Нові рекордні ціни на яблука в Україні

В Україні дорожчають яблука За тиждень ціни на головні сезонні фрукти зросли на 23% – до 22 грн/кг, що стало найвищим показником за останні 7 років.

20_apple-1122537_1280.jpg (33.37 Kb)

Про це повідомляють аналітики EastFruit. Вони пов’язують те, що відбувається на плодовому ринку із сезонним скороченням пропозицій осінніх сортів яблук – вони традиційно пропонуються дешевше, ніж зимові сорти яблук.

На сьогоднішній день українські садівники пропонують до продажу яблука по 15-22 грн/кг (ціни залежать від сорту, якості та обсягу партії). Це в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня, і на 36% вище, ніж на початку жовтня 2023 року. Більше того, оптові ціни на яблука, що знову встановилися, в Україні вже є найвищими, як мінімум, за останні 7 років.

Учасники ринку пояснюють те, що відбувається, кількома факторами. Зокрема, ціни на яблука зростають з таких причин:

скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не мають високого попиту;
торгова активність у цьому сегменті помітно зросла через сезонне скорочення асортименту фруктів та ягід від місцевих виробників;
через похолодання більшість садівників заклали основний обсяг яблук на зберігання, що зменшило вільні обсяги яблука та підтримало відпускні ціни на ці фрукти.
“Якщо розглядати ситуацію на внутрішньому ринку яблук порівняно з іншими країнами регіону моніторингу проекту, то саме в Україні на сьогоднішній день ці фрукти пропонуються за найдоступнішими цінами. Саме цей факт не виключає і зміцнення позитивних цінових тенденцій у цьому сегменті на українському ринку”, – констатують агроексперти.

За скільки продають яблука у супермаркетах

Високі ціни на яблука від виробників поки що не досягли кінцевих споживачів. За даними “Мінфін”, середня вартість яблук у найбільших торгових мережах України становить 25,94 грн/кг, що навіть менше, ніж було у вересні (26,32 грн/кг).

Megamarket – 32,90 грн;
Auchan – 22,90 грн;
Novus – 19,99 грн;
Metro – 27,98 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *