В Україні перерахували вартість яєць

В Україні перерахували вартість курячих яєць. Наприклад, десяток марки “Ясенсвіт” станом на 18 липня коштує в середньому 58,45 грн. Що на 1,29 грн перевищує середньомісячну ціну червня.

8619_60aa8b89b54-898998090900-580x330jpg.jpg (47.09 Kb)

Про це повідомляє “Мінфін”. За його даними, в окремих мережах супермаркетів яйця цієї марки коштують (десяток):

Novus – 60,99 грн;

Varus – 55,9 грн.

А ось яйця “Квочка” здешевшали. Їхня ціна знизилася на 1,64 грн за десяток – з 57,16 грн до 54,99 грн.

Ціни можуть різко зрости

Водночас, на думку експертів та учасників ринку, вже в середині літа яйця можуть почати дорожчати. А вже в середині літа, а до холодів їхня ціна становитиме 70-75 грн/десяток. Серед причин – здорожчання електроенергії та пального.

Крім того, зазначили у “Союзі птахівників”, на подорожчання продукту може вплинути і очікуване у 2023 році зниження врожаю зернових та олійних – а отже, і зростання цін на них. Річ у тім, що ці культури:

складають основу комбікорму для вигодовування птиці;
займають найбільшу частку у структурі витрат виробників яєчної продукції.
Втім, різкого злету цін на яйця найближчим часом не слід очікувати. Цьому, на думку експертів, сприятиме тимчасова зупинка їхнього експорту та транзиту через Польщу та інші сусідні європейські країни – адже запаси яєць на фабриках будуть накопичуватися, а отже, вітчизняні підприємства не будуть зацікавлені надто задирати ціну.

Водночас, з настанням холодів ситуація може змінитись. За словами економічного експерта Олександра Хмелевського, річ у тім, що в цей час:

вартість енергоносіїв та електроенергії зростає;
виробництво яєць знижується.
“Тому, швидше за все, у четвертому кварталі поточного року (жовтень-грудень) ми побачимо повернення цін на яйця на рівень 70-75 грн за десяток”, – спрогнозував він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *