Як Ігор Коломойський впливав на «1+1»: пояснює керівник каналів Ярослав Пахольчук

СЕО медіахолдингу «1+1 media» Ярослав Пахольчук про те, як працювалось з Ігорем Коломойським, заробітки «1+1 media» та власний шлях до впливового медіабізнесмена – велике інтерв’ю.

Наприкінці жовтня на українському медіаринку відбулась найгучніша подія від часу, коли Рінат Ахметов закрив свою медіагрупу. Його колишній сусід по списку найбагатших людей країни, Ігор Коломойський, передав корпоративні права «1+1 media» в управління колективу в особі СЕО компанії Ярослава Пахольчука. Офіційна причина – через перебування в СІЗО і судові процеси, Коломойський не може повноцінно виконувати повноваження акціонера.

Пахольчук працює в медіахолдингу Коломойського ще з 2010 року. Прийшовши з Ernst & Young, він доріс до гендиректора у 2019-му, коли його попередник, Олександр Ткаченко, перейшов працювати міністром у Мінкульт. За понад десять років в бізнесі «плюсів» Пахольчук сам обріс медіаактивами. Крім часток в телеканалах «1+1 media», він є співласником зокрема в колишньому бізнесі чинного президента «Квартал ТВ», єдиного українського оператора платного супутникового телебачення Viasat та однієї з найбільших ОТТ-платформ країни «Київстар ТБ».

З осені медіабізнес Пахольчука поповнився ще активами. Нацрада з питань телебачення дала ліцензії на ефірне мовлення трьом каналам СЕО «плюсів», ще два – чекають на конкурс. Всі вони – схожі на дублі телеканалів «1+1 media». «Я — приватний інвестор і це мій бізнес», – відповідає Пахольчук на підозри, що канали-дублі потрібні аби убезпечити медіагрупу «плюсів» у випадку арешту чи конфіскації.

Як гендиректору «1+1 media» працювалось з ексмільярдером, якого постійно переслідують скандали? «Він все робить з азартом. Він геніальна людина, без всіляких прикрас. Ті, хто його близько знає, підтвердять», – каже Пахольчук, якому вдалося навіть зробити медіагрупу прибутковою.

Як Ігор Коломойський впливав на медіа, в якому стані бізнес «1+1» та як бумить платформа «Київстар ТБ» – в інтервʼю Ярослава Пахольчука для Forbes.

Зміст

1. Чому Коломойський передав права «1+1 media», кому належить медіагрупа та навіщо «канали-дублі»

2. Як Ігор Коломойський впливав на медіабізнес «1+1»

3. Що відбувається з бізнесом «1+1 media»

4. Як працює бізнес Viasat та «Київстар ТБ»

Інтервʼю скорочено та відредаговано для ясності.

Чому Коломойський передав права «1+1 media», кому належить медіагрупа та навіщо «канали-дублі»

23 жовтня медіагрупа «1+1» заявила, що Ігор Коломойський передає свої корпоративні права в медіахолдингу в управління трудовому колективу в особі чинного генерального директора компанії – Ярослава Пахольчука. Поясніть не словами з офіційного релізу, що це означає і чому ухвалили таке рішення? 

Корпоративне управління – це коли є виконавчий орган, який має повноваження. Все, що виходить за рамки повноважень, повинно окремо погоджуватись з інвесторами, акціонерами. Є статут, який передбачає повноваження, які накладені на виконавчий орган. 

У нас є повноваження погоджувати документи, приймати рішення, запускати проєкти, наймати людей. Все, що виходить за ці рамки, треба було погоджувати. 

Враховуючи те, що сьогодні є обмежений доступ до акціонера Ігоря Коломойського, то він передав додаткові повноваження трудовому колективу. Ми можемо приймати рішення без погодження з ним, але з іншими акціонерами треба все одно погоджувати. 

Це не передача права власності та права розпорядження самими акціями.

Коли ви ухвалили рішення передати?

Це не я ухвалював рішення. Це рішення від Ігоря Валерійовича. 

Ви ж не 23 жовтня дізнались?

Напередодні. Буквально за кілька днів. Ця ініціатива йшла не від нас. 

У вас дуже заплутана структура власності. У схемі це 13 українських та кіпрських фірм, які там перехрестно володіють одна одною. В ТОВ «ТРК Студія 1+1» 24,8% акцій володіє Ігор Коломойський, 22,1% – у Юрія Кіпермана, батька Михайла Кіпермана – багаторічного партнера Коломойського. Ще 16,4% – у Ігоря Суркіса. Загалом 63,4%. 23 колишніх і нинішніх співробітника «Плюсів» володіють сукупно 2,2% акцій «1+1». У кожного з решти кінцевих власників – менше 10% акцій. Яка реальна частка «Плюсів» належить Коломойському і його компаніям? 

24,8%. Розкривається все до найменшого власника. Не має ж сумніву, якщо йдуть судові процеси і суд щось арештовує, то ця інформація є доступною правоохоронним органам. І те, що розкрите в Нацраді — не суперечить, а повністю відповідає дійсності.

Коломойський значиться як кінцевий бенефіціар навіть з 24,8% власності в компанії?

Є різне визначення в законодавстві, що таке «кінцевий бенефіціарний власник». З точки зору закону про медіа для Нацради він є найбільшим учасником. 

Він визнавав раніше і зараз підтверджує, що він лишається бенефіцаром. В принципі, може бути кілька бенефіцарів, але в документах Національної Ради є можливість зазначити тільки одну особу.

Чи є досі серед власників дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко? 

Це і для нас було, як сніг на голову. Ми про це дізналися три роки тому. Наскільки я розумію, їй там 8% належить. І вони арештовані. Але я особисто не знайомий ні з нею, ні з її чоловіком. 

Тобто ви не знаєте, як Марченко опинилась серед власників? 

У мене є здогадки, як так трапилося. Але озвучувати буде не зовсім коректно. Я ж свічку не тримав. Для нас це була неприємна звістка. Оскільки ми ні разу не працювали, не перетиналися, то наша совість чиста. 

А який вплив на медіагрупу має Суркіс? 

Досить опосередкований. Хіба якісь футбольні питання цікавлять.

Зараз у вас відбувається, так би мовити, процес роздвоєння «Плюсів». У вас є пʼять ТОВок (три з них зареєстровані у вересні 2023-го). Вони подались на конкурси для отримання ліцензії на цифрове мовлення у Зеонбуді та мультиплексі МХ7. Ви створюєте пʼять нових каналів, під три ви вже навіть отримали ліцензію. Всі ці компанії належать «ТОВ Солюшн», де ви є співзасновником. Фактично ви робите дублі каналів медіагрупи «1+1». Що це взагалі означає, навіщо вам дублі? 

Я приватний інвестор. Якщо ви подивитесь мій YouControl, то у мене є різні бізнеси. Я займався дистрибуційним бізнесом і бачив, що платне телебачення буде розвиватися. На цьому карʼєру і побудував. У 2016 році я зайшов в Viasat. Ми взяли суперзбитковий бізнес, але розуміли, що коли відбудеться кодування супутникового телевізійного сигналу, то все зростатиме. 

Паралельно купуючи цей бізнес, ми виявили, що серед активів є платформа, яка називалася «Домашнє ТБ», проєкт, який зараз називається «Київстар ТБ». І ці платформи зараз є дуже успішними. Вони розвиваються. Ковід і велика війна прискорили драматично зміни на телеринку. І контент став мультиплатформеним. 

Платформи сьогодні є потужними гравцями. Якщо взяти один найбільший український телеканал, то він значно менший, ніж велика платформа типу Megogo чи «Київстар ТБ». Якщо взяти групу каналів, то не факт, що вони сьогодні вже будуть більшими, ніж платформений бізнес. 

Відповідно, є платформений бізнес, який починає інвестувати в контент. Створюючи контент, навіщо віддавати кудись? Відповідно, ми починаємо розвивати нову групу каналів. Ми як платформа. 

Ви сказали, що ви як приватний інвестор. 

Ця історія не повʼязана з «1+1 media».

Хоча всі ці нові канали зареєстровані за адресою «1+1»?

Всі мої бізнеси теж тут зареєстровані. 

Але цей бізнес сильно залежатиме від того, що виробляє «1+1 media».

Не сильно, аж ніяк. 

Ви будете закуповувати в інших? 

Ми вже закуповуємо. Канал – це дуже довгострокова інвестиція. Щоб підняти канал, потрібно два-три роки. 

Ви ж розумієте, що виглядає це як підготовка до захисту. Якщо на основні канали медіа-групи накладуть арешт або конфіскують через частку Коломойського. Відповідно, у вас вже є канали на інших юрособах і з новими ліцензіями на мовлення.

Здаватися може, але конкурс на ліцензії відбувається раз на сім років. Запуск мультиплексу, взагалі, другий раз в історії відбувся. А наступний такий момент буде через сім років, коли ліцензії будуть видаватись. 

За ці два роки драматично змінився бізнес. Якщо ви подивитеся на три найбільші ОТТ платформи, вони кожна вже по 100–150 власних стрімінгових потоків мають (аналог каналу). Якщо у тебе є можливість створити канали на платформах, а ще й вийти ззовні і запустити їх у ефір, то чому ні. 

Ярослав Пахольчук /надано пресслужбою

Ярослав Пахольчук Фото надано пресслужбою

Чи є серед власників нових каналів хтось із співвласників «1+1 media»? 

Ні, я і Світлана Міщенко

Чи були прямі або не прямі натяки, побажання з боку влади вплинути на інформаційну політику медіа групи? 

Знаєте, всі задають такі питання. Це те саме, як власник впливає на інформаційну політику всередині. От що я можу сказати? Звісно, такого не було. Чи ми спілкуємося з владою? Звісно, ми спілкуємося. Чи обговорюємо якісь питання? Звісно, ми обговорюємо. Чи щось їм не подобається? Звісно, щось не подобається. Чи готовий йти на компроміси і десь домовлятися? It depends (залежить від ситуації). 

Йде війна. Розпалити ворожнечу всередині країни дуже просто. Знаєте, які загострені почуття в населення, як воно на все реагує. Ми мусимо враховувати цю думку людей. 

2. Як Ігор Коломойський впливав на медіабізнес «1+1»

Корпоративні права передали на вас. Це логічно, бо ви гендиректор і цей бізнес знаєте. А які у вас стосунки з Коломойським? Ви давно близько знайомі? 

З квітня 2010 року. Я б сказав, що у нас близькі товариські стосунки. 

А зараз ви спілкуєтесь? 

До нього немає доступу. Обмінялися словами на судах. Я спілкуюсь з адвокатами. 

І який у нього зараз настрій? Що він думає про справи проти себе? 

Він людина сильна, вольова. Точно, він бореться. Чи повний він оптимізму? Останній раз, коли були на судовому процесі, то він досить був такий бадьорий, активний. Позаминулого разу він був якийсь пригнічений. Жива людина, теж є емоції. 

Ув’язався в бій вже.

Так.

Багато працівників медіагрупи, причому досить відомих та авторитетних (серед яких і ви), хотіли взяти на поруки Ігоря Коломойського. Це, мʼяко кажучи, викликало подив. Не даючи власні оцінки, але у Коломойського досить демонізований образ, та і кількість справ навколо нього і його компаній чимала. І тут впливові працівники медіа вступаються за власника цього медіа з заявами про захист свободи слова. Для багатьох це дисонувало. Навіщо працівники «Плюсів» і ви хочете взяти на поруки Коломойського? 

Образ демонізований, і це його проблема. Він ніколи не займався самопіаром і категорично проти цього, навіть зараз. Щодо взяття на поруки, все дуже просто. Ми йому довіряємо, нам з ним комфортно працювати. Це була виключно добровільна справа кожної людини, яка прийшла. Нікого не примушували. 

Я вже чотири роки щотижня записую відеозвернення до колективу, де коментую якісь значні події, повʼязані з компанією, якісь ініціативи, цілі. Безумовно всередині є запит, що відбувається з акціонером. Люди цікавляться, що з апеляцією, які судові процеси йдуть. Ну і ми ж тут всі спілкуємось в коридорах. 

Коломойський – гравець. Він все робить з азартом. Але гра у нього така нелінійна. Він геніальна людина, без всяких прибарвлень.

Ярослав Пахольчук

Від кого ця ініціатива пішла? Ви централізовано запропонували, чи прийшо умовно 10 людей і кажуть: хочемо взяти на поруки?

Я особисто ініціював, що йду брати на поруки. Я багато спілкуюсь з адвокатами Коломойського і цікавлюсь, як вибудовується захист, чи можу я щось зробити.

Люди питають, чи можу я приєднатися? Можеш приєднатися. Таким чином набралося дуже швидко 15 людей. І були інші, але я вже сказав досить.

Ну, дивіться, з колективу «Плюсів» не менше 100 людей особисто мали можливість спілкуватись з Коломойським.  

А він колись приходив на внутрішні корпоративи, заходи медіагрупи? 

На такі розважальні івенти — ні. Але в критичні історичні моменти приходив. От у 2013–2014 роках він приходив сюди, здається, двічі. Колектив цікавила його позиція, його настрій. Він багато говорив, підтримував. 

Ігор Коломойський у СІЗО /Getty Images

Ігор Коломойський у СІЗО Фото Getty Images

Коломойський багато приділяв часу бізнесу медіагрупи? Чим він здебільшого цікавився? 

Ми більше до нього приходили за запитами. Порадитись, якщо складне бізнесове питання, як він як інвестор оцінює такий підхід. 

Він активний інвестор. В різні бізнеси він любить вникати. Чи добре він розуміє, як працює медіабізнес – дуже добре. Він бездоганно розуміє, як працюють всі його бізнеси.

Чого він хотів від цього бізнесу як інвестор? Він хотів виконання якихось КРІ? Чи гостро стояло питання виходу на прибутковість? 

Я буду говорити за свій період, останні чотири роки. Я, як інвестор, теж розумію, як має працювати бізнес. От коли це бізнес, а не просто якась іграшка, то все працює значно простіше і зрозуміліше. Тоді ти розумієш, заради чого ти щось робиш. Не просто я хочу створити проєкт, аби всіх вразити. Це, мабуть, можна зробити разово і все. І навіть коли в «Атлас» зайшов як інвестор, він був як іграшка для власників, які його створили. Але з нього вдалося зробити бізнес. 

Коли була розмова в кінці 2019 року, я сказав, що я не хочу займатися проєктом, який є дотаційним. Дайте свободу, щоб ми могли зробити бізнес. Він не повірив. Але коли пройшов рік і ми не звертались за фінансовою підтримкою, він вже почав враховувати, що, мабуть, якісь зміни йдуть. 

Він тоді зацікавився більше медіа, бо воно ставало бізнесом?

Він дав ще більше свободи підприємству. І це було дуже комфортно. 

А як би ви охарактеризували Коломойського як підприємця? 

Він гравець. Він все робить з азартом. І все, чим він займається, він грає. Але гра у нього така нелінійна. Він геніальна людина, без всяких прибарвлень. Ті, хто його близько знає, підтвердять. Те, як він рахує, яка в нього памʼять. Мислення. І за рахунок того, що він володіє різними диверсифікованими бізнесами, він легко інструмент з одного бізнесу може застосувати в іншому бізнесі. 

В 2014 році в мережі зʼявився запис розмови Коломойського з тодішнім гендиректором Олександром Ткаченком. Впевнений, ви їх чули. Там була досить груба розмова. Чи схожий стиль спілкування на цих записах на Коломойського? 

Ми ж люди всі різні. Є настрій один, є інший. 

Тобто такий стиль спілкування у нього не системний?

Звісно, ні. Якщо ти так будеш постійно спілкуватись, то далеко не зайдеш. Але чи можуть ситуативно такі речі бути – можуть.

До речі, Олександр Ткаченко не планує в медіагрупу повернутися? 

Запитайте у нього. Але ні, його немає в медіагрупі.

З чого складаються статки Ігоря Коломойського станом на вересень 2023 року

З чого складаються статки Ігоря Коломойського станом на вересень 2023 року

3. Що відбувається з бізнесом «1+1 media»

Ви сказали, що в 2021 році вперше за багато років бізнес був прибутковим. Виходить, інші роки були збитковими. Хто і яким чином покривав ці збитки?

Були кредитні лінії, які гасилися. 

Тобто це відбувалось кредитними лініями від інших бізнесів Ігоря Коломойського?

Були і банківські кредити. Були й інші бізнеси. 

Пряма докапіталізація?

Такі інструменти теж були. Перші роки формування медіагрупи були досить хаотичні. Приєднувалися канали, приклеювалися різні активи. Коли відбувались ці зміни, змінювались і фінансові інструменти. 

Який консолідований дохід медіагрупи у 2022 році? 

Говорити за 2022-й взагалі нецікаво. Неможливо аналізувати від слова «взагалі». У нас чотири місяці не було абсолютно. 

Збиток «ТРК «Студія 1+1» та «1+1 Продакшн» у 2022 році — 1,7 млрд грн. 

Курсові різниці. Долар пішов вгору. Плюс є ж технічні проводки. Списання тих же програмних прав. У нас була бібліотека, де були залучені російські актори. Вони сьогодні заборонені, або ми не вбачаємо можливим їх показувати. Ми списали права на цей контент.

А в 2022-му році збиток теж Коломойський покривав? Чи у вас були резерви? 

Ми останній раз отримували фінансування на початку 2020 року. Поки я встановлював нові правила роботи. 

2020-й був збитковий, 2021-й – прибутковий, 2022-й знову збитковий?

В 2020 році ми майже дійшли до точки беззбитковості. В 2022 році ми по кеш-флоу теж в плюсі. На які показники краще дивитись в такі кризові моменти: P&L чи кеш? Кеш важливіший, насправді. До «Плюсів» я займався фінансовим аудитом і розумів, що треба аналізувати бізнес по P&L. А насправді Ігор Валерійович навчив, що керувати треба по кешу. Це був якийсь період ломки, але я зрозумів, що коли ти дивишся як інвестор, то орієнтуєшся на кеш — генерується він чи ні.  

Ви казали, що 2023 рік у медіагрупи буде не драматично, але збитковим.

Це по P&L. По кешу він буде позитивним. Дивіться, навіть у вересні ми знову списали 70 млн грн програмних прав. 

Тобто ви ефективно оптимізували бізнес? 

Я зробив одну просту справу. Я фокусувався на кор-бізнесі. У нас була величезна кількість проєктів, які здавалося, що вони дають щось, а насправді на них люди відволікались і розпорошували увагу. Ми закрили величезну кількість проєктів. І це звільнило величезний ресурс. 

Які канали медіагрупи генерують найбільший дохід? Є якісь андердоги?

Канал «2+2» найкрутіший, це чоловічий канал. Він дуже рентабельний. І ТЕТ дуже добре росте, він зараз проходить перепозиціювання.

Ваш флагманський телеканал «1+1» зараз зайнятий трансляцією телемарафону «Єдині новини». Заробляти на рекламі на ньому не можна. За вашими словами щомісяця медіагрупа отримує на його виробництво у середньому 9,1 млн грн з ПДВ від держави. Ця сума покриває утримання «1+1»? 

Це покриває десь 50%. Це 50% від вартості ТСН. Вартість новинної групи у всіх медіагруп в середньому коливається 150–250 млн грн на рік.

А держава справно платить ці платежі? 

Не за годинником, але платить. Немає такого, що там щось накопичується. 

Ярослав Пахольчук /надано пресслужбою

Ярослав Пахольчук Фото надано пресслужбою

4. Як працює бізнес Viasat та «Київстар ТБ»

У вашу медіагрупу входить супутниковий оператор Viasat. 

Не входить, в мою особисту входить. В «1+1 media» я генеральний директор, на Viasat я інвестор. 

Коломойський має до цього бізнесу відношення?

Взагалі ніякого. Його ніколи це не цікавило. Я колись до нього прийшов, у 2018 році, показати плани інвестиційні. Він сказав, не хоче. Сказав, ви розберіться з ТБ. 

Скільки абонентів у Viasat?

Абонентські бази – це закрита інформація. Але у Viasat – тренд на спадіння. Люди багато мігрують. 

Яке було падіння? 

Ми втратили половину бази.

Тобто з довоєнних 200 000 залишилось десь 100 000 абонентів? 

Десь так.

Це перспективний чи стагнуючий бізнес?

Це бізнес на етапі «дійна корова». В селах, у які заходить інтернет, поступово зникає супутниковий бізнес.

Інший партнерський проєкт – ОТТ «Київстар ТБ»? Як побудована ця співпраця? Яка там ваша частка? Яка «Київстару»? Хто що робить? 

«Київстар» не є співвласником бізнесу. Він отримує агентську комісію. 

Комісію від чого?

Відсоток від обороту. Це унікальна колаборація платформи і телеком-оператора. Якісь функції є на стороні платформи, якісь на стороні «Київстару». 

Хто до кого прийшов вперше?

Це комічна історія. Коли ми купували Viasat, ціна бізнесу була досить номінальна, забери бізнес, аби інвестор попередній не мав проблем з ліквідацією бізнесу. Шведи хотіли його ліквідувати. Коли домовились придбати Viasat, ми не знали, що там є ще щось. Виявилась, що там є ОТТ-платформа, якою займаються майже рік. 

Який це був рік?

2016-й. 

Тоді на ринку був тільки Megogo.

Так. Ми позаймались платформою, але через рік вирішили її закрити, бо нічого не вдавалось. Але ще раз подивились на глобальні тренди в стрімінгах, що там все розвивається. Змінили команду, розділили проекти, і вони почали рости. Але важливий момент: роки три бізнес топтався на місці, але потім почався бум попиту на інтернет-телебачення, десь за рік до ковіду. І за один рік ми наростили абонентську базу більше, ніж за попередні декілька років. 

Ви пішли шукати партнера?

Він вже там був. У Viasat був контракт з «Київстар». 

«Київстар ТБ» це прибутковий бізнес?

Так. Ті мої канали як інвестора, які я запускаю, вони фінансуються з прибуткового бізнесу Viasat та «Київстар ТБ».

Ярослав Пахольчук /надано пресслужбою

Ярослав Пахольчук Фото надано пресслужбою

Який прибуток «Київстар ТБ» у 2022 році?

Це досить маржинальний бізнес.

Президент «Київстару» Олександр Комаров в інтервʼю Forbes сказав, що у Київстар ТБ «понад 1 млн користувачів і понад 80% з них сплачують. Решта 20% це фріміум-користувачі, які знаходяться в такому собі «транзиті». Це дійсно так?

Я не буду коментувати базу платних користувачів, але загальна кількість абонентів висока. Усіх абонентів я ділю на три категорії: фріміум, які ситуативно і безкоштовно користуються сервісом; пакетні, які мають підписку, але не користуються нею, і можуть навіть не знати про неї, але платять (це специфіка та унікальна пропозиція нашого партнерства з «Київстар», коли можемо жонглювати вибором послуг мобільного звязку, інтернету та телебачення); і найважливіші платні активні абоненти, які з різною інтенсивністю, але користуються сервісом. Олександр вочевидь говорив про усі ці категорії і не тільки.

Яке місце серед українських ОТТ-сервісів у вас? Друге після Megogo?

Залежить, від того, як міряти. Я думаю, це друге-третє місце. За два роки «Київстар ТБ» має найкращу динаміку в прирості абонентів. 

Ми бачимо певний бум український фільмів в кінопрокаті. І ОТТ-платформи також оперативно набивають базу українськими фільмами. Які у українського кіно перегляди на «Київстар ТБ»?

У популярних фільмів десятки тисяч переглядів.

Ви казали, що у 2023 році медіагрупа планує 1 млрд грн вкласти в контент?

Значно більше.

Які проєкти найдорожчі?

ТСН, «Сніданок з 1+1». 

В цьому році ваш флагманський проєкт «Голос країни» ви знімали в партнерстві з поляками. До великої війни один випуск обходився приблизно в $100 000. Скільки витратили на виробництво в цьому році?

Раніше було навіть дорожче $100 000 за випуск. В цьому році була унікальна можливість. Польська медіагрупа запропонувала підтримати Україну. 

Який відсоток доходів у медіагрупі від Pat TV (виплати від кабельних операторів, супутникових та ОТТ)?

Раніше це було стабільних 20%. Але, починаючи з ковіду, структура бізнесу медіагрупи змінюється кожен рік. Тобі треба бути всюди, всім займатися, тоді ти не прогавиш момент зростання. 

Яка ідеальна бізнес-модель для вашого медіабізнесу?

Все має бути добре диверсифіковано. І географічно, і за джерелами отримання доходу. І дохід від підписки, від телереклами, від виробництва, від диджитал. 

Ви кажете «Київстар ТБ» і Viasat приносять найбільший дохід. 

Вони платять великі роялті «Плюсам».

Якщо відірвати ці дві платформи від «1+1 media», то що буде з бізнесом?

Нема чого відірвати, бо вони не зʼєднані. Але ж це не має значення, Megogo теж платить великі гроші. «Київстар ТБ» платить не тільки «Плюсам», а і StarLightMedia, і іншим правовласникам. У 2016 році, коли я починав робити Pay TV, дохід «1+1 media» від операторів був до 10 млн грн. Напередодні ковіду – сотні мільйонів. Це те, що кабельні, супутникові і ОТТ-оператори відраховують медіагрупам. Це великі доходи. Причому з початком вторгнення телереклама пішла, а вони залишились.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *