Колишній керівник «Укроборонпрому» Роман Романов: від дилера «Богдану» до забудовника у Штатах

Романов був дилером корпорації «Богдан» і керував державним збройним концерном в Україні. Тепер він із партнерами виробляє бруківку в США. У планах – створення великого індустріального парку. Що і хто допомагає українцям робити бізнес у Штатах? 

Неподалік від лижного курорту Поконо, за понад 100 км від Нью-Йорка, четверо українців заснували індустріальний парк Pocono Industrial. У липні на території кластера запрацював перший резидент – завод із виробництва бруківки. «Виникло бажання реалізувати себе на такому величезному ринку, як США», – каже один з інвесторів цих проєктів, гендиректор «Укроборонпрому» у 2014–2018 роках Роман Романов, 50.

Бетон, машини, зброя 

Перші гроші Романову приніс невеликий магазин із продажу автозапчастин у Херсоні наприкінці 1990‐х. На початку 2000‐х Романов став дилером «Богдан Моторс» у Херсоні та відкрив автосалон «Автопланета плюс». Згодом познайомився з Олегом Гладковським – бізнес‐партнером Петра Порошенка і власником корпорації «Богдан».

Знайомство мало «політичне» продовження. На президентських виборах 2014‐го підприємець керував виборчим штабом Порошенка в Херсонській області. У липні 2014‐го Порошенко призначив Романова керівником концерну «Укроборонпром». «Знали мій досвід у організації бізнесу», – каже Романов.

Він був першим керівником «Укроборонпрому» не з системи, каже голова аналітичного центру StateWatch Гліб Канєвський. «Призначав на керівні посади крутих юристів, економістів», – додає він. Із мінусів Романова Канєвський відзначає нездатність сказати політичне «ні» керівництву країни.

На початок вторгнення автомобільний сегмент бізнесу включав, за словами Романова, 20 автосалонів. «Більшість не працюють через війну», – каже Романов.

Будівельний напрям обʼєднує підприємства з виготовлення бетонних виробів під брендом «Планета РС»: чотири в Херсоні і один у Бородянці під Києвом. «Планета РС Бородянка» займає до 4% ринку центрального регіону України, каже Романов. Херсонські заводи не працюють з початку вторгнення. Оборот групи у 2021‐му Романов оцінює приблизно у $65 млн. «У 2022‐му не можемо похизуватися і десятою частиною», – каже Романов.

У 2022 році ринок виробництва бетонних виробів України скоротився на 60%, до $16 млн. При цьому місткість ринку США у 19– 22 рази більша – $300–350 млн, свідчать дані аналітичної компанії Pro‐Consulting.

У 2021‐му Романов і партнери придбали 22 га на межі штатів Пенсильванія та Нью‐Йорк за $1,25 млн. Головна перевага ділянки – наявні неподалік поклади щебеню, який використовується у виробництві бруківки.

Засновники Orange Pavers у Вашингтоні, США: Євген Чернецький, Роман Романов, представник США, Віктор Колесник і Євген Лисий. /з особистого архіву

Засновники Orange Pavers у Вашингтоні, США: Євген Чернецький, Роман Романов, представник США, Віктор Колесник і Євген Лисий. Фото з особистого архіву

Кошти, люди, конкуренти

Вартість проєкту будівництва заводу, який назвали Orange Pavers, – $15 млн. Підприємці інвестували $3 млн власних коштів, ще $12 млн залучили в Dime Bank за програмою Small Business Administration, яка компенсує частину відсоткової ставки. Умови – 5,2% річних протягом перших трьох років, потім ставка prime +1% строком 25 років.

Водопостачання забезпечив муніципалітет. Загальна вартість під’єднання до електромереж – $700 000. $500 000 із них енергокомпанія конвертувала в обов’язок споживати електрики на $80 000 на рік.

Найбільша стаття витрат – виробнича лінія вартістю $4–4,8 млн. «Обрали європейську, оскільки американський аналог дорожчий більш ніж удвічі – близько $11 млн», – каже Романов. Завод може виробляти 4800 кв. м бруківки за зміну – це майже вдвічі більше, ніж завод у Бородянці. Працюватиме до 70 робітників із поступовим збільшенням до 250 осіб у три зміни.

Засновники

Чим займаються засновники Orange Pavers і Pocono Industrial Park

Віктор Колесник, 37

CEO Orange Pavers, співзасновник Build Now NYC і Pennsylvania Properties

Роман Романов, 50

Відповідає за виробничі процеси. В Україні – засновник компаній «Планета РС» і «Автопланета»

Євген Лисий, 37

Має девелоперські проєкти у США. Займається звʼязками з органами влади, оформленням документації

Євген Чернецький, 43

Засновник будівельної компанії «Контактінвест». В Orange Pavers займається фінансами

Читати більше Згорнути

Потенційні клієнти Orange Pavers – великі забудовники з Нью‐Йорка, Нью‐Джерсі і Пенсильванії, а також регіональні дилери. Окупність заводу Романов оцінює в три роки за виробництва 1 млн умовних будівельних блоків на місяць, або 80 000 кв. м на місяць.

У США відсоток використання тротуарної плитки під час зведення будинку на 50–60% менший, ніж у Європі; це простір для зростання, переконаний Романов. Утім, доведеться обходити конкурентів. «У радіусі логістичного плеча – 40 виробничих ліній зі схожою продукцією», – каже співзасновник Євген Чернецький.

Перевага Orange Pavers – нижчі витрати на співробітників. До проєкту залучили близько сотні фахівців «Планети РС» із Херсона й Бородянки, каже Романов. Більшість дистанційно. Запуск заводу без українців міг обійтися у півтора раза дорожче, оцінює Чернецький. Зарплата різнороба у США, залежно від його навичок, від $2500 до $5000, в Україні – близько $1000, каже Романов.

Кластер для українців 

Наступна мета – створення промислового кластера на прилеглих до заводу 18 га. Вартість проєкту Pocono Industrial Чернецький оцінює в $60–80 млн. Наразі тривають перемовини з потенційними резидентами, які претендують на 30% площ.

Окрім території з комунікаціями, власники Pocono Industrial пропонують потенційним партнерам супровід і гроші. «Можемо зайти в капітал до 5%, допомогти залучити додаткове фінансування», – каже Романов. Така бізнес‐модель цікава промисловим стартапам, говорить Тетяна Шелест, співзасновниця SheMax, яка виробляє пилососи для манікюрних салонів і продає їх на ринку США.

Мінімальний поріг входження в проєкт – $1 млн. «Завдяки виробництву у США українські компанії отримають перевагу», – каже Чернецький. Майже 70% американців, за його даними, охочіше купують товари з підписом Made in USA.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *