У Мінагро спрогнозували ціну “борщового набору” взимку

Ціни на овочі борщового набору в Україні зростатимуть на декілька відсотків щомісяця. Але рекордних стрибків цін взимку цього року не очікується.

1679_original_1.jpg (41.08 Kb)

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву, яку зробив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Як зазначив Висоцький, є класичні овочі борщового набору: картопля, морква, буряк, цибуля, капуста.

«Ми впевнені, що пік цін на ці овочі, перш за все на моркву та цибулю, ми вже перейшли і до цього не повертатися не будемо», — сказав він.

За його словами, високі ціни минулого року були зумовлені тимчасовою втратою частини Херсонської та Запорізької областей, де активно вирощувалися ці овочі, в лютому 2022 року. «Вже не встигли аграрії їх посадити», — розповів чиновник.

«Цього року ситуація зовсім інша. Ми щиро вдячні, що всі підключилися в Центральній Україні, Західній Україні, і споживач бачить це по цінах, відчуває гаманцем, коли ціни на ту ж саму цибулю втричі менші, ніж були на піку», — додав він.

Висоцький вважає, що об’єми виробництва цих овочів свідчать про те, що рекордних цін вже не буде.

«Є певна споживча інфляція, пов’язана з тим, що зберігання коштує грошей. Зрозуміло, що трішки, на декілька відсотків вони будуть дорожчати, тому що є витрати на зберігання. Але таких рекордних ажіотажних цін не передбачається. Більше того, фермери демонструють готовність наступного року вирощувати по всій Україні у разі необхідності», — сказав заступник міністра.

Нагадаємо, за даними Держстату, овочі в Україні у жовтні 2023 року продовжували дешевшати через високий урожай.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *