Податкова закрила лідера постачання автогазу «Авантаж 7». Хто на черзі

Державна податкова служба закрила усі заправки мережі «Авантаж 7» у Київський області. Напередодні ця компанія потрапила у лідери антирейтингу зі сплати податків. У чому звинувачують компанію і чого чекати далі?

«Податківці прямо кажуть: «Ліцензії у вас не буде і працювати ви не будете», – жаліється Анна Царенко, керівниця контрольно-ревізійного відділу «Авантаж 7». З 2 листопада ця компанія була вимушена припинити роботу в Київській області. Працюють лише 2 АЗК в місті Києві.

Це не перший випадок: у жовтні компанія повідомила про зупинку 53 з 89 заправок через скасування ліцензій. Відтоді вони простоюють, сказала власниця компанії Наталія Чирич в інтерв’ю «НафтоРинку» 6 жовтня.

Цього разу податкова Київської області скасувала 20 ліцензій компанії. Зупинилися 18 автозаправок і нафтобаза, де працювали 288 людей.

Середні продажі заправки «Авантаж 7» – близько 5 т пального на добу, за оцінкою Сергія Куюна, директора консалтингової групи «А-95». Компанія за місяць простою зупинених заправок втратить приблизно 652,4 млн грн на місяць, свідчать підрахунки на основі даних «А-95».

«Авантаж 7» – один з найбільших постачальників автогазу, каже Куюн. Цьогоріч п’ятірка найбільших імпортерів автогазу – «Західекотоп», «Авантаж 7», «БРСМ», «Надежда», ОККО, каже Олександр Сіренко, аналітик «НафтоРинку».

Закриття АЗС компанії співпало з різким зростанням цін на автогаз в Україні, через посилення перевірок на кордоні.

Що таке мережа «Авантаж 7» /надано пресслужбою «Авантаж 7»

Що таке мережа «Авантаж 7»

Під брендом «Авантаж 7» працює 89 автозаправок у Київській, Хмельницькій, Чернігівській, Черкаській, Чернівецькій областях. Половина мережі – це тільки газові заправки, казала Чирич. 80% паливних продажів – автогаз, 20% – бензин і дизель, за даними компанії.

50 заправок записані на ТОВ «Авантаж-7», решта – на інші юрособи. Виручка цієї компанії за 2022 рік – 6,2 млрд грн, прибуток – 113 млн грн. За півроку 2023-го дані співставні: 3,3 млрд грн виручка, 51,5 млн грн прибуток, за даними YouControl.

Читати більше Згорнути

Формальна причина скасування ліцензії – неподання зміни юридичної адреси, кажуть у компанії. «Авантаж 7» у жовтні вирішила перенести центральний офіс з Києва до Вінниці. Податкова затягнула розгляд документів, а коли сплив термін – скасувала ліцензії, каже Царенко. 

Чому компанія хотіла переїхати до Вінниці? Податківці з листопада 2022-го провели понад 169 перевірок в мережі, виписали мільйонні штрафи, частину з них компанія оскаржує у судах. «У Київському регіоні судова система працює дуже повільно, тому вирішили перенести центральний офіс у Вінницю», – каже Царенко.

У податківців можуть бути причини для таких дій. «Авантаж 7» платить менше податків у розрахунку на літр проданого пального, ніж більшість конкурентів. У першому кварталі 2023-го «Авантаж 7» сплатила 44 копійок податків з літра пального, свідчить дослідження ІСЕТ та CASE Ukraine. Тоді як ОККО і Socar сплатили близько 2 грн податків з літра пального.

Скільки податків з літру пального платять мережі АЗС

У відповідь на дії податкової, 1 листопада компанія підвищила ціни на усі нафтопродукти на 5 грн. Проте ціни на стелі «Авантаж 7» все ще одні з найнижчих. Автогаз – 28,62 грн/л; бензин – А-95 по 51,62 грн/л, пише minfin.com.ua.

«Ніхто не розуміє, як при таких цінах можна бути прибутковим», – каже один з учасників ринку на умовах анонімності через чутливість питання.

Чи мали б результати бути однаковими у різних мереж? «По податках на літр можливі аномалії», – каже фахівець Економічної експертної платформи Олег Гетман, який допомогав в підготовці дослідження CASE Ukraine. У розрахунок включено податок на прибуток, який може залежати від багатьох факторів, зокрема боргів та інвестицій, казав у вересні Куюн.

У компанії такі показники пояснюють тим, що 80% паливних продажів мережі – це автогаз. «Авантаж 7» не може платити 2 грн податків з літра, бо різниця між ціною закупівлі і продажу автогазу – теж 2 грн, за даними компанії. Крім того, компанія оформила магазини при заправках як окрему юрособу, тож їхні податки дослідження не враховує, пояснює Чирич.

«Тому не чекайте від таких результатів, як у ОККО», – наполягає власниця мережі.

надано пресслужбою «Авантаж 7»

80% паливних продажів мережі – це автогаз. Фото надано пресслужбою «Авантаж 7»

Що робитиме «Авантаж 7» і хто може бути наступним

Податкова мала право скасувати ліцензію компанії через неподання зміни юридичної адреси, каже Дмитро Лазебний, адвокат юрфірми «Ілляшев та Партнери». З початку літа 2023-го було чотири подібних випадки, додає він.

Які варіанти дій компанії? «Авантаж 7» за допомогою заяви про забезпечення позову може домогтися роботи заправок за старими ліцензіями аж допоки суд ухвалить рішення у справі, каже Лазебний. Одночасно з цим компанія може подаватися на отримання нових ліцензій, додає адвокат.

Компанія оскаржуватиме рішення податкової у суді та буде подавати документи для отримання нових ліцензій, підтверджує Царенко.

Хто може бути наступним? «Сподіваюсь, усі антилідери податкового рейтингу», – каже Куюн. Податкова проводила багато перевірок мережі Prime, розповідав у вересні власник Дмитро Льоушкін. Така ж ситуація у мережі Motto, каже один із учасників ринку на умовах анонімності через чутливість питання.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *