Як Yasno Ахметова збільшив продажі електроенергії бізнесу на 27%

Yasno – поки що другий після D.Trading трейдер найбагатшого українця Ріната Ахметова. Але це тільки підживлює амбіції СЕО компанії Сергія Коваленка. Менше ніж за рік компанія збільшила на чверть постачання електрики бізнесу в регіонах, де історично домінували постачальники Ігоря Коломойського, Ігоря Суркіса та Костянтина Григоришина. Головна перевага компанії — «ДТЕК Енерго» за спиною, який виробляє третину електрики в країні. Чи має Yasno інші переваги?

В регіонах ще не всі знають, що постачальника можна змінювати хоч кожного місяця, обурюється СЕО Yasno Сергій Коваленко. «Їздимо в обласні центри, збираємо бізнеси, пропонуємо співпрацю, – каже він. – Це як політичне раллі у США». 

Yasno – бренд, під яким з 2019-го обʼєднались енергозбути групи ДТЕК Ріната Ахметова. Компанія постачає газ і електрику для 3,5 млн побутових клієнтів в Київській, Дніпропетровській і Донецькій області. Цьогоріч Yasno відкрила офіси на Львівщині, Одещині та Вінниччині.

Напередодні російського вторгнення Yasno очолив виходець з банківського сектору Сергій Коваленко. Він зробив ставку на диджиталізацію та нарощення частки бізнес-клієнтів.

В цьому сегменті ринку домінує інший трейдер ДТЕК – D.Trading. Торік ця компанія отримала 144,2 млрд грн виторгу за 6,2 млрд грн прибутку.

Навіщо Ахметову другий трейдер? «Ми не конкуруємо, – запевняє Коваленко. – D.Trading продає електрику великим промисловим споживачам, а ми робимо ставку на малий та середній бізнес». Бізнес-модель Yasno, за словами Коваленко, більш стійка. «Краще мати 1000 малих клієнтів, ніж 10 великих, коли втрата хоча б одного з них може вбити твій бізнес», – пояснює він. 

У 2022-му консолідований дохід Yasno – 52,6 млрд грн за прибутку 261 млн грн. На продажі бізнесу торік припало менше третини доходів – 14,7 млрд грн, за даними компанії. 

Вже цьогоріч пропорція може суттєво змінитись. З початку 2023-го Yasno наростила продажі бізнес-клієнтам на 27% або на 100 млн кВт⋅год, до 472 млн кВт⋅год в місяць, за даними компанії. Пресслужба компанії не встигла уточнити до публікації статті, яке зростання у грошовому вимірі.

«Yasno – зі структури ДТЕК», – обурюється топменеджер однієї з постачальних компаній на правах анонімності через чутливість питання. «Вони можуть брати електроенергію напряму у своєї генерації. Це і є їх перевага», – додає він. Чи має Коваленко інші козирі в рукаві?

Сергій Коваленко, Yasno /пресслужба ДТЕК

Yasno не конкурує з D.Trading, запевняє Сергій Коваленко. Фото пресслужба ДТЕК

Чому вистрілила Yasno Ахметова 

Як Yasno вдається переманювати клієнтів в регіонах, де десятиріччями електрику поставляли афільовані з крупними бізнесменами компанії? Впізнаваність бренду, система продажів, діджиталізація, та новий для України продукт із фіксованою ціною електрики на пів року, перераховує Коваленко переваги Yasno над конкурентами.

Головною фішкою Коваленко вважає можливість підключення онлайн, без контакту зі співробітником компанії. «Ні в кого на ринку такого немає, – каже він. – До цього вже прийшов банкінг, а ринок електроенергії йтиме ще декілька років». 

Чи потрібно це бізнесу? Поки що ні. Підприємцям важливіша низька ціна та стабільність. HD-group і Novus обрали Yasno на тендерах завдяки найнижчій ціні. Столична ресторанна мережа La Familigia – завдяки стабільності компанії.

Банкрутство постачальників, за словами керівника департаменту експлуатації Novus Руслана Руденко, розповсюджена в Україні проблема, що завдає компаніям збитки. «Доводиться потім довго судитись, щоб повернути передоплату», – каже він. «Рік співпраці показав: Yasno виконує свої зобов’язання», – підтверджує Микола Гончаров, керівник департаменту закупівель HD-group. 

La Familigia раніше теж мала негативний досвід співпраці з іншими постачальниками. «Потім виникали проблеми: постачальник без попередження підвищував власну маржу, не враховував переплату», – каже керівник відділу експлуатації мережі La Familigia Артем Антіпов.

Yasno планує закріпити статус стабільної компанії. З травня компанія пропонує клієнтам новий сервіс – фіксовану ціну на шість місяців. «Якщо ціна на ринку зростає, то ми втрачаємо, а якщо падає, то заробляємо», – пояснює Коваленко. 

Своєю чергою, продовжує він, бізнес отримує стабільну ціну електрики на пів року, чого в Україні досі не було, але розповсюджено в Європі. «В ЄС працює біржа і є форвардні контракти», – каже Коваленко. 

Інші постачальники поки не готові так ризикувати. «Занадто ризиковано», – каже Роман Гамениця, керівник «Енера Чернігів». Інший постачальник, «Енергум», фіксує ціну максимум на три місяці, каже комерційний директор Сергій Лотохов. 

Фундамент зростання Yasno – електроенергія від афільованої компанії «ДТЕК Енерго», каже топменеджер однієї з постачальних компаній на правах анонімності через чутливість питання. «Це може бути секретом їх фіксованих цін на пів року», – каже він. Проте підтвердити це складно. «Їх закупівельні ціни перевірити ззовні неможливо, це ж не купівля на біржі», – додає він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *