашко, високі ціни на яйця збережуться ще кілька місяців. Ймовірно, зниження вартості продукту розпочнеться лише після Великодня та буде поступовим. Ці зміни не є чимось новим – так відбувається кожну зиму та весну.

Проте ситуація залежатиме і від інших чинників. Насамперед – пов’язаних із війною. “Це (зниження цін навесні – Ред.) відбудеться за умови, що в країні не погіршиться ситуація, пов’язана з повномасштабною агресією Росії на територію України, і припиняться атаки агресора на інфраструктуру, особливо на вітчизняну енергетичну систему, від якої значною мірою залежить яєчна галузь птахівництва”, – зазначила Пашко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *