Як польський виробник курятини Cedrob збільшив своє виробництво в 10 разів?

Польська компанія Cedrob швидше за конкурентів скористалася зростанням попиту на курку й упродовж 12 років збільшила продажі в 10 разів – більш як до $2,5 млрд. Forbes Polska розповідає про стратегію розширення компанії, яка потрапила на 15-те місце його рейтингу «100 найбільших приватних компаній».

Коли йдеться про курку, ніхто в Європі не зрівняється із поляками. За 20 років Польща з шостого місця піднялася на перше за виробництвом птиці, випускаючи 3,2 млн т мʼяса на рік. А найбільшою зіркою цієї індустрії в країні є компанія Cedrob. Торік її продажі перевищили $2,5 млрд, а EBITDA сягнув $182,03 млн.

Успіх Cedrob не міг не привернути увагу гігантів світового ринку мʼяса птиці, таких як бразильська BS Foods і американська Tyson Foods. А співпраця компанії із Morgan Stanley, одним із найбільших американських інвестиційних банків, лише підтверджує інтерес до польського виробника птиці. Якби власники вирішили продати Cedrob, це була б найбільша угода в історії польського продовольчого ринку.

Підкорити Європу

Щоб розібратися у формулі успіху компанії Cedrob, потрібно повернутися у 1991-й. Того року відбулася приватизація збанкрутілого мʼясного заводу Poldrob у місті Цеханув. Тоді невелика група фермерів вирішила приватизувати провальне підприємство. 

Немає доступних загалу документів, в яких би зазначалися всі акціонери. Але, згідно із заявою президента та одного з акціонерів компанії Анджея Гождзіковського кількарічної давнини, ті оригінальні приватизатори контролюють 98% компанії, а найбільшим індивідуальним акціонером є Мирослав Козлакевич, у якого 16,76% акцій.

Успіх Cedrob визначило унікальне поєднання двох факторів: досвід акціонерів у розведенні птиці і їхня освіта. То були юристи, економісти, ветеринари і харчові технологи, які доповнювали одне одного.

«Птахофермери тоді пішли іншим шляхом, ніж, приміром, виробники червоного мʼяса, які зосередилися лише на обробці. Творці Cedrob збудували повністю вертикально інтегровану компанію – від інкубаторів і виробництва комбікорму до доставлення обробленого продукту на полиці магазинів», – пояснює Пьотр Ґрауер, партнер у KPMG і голова команди радників споживчих і продовольчих компаній.

А через те, що невеликі свиноферми не могли конкурувати із європейськими концернами, які спеціалізувалися на розведенні свиней, як-то Danish Crown, Польща почала імпортувати майже саму свинину, підрізавши цим крила місцевим заводам, які переробляють червоне мʼясо. 

З курятиною ситуація склалася інакше. Підприємці, такі як Cedrob, Wipasz, Konspol і Superdrob, зайнялися розведенням курей, і Польща заполонила Європу своєю курятиною. 

«Завдяки масштабу і поліпшенню процесу виробництва ми стали найбільш економічно ефективним виробником цього виду мʼяса в ЄС», – додає Ґрауер. 

Cedrob – проєкт на покоління вперед

У 2014-му виробництво курятини у Польщі перевищило 2 млн т, обійшовши Велику Британію і Францію. Прогрес сприяє світовому попиту. Птиця завдяки поєднанню поживності і низької ціни стала основним продуктом харчування в усьому світі, і її популярність зростає зі збільшенням населення планети. 

Щоб зрозуміти цей феномен, достатньо просто порівняти ціни: риба тилапія вдвічі дорожча за курку, кисломолочний сир – на 40%, а яйця – на 20%. У 2016-му світове споживання птиці перевищило споживання свинини. 

Cedrob – найбільший виробник курятини у Польщі. /Getty Images

Cedrob – найбільший виробник курятини у Польщі. Фото Getty Images

Водночас світові виробники курятини звернули увагу на польських колег.

У 2016-му Charoen Pokphand Foods, тайський аграрно-промисловий конгломерат, купив акції Superdrob, а два роки по тому американська Cargill купила Konspol. 

Cedrob тоді оцінювали в 1 млрд злотих, але засновники компанії розуміли, що є простір для розвитку. Гождзіковський пояснив, що вони не створювали компанію, яка проіснує років 20–30, це проєкт на багато поколінь. 

Тому вони почали конкурувати із національними лідерами мʼясного ринку – Animex і Sokołów. У цих компаній не просто довша історія і більший досвід, а й потужні інвестори, а саме американська Smithfield і данська Danish Crown. 

Кинути виклик найбільшим

Засновники Cedrob розуміли: щоб змагатися із найбільшими, вони мають користуватися їхніми методами. Отож наприкінці 2014-го компанія стала головним акціонером на той час значно відомішого виробника птиці Polski Koncern Mięsny Duda. Cedrob скористалася з проблем головного засновника концерну Мацея Дуди, який провалився із валютними опціонами, і викупила акції у банків, що контролювали Mięsny Duda. 

Завдяки цій покупці у 2015-му виторг Cedrob перевищив 5 млрд злотих і компанія отримала цінний досвід у поглинанні великих підприємств і їхньої реструктуризації. У 2018-му вона купила компанію Exdrob w restrukturyzacji, а рік по тому – активи збанкрутілого підприємства Henryk Kania. 

Водночас Cedrob розширила інкубатори для курчат, качок і гусей, а також відкрила ферму з розведення свиней на базі заводу Duda, який перейменували у Gobarto. 

А у 2021-му компанія запустила сучасний кормовий завод, який здатен виробляти до 1 млн т комбікорму на рік. Окрім того, що це дає Cedrob можливість генерувати кращу маржу, вона отримала ще й можливість впливати на якість свого мʼяса. 

Саме якість продукції є одним із найсильніших аргументів під час переговорів із найбільшими мережами фастфуду. Крім того, кормовий завод – це демонстрація амбіцій Cedrob, адже ніхто в Європі не виробляє комбікорм у таких масштабах. 

Минулого року виробництво кормів у ЄС трохи впало, на 1,7%, а Польща продемонструвала черговий рік зростання – на 5,7%. Продажі Cedrob зросли на 53%, до $2,58 млрд, а операційний прибуток – на 145%. 

Цього ж року Cedrob потрапила до списку Forbes Polska «100 найбільших приватних компаній Польщі», посівши 15-ту сходинку із вартістю $1,41 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *