«Укрнафта» без Коломойського отримала 20 млрд грн прибутку. Сергій Корецький розповідає, як це вдалось

«Укрнафта» без Ігоря Коломойського заробила вже 20 млрд грн чистого прибутку – це найкращий результат в історії компанії. Держуправління може бути ефективним? СЕО найбільшої нафтової компанії Сергій Корецький, 45, упевнений, що так. У чому його секрет? 

Понад рік тому, 6 листопада, напівдержавна видобувна компанія «Укрнафта» та найбільший виробник пального «Укртатнафта» були відчужені в держвласність у приватних акціонерів, неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського з Геннадієм Боголюбовим та їхніх партнерів. Причина націоналізації, за словами заступника керівника Офісу президента Ростислава Шурми, – компанії не постачали пальне українській армії в необхідних обсягах. 

Відчужені компанії перейшли в управління Міноборони. Наступного дня після націоналізації обом призначили єдиного керівника – власника мережі кавʼярень Idealist Сергія Корецького. Він був безальтернативним кандидатом, говорив тоді Forbes на умовах анонімності високопоставлений співрозмовник у Кабміні. У травні 2023-го уряд передав в управління Корецькому ще одну компанію Коломойського – «Укрнафтобуріння», яка входить до пʼятірки найбільших приватних видобувників газу в Україні.  

Перевага Корецького – досвід управління паливною компанією WOG. У групу, засновану Ігорем Єремеєвим і Степаном Івахівим, він прийшов працювати охоронцем наприкінці 1990-х. Паралельно допомагав у бухгалтерії, за два роки став заступником директора аналітичного департаменту, потім фінансовим директором, а в 2007 році – гендиректором керівної компанії групи «Континіум».

У 2013-му Корецький очолив усю мережу заправок WOG. У жовтні 2018-го звільнився і почав розвивати власну кавову компанію під брендом Idealist. 2020 року її виторг становив близько 100 млн грн, розповідав Корецький в інтерв’ю Forbes. За підсумками 2023-го виторг Idealist зросте до 300 млн грн.

Влітку 2020-го Корецький був у шорт-листі конкурсу на посаду голови «Укрзалізниці», але держкомпанію тоді очолив Володимир Жмак. «Маю високу самомотивацію зробити успішний проєкт національного масштабу», – пояснював Корецький причини своєї участі в конкурсі. 

Чи реалізував він ці амбіції? Результати говорять на його користь: чистий прибуток «Укрнафти» за 10 місяців 2023-го – 20 млрд грн, прогноз доходу за підсумками року – 95 млрд грн, удвічі більше, ніж роком раніше. Компанія планує виплатити 6 млрд грн дивідендів – більше, ніж за попередні 10 років. «Укрнфта» почала працювати прозоро та без посередників, через яких у попередні роки могло витекти близько 100 млрд грн, розповідає топменеджер.

Наступний крок – побудувати з «Укрнафти» компанію масштабів Orlen. Як Корецький планує це зробити?

Інтервʼю скорочено і відредаговано для ясності.

Про рекордний прибуток та інвестиції у видобуток

Яка причина рекордних фінрезультатів?

Основа таких результатів – прозора робота на ринкових засадах. Усі доходи і маржа залишаються в «Укрнафті». Також ми змогли оптимізувати витрати на багатьох напрямах. Наприклад, закупівлі проводимо через систему Prozorro, що дозволило зекономити сотні мільйонів гривень у порівнянні з очікуваними цінами. Будь-які компанії можуть узяти участь у тендерах, а не окремі, обрані.

Чи запровадили ми якесь ноу-хау? Ні. Просто почали транспарентно та системно працювати. 80% наших доходів – це продаж нафтопродуктів, 20% – газ. 

На початку роботи ми закладали у фінплан на 2023 рік 12 млрд грн чистого прибутку, що багатьом здавалося неможливим. Уже зараз бачимо понад 20 млрд грн чистого прибутку. Це фактичний результат звичайної господарської діяльності компанії. Без зміни облікової політики, без будь-яких нетипових одноразових надприбуткових операцій тощо. 

Що теоретично може вплинути на цей результат? Наразі триває податкова перевірка за попередні періоди. Якщо будуть донарахування податкових зобовʼязань, це може вплинути на звітність. Але наголошую, що перевірка відбувається за попередні роки. Фактичний результат господарської діяльності безпосередньо за 2023 рік буде таким, як я сказав раніше. Підтвердження – наявність коштів на розрахункових рахунках.

Ви говорите про 100 млрд збитків, які начебто нарахувала ДАСУ? 

Ні. В одному з інтерв’ю я чітко сказав, що розмір проблемних питань, з якими стикнувся новий менеджмент, вимірюється приблизно 100 млрд грн, і можу це повторити ще раз. А результати перевірки ДАСУ засекречені рішенням НАБУ в рамках розслідування. Не можу це коментувати.

Чому фінплан так відрізняється від фактичних результатів? Вам на руку зіграла зовнішня конʼюнктура?

Ні. Зовнішня кон’юнктура ніяк не допомогла. Середні ціни на газ та нафтопродукти торік були навіть вищі, ніж цьогоріч. 

Коли я очолив «Укрнафту», був мільярдний борг із податків, а на рахунках було приблизно 400 млн грн за місячного фонду оплати праці у 550 млн грн. Заправки зупинялись, бо не було чим возити пальне. Сторонні перевізники просто відмовилися перевозити пальне, щоб спричинити колапс при новому менеджменті. За кілька місяців ми могли б опинитися за крок до того, щоб значно зменшити видобуток – через брак запчастин, спецтехніки.

Ось у цих умовах ми і готували перший фінплан, де зафіксували амбітну мету в 12 млрд грн. Але змогли налагодити роботу краще, ніж планували.

Чому, на вашу думку, «Укрнафта» не почала працювати прозоро раніше, адже державний «Нафтогаз» і так мав 51% акцій компанії? 

Шикарне запитання. Погоджуюсь із вами на 100%. Всі ми хочемо отримати відповідь на це запитання. Але впевнений, що ми пройшли точку неповернення. Сподіваюся, що результати, які зараз показує компанія, будуть прикладом для інших державних компаній. Також сподіваюся, що «Укрнафта» вже ніколи не повернеться до тих бізнес-практик, які були до 2023 року, хай би за яким сценарієм розвивалися події в майбутньому.

Частину грошей з «Укрнафти» виводили через угоди СД. Що зараз із цими угодами?

Справді, є СД, через які «Укрнафта», на мою думку, серйозно втрачала. На ці СД чомусь було виведено найкращі свердловини з найбільшим дебітом. Зараз ми повертаємо ці свердловини в судовому порядку. По одній з найбільших СД буде позов до Лондонського арбітражу. 

Сергій Корецький /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Сергій Корецький: «Усі ми хочемо отримати відповідь на питання, чому «Укрнафта» не почала працювати прозоро раніше». Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

«Укрнафта» зараз переходить на західні стандарти API. Що це означає і який дедлайн?

Ми повністю переходимо на західні стандарти. Цей перехід займе три – пʼять років. Поступово будемо впроваджувати відповідні стандарти на нових проєктах. Історично світ ішов одним напрямом, а ми разом із Росією та Білоруссю – іншим. Перехід на нові стандарти дозволить набагато простіше залучати західні компанії – і як партнерів, і як підрядників. Нині це доволі складно через різні підходи.

Яка ваша стратегічна мета? На які показники здатна вийти «Укрнафта»?

Стратегічна мета компанії – в наступні пʼять – сім років удвічі збільшити видобуток. Це абсолютно реалістичний сценарій. Якщо в попередні роки «Укрнафта» бурила одну-дві нові свердловини, то цього року ми вже робимо девʼять, а наступного плануємо 30. План на 2025 рік – 50–60.

Також будемо робити операції з інтенсифікації наявних свердловин та відновлювати ліквідовані за допомогою нових технологій. «Укрнафта» має понад 5000 таких свердловин. Зараз вивчаємо їх, плануємо визначити хоча б 10%, які перспективно та економічно відновлювати. 

Чому ці свердловини було ліквідовано? 

З різних причин. Десь зупинився видобуток, десь вирішили не інвестувати. У принципі, інвестицій у розвиток в останні роки, можна сказати, взагалі не було. 

Чому?

Мабуть, основна суть була в структурі акціонерів. Приватні акціонери, скоріш за все, не бачили доцільності в інвестиціях у компанію, в якій де-юре немає контролю. А «Нафтогаз», як мажоритарний власник, м’яко кажучи, був не дуже наполегливим, аби відстоювати стратегію активного розвитку. 

Для порівняння: «Нафтогаз» володіє 100% акцій компанії «Укргазвидобування», яка у 2016-му розробила план, стратегію і почала працювати. Можливо, не без помилок, але я на власні очі бачив їхнє обладнання, верстати, спецтехніку та бачу обладнання «Укрнафти» – це дві великі різниці. Цього року УГВ пробурить, якщо не помиляюсь, 80 нових свердловин, а наступного – 105. Молодці. Змогли, коли захотіли. І «Укрнафта» зможе. Потенціал колосальний.

Ваші плани зі збільшення видобутку впираються у те, що західні сервісні компанії не прийдуть працювати в Україну під час війни.

Не факт. По-перше, не лише західні. Є й українські професійні компанії. Іноземці на заході України активно розглядають співпрацю, та й на схід деякі компанії готові приходити. Ми пропонуємо 21 родовище у спільну розробку. Вже є іноземні компанії, готові йти на схід у рамках угод про розподіл продукції. Конкурс триває.

Що це за компанії? 

Це і великі, і малі західні компанії. 45 компаній уже є у списку зацікавлених. 27 підписали договір про нерозголошення та активно вивчають документацію. Це компанії з досвідом, технологіями і грошима. Вони ладні брати на себе цей ризик. Так, можливо, з більшими ставками дохідності, ніж у країнах, де немає війни. Але я вважаю, що ми маємо рухатись. Ми не можемо скласти руки та чекати закінчення війни. 

Коли ви очікуєте, що угоди про розподіл продукції буде підписано? 

У січні будуть перші результати конкурсів. Орієнтовно до березня 2024-го буде підписано угоди. 

Як на вас вплинула зміна керівника Міноборони?

Ніяк, усе суперконструктивно. Взагалі, зі всією державною вертикаллю маємо конструктивний діалог. Так, перші пів року було дуже складно. Але, коли ми почали показувати результат, нас почали краще чути і допомагати. Я дуже вдячний за це. 

Кому ви звітуєте? 

Наглядовій раді. Також конструктивна активна робота з акціонерами.

А як побудована робота з Офісом президента, урядом?

Ми в тісному контакті з Кабінетом Міністрів України.

Сергій Корецький /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Сергій Корецький: «Коли ми почали показувати результат, нас почали краще чути». Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Про «Укрнафтобуріння», Glusco та вплив Коломойського

Хто запропонував вам узяти під контроль «Укрнафтобуріння»? 

У нас була чергова операційна нарада, і один з топменеджерів повідомив про арешт акцій УНБ й зауважив, що «Укрнафта» раніше розробляла Сахалінське родовище. Колеги ініціювали листа до уряду, що в разі передачі УНБ в управління «Укрнафта» може бути ефективною, оскільки наші свердловини та інфраструктура поруч, а працівники мають історичний досвід.   

УНБ належить трьом офшорним компаніям. Вам відомо, хто саме володіє цими компаніями? 

Знаю лише те, що є у ЗМІ. 

Як зараз проявляється вплив Коломойського на «Укрнафту»? Чи лишилися його люди в компанії? 

Наразі тривають десятки судів щодо оскарження відчуження акцій компанії. Це вплив? Певний тиск на компанію це створює. Чи є в компанії люди, які лишилися лояльними до колишніх міноритарних власників? Імовірно, є. Витік інформації це підтверджує. Але я до цього спокійно ставлюсь, адже ми нічого поганого не робимо. Завдання менеджменту – працювати на благо компанії.

Навіщо вам заправки Glusco? Коли очікуєте їх отримати? 

Держава вирішила, що в нас є відповідні знання, досвід, можливості, щоб ефективно управляти цим активом. Мені здається, що тут ситуація win-win. Для «Укрнафти» це сучасні форматні комплекси, які, очевидно, підсилюють компанію. Для держави «Укрнафта» потрібна, щоб ця мережа могла працювати і приносити значний прибуток. 

Нагадаю, що 85% від доходу напряму перераховуватиметься в держбюджет і тільки 15% – це винагорода управителя, тобто «Укрнафти». Наразі провели спільну інвентаризацію (технічне обстеження) активів з АРМА. Для остаточної передачі необхідно узгодити низку моментів, переважно юридичних.

Коли плануєте ребрендинг, модернізацію власних АЗС?

Під час війни великі інвестиції спрямовувати на це не плануємо. Рухаємося поступово і малими ресурсами. Велика частина АЗС «Укрнафти» – це ларьок із віконцем. Ми робимо повноцінний вхід, магазин, частковий ремонт. Це елементарні речі, які коштують небагато, як порівняти з будівництвом нової АЗС. Уже відремонтували десятки таких станцій. Є очевидний позитивний результат. План – 100 АЗС до кінця року. Маємо на меті зробити «Укрнафту» справжнім лавмарком для українців. Своя, рідна компанія, в якій держава має контроль.  

Це ваш особистий KPI – зробити з «Укрнафти» лавмарк? 

Так, моя мрія, щоб українці полюбили власну державну компанію. Орієнтир – це польський Orlen. Ця компанія у 2006-му була порівнянна з «Укрнафтою». Зараз оборот Orlen – це третина ВВП України. І Orlen частково належить уряду Польщі. Тобто державне управління може бути ефективним. Ми намагаємося це доводити щодня. Ще один з моїх власних КРІ – зробити «Укрнафту» зразковим прикладом для інших державних компаній з точки зору корпоративного управління.

Ребрендинг вам робитиме Balbek? 

Так, вони допомагали нам. Рендери поки продемонструвати не можу, але згодом усе покажемо. Якби не війна, ми б це робили набагато активніше. Наступного року обов’язково потрібно зробити нові заправні комплекси, аби вдихнути в «Укрнафту» нові сенси і нове життя.  

Історія показує, що в Україні держуправління абсолютно неефективне і в наших реаліях зробити Orlen практично неможливо… 

Із таким настроєм узагалі не варто нічого робити. Я вже казав, що крок за кроком доводимо протилежне. Державне управління може і мусить бути ефективним.  

прес-служба

Balbek допомагає «Укрнафті» з ребрендингом. Фото прес-служба

Чого бракує «Укрнафті»? 

Часу. Часу на збільшення видобутку, на заміну застарілої техніки та обладнання, на поліпшення операційних процесів, на модернізацію мережі. Ми розуміємо, як це зробити, це не rocket science. 

Скільки це коштуватиме? Який план інвестицій на наступний рік, на найближчі пʼять років? 

Цьогоріч ми інвестуємо 4–4,5 млрд грн. Основна частина – це видобуток та сервіси. Наступного року у нас також амбітний план. Але цей інвестплан ще не затверджено. Потрібно дочекатись узгодження на всіх рівнях, і ми його презентуємо. Всі інвестиції плануємо у видобуток, на оновлення і закупівлю техніки. Ми не можемо з трьома радянськими верстатами бурити темпами «Укргазвидобування». 

Аутсорс? 

Його немає в достатній кількості. Ринок не розвинутий, бо нафтові свердловини майже ніхто в Україні не бурив. Щоб видобувним компаніям було цікаво видобувати нафту в Україні, держава має запровадити стимулювальну ренту для нових свердловин, як це працює для видобутку газу. Хоча б на час війни. Україна має великий потенціал видобутку нафти.

Більш перспективний Карпатський регіон чи схід? 

Схід. 65% нафти ми видобуваємо на сході. 

Коли ви прийшли на посаду, то більше говорили про мережу АЗС. Через рік ви набагато більше говорите про видобуток. Що змінилося?

Заправки для мене справді були більш зрозумілою історією. За цей час я зміг краще розібратись і зануритись в роботу компанії. Видобуток – це основа «Укрнафти». Головний акцент має бути саме на ньому. Плюс я бачу в цьому економіку, важливість для енергетичної безпеки країни і те, що видобуток нафти в Україні має великі перспективи. Проте про заправки ми теж не забуваємо. 

З якими показниками завершить рік Idealist? 

Майже 300 млн грн. Я вийшов з управління цією компанією. 

Які ще бізнеси вам належать? 

Жодних активних. Я вийшов з усіх проєктів щодо трейдингу нафтопродуктами, електроенергією. Оскільки тут очевидний конфлікт інтересів. З цієї ж причини кава Idealist ніколи не зʼявиться на АЗС «Укрнафти».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *