На світових ринках нафта підскочила в ціні

На світових ринках здорожчала нафта. Причина – очікування зниження Федеральною резервною системою США процентних ставок та закріплення нею складної маржі нафтопереробки.

8424_9yiwtie_650x410.jpg (35.22 Kb)

Про це повідомляє Reuters. Зазначається, що станом на 6:20 за Грінвічем:

серпневі ф’ючерси на нафту Brent, термін дії яких спливає у п’ятницю, зросли на 0,56%, до 86,87 долара за барель;
вересневі контракти на нафту марки Brent зросли до 85,71 долара за барель;
ф’ючерси на нафту марки West Texas Intermediate (WTI) з постачанням у серпні зросли на 0,64%, до 82,26 долара за барель.
Загалом же, зазначається, цього тижня ф’ючерси на нафту Brent та WTI зросли майже на 2%. А за місяць вони здорожчали одразу на 6%.

“Ціни зросли на тлі ризикового настрою на ринку. Настрій же це був викликаний даними, які свідчать про слабкість ринку праці в США”, – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: зростаючі очікування зниження ФРС відсоткових ставок “можуть стати благом для нафти” – оскільки здатні збільшити попит на ресурс. Що, відповідно, відобразиться на цінах на нього.

В Україні може подорожчати бензин

Водночас, в Україні очікується зростання вартості пального – причому не лише бензину, а й дизеля. Відбутися ж це, за даними enkorr, може за умови збереження наростальної динаміки котирувань нафтопродуктів на зовнішньому ринку.

“Якщо на зовнішньому ринку збережеться наростальна динаміка котирувань нафтопродуктів, то оператори навряд чи захочуть знову втрачати відновлену маржинальність. Тому, найімовірніше, поступово підійматимуть ціни”, – розповіли аналітики.

Вони пояснили: через здорожчання дизеля на зовнішньому ринку середня гуртова ціна на цей ресурс у країні зросла на 0,59 грн/л – до 45,14 грн/л. Водночас через зростання європейських котирувань вартість бензину збільшилася на 0,36 грн/л, до 47,34 грн/л.

Проте протягом тижня (17-24 червня) більшість українських мереж АЗС не переглядали ціни на пальне. За цей час бензин А-95 здорожчав на 9 коп./л – до середніх 56,52 грн/л. А вартість дизеля залишилася на колишньому рівні 52,61 грн/л.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *