На українців знову чекає подорожчання їжі

Здорожчання електроенергії та пального з 1 липня, скоріше за все, призведе до нового сплеску споживчих цін.

4768_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

У червні ціни на продукти харчування зросли проти травня на 0,1% – це найменший рівень зростання з початку року, однак здорожчання електроенергії та пального з 1 липня, скоріше за все, призведе до нового сплеску споживчих цін.

Про це заявив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Юрій Лупенко, зазначивши при цьому, що у перші три місяці 2023 року рівень збільшення цін на харчові продукти складав 1,4-2,3%, у квітні – 0,3%, а у травні – 0,9%.

За словами експерта, гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок здешевлення яєць (на 4,1% відносно травня), олії соняшникової (2,4%), фруктів (2,2%) хліба і хлібопродуктів (0,6%), молока і сирів (0,5%) та масла (0,1%).

Водночас збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (на 1,9% проти травня), овочі (1%), рибу та продукти з риби (0,3%), а на макаронні вироби зменшення цін у травні на 0,2% змінилося зростанням на 0,1% у червні. Також зупинилося зменшення цін на цукор.

“Останні тенденції динаміки споживчих цін на продукти харчування дають підстави очікувати їх зниження в цілому вже у липні. Однак здорожчання електроенергії та пального з 1 липня, скоріше за все, призведе до нового сплеску споживчих цін, передусім на продукти промислової переробки та тваринництва”, – підсумував експерт.

Ціни під час війни
До початку повномасштабного вторгнення Росії в січні-лютому 2022 року вартість яєць в Україні (за 10 шт.) становила близько 35 грн. Після початку війни вартість яєць перевищувала 70 гривень за десяток.

13 червня 2023 рку в ООН заявили, що після підриву окупантами Каховської ГЕС ціни на продукти обов’язково зростуть. В ООН переконані, що майже неминучі величезні проблеми зі збиранням і посівом наступного врожаю.

14 липня стало відомо про те, що в Україні можуть підвищитись ціни на алкоголь.

12 липня 2023 року експерти прогнозували, що яйця будуть коштувати майже по 250 гривень за лоток.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *