Чому СБУ оголосило підозру Євгену Черняку і що йому загрожує

Служба безпеки України оголосила підозру власнику одного з найбільших алкогольних холдингів України Global Spirits Євгену Черняку. Відомство вважає, що бізнесмен причетний до фінансування збройної агресії Росії проти України. Черняк все заперечує. Що відбувається?

Алкогольний магнат Євген Черняк запустив лікеро-горілчаний завод «Хортиця» 20 років тому, а вже за рік, у 2004-му, відкрив представництво в Росії. 

З тих пір бізнесмен встиг побудувати найбільший горілчаний бізнес України, стати успішним YouTube-блогером, письменником і ворогом слідчого комітету РФ. У липні 2023-го російські правоохоронці завели справу проти міжнародного алкогольного холдингу Global Spirits і оголосили в розшук його власника.

Про підозру від СБУ Черняк дізнався з телеграм-каналу ввечері, 29 грудня. «Дуже сподіваюся, що це якась помилка, а не спроба тиску на бізнес», – каже засновник Global Spirits. 

Паралельно відбулися обшуки в співробітників його компаній. Підозри отримали шість працівників «підприємств Черняка», йдеться в повідомленні Служби безпеки України. 

З 2 по 5 січня їх викликали на допити, каже партнер Адвокатського обʼєднання «Лещенко, Дорошенко і партнери» Олександр Телешецький, який представляє інтереси Global Spirits. 

У чому Черняка підозрює Служба безпеки України? 

Версія слідства

Підприємства Євгена Черняка, які розташовані на території чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу, закуповували у Росії промислові обсяги спирту та «іншу супутню продукцію», повідомили в СБУ. 

За версією слідчих, впродовж 2022 року тільки у формі сплати податків і зборів ці підприємства сплатили до російського бюджету близько 6 млрд грн. Під час обшуків в офісних приміщеннях Global Spirits, Служба безпеки знайшла «документи та інші речові докази незаконної діяльності на користь країни-агресора», стверджується в повідомленні відомства. 

«Я не маю підприємств на території «чотирьох країн Центральної Азії та Південного Кавказу» і не є бенефіціарним власником, посадовою особою або вигодонабувачем вказаних підприємств», – наполягає Черняк. У всіх у компанії шок від того, що роблять слідчі СБУ, це абсурд, додає він. 

Слідчі СБУ оголосили про підозру Черняку та ще шести топменеджерам його компаній за частиною 2 статті 28 та статті 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

«На мене ніхто не виходив і ніхто не звʼязувався (щодо вручення підозри СБУ. – Forbes)», – каже Черняк. 

Підозри вручили не топменеджменту, а звичайним працівникам, наприклад рядовому економісту, каже адвокат Олександр Телешецький. Це підтверджує Черняк. «У рамках цієї справи обвинувачують нашого корпоративного юриста, який пішов добровольцем на фронт, а обшуки відбулися у його дружини», – каже засновник Global Spirits. 

Між двох вогнів. СБУ оголосило підозру Євгену Черняку. Влітку справу на власника «Хортиці» завів також слідчий комітет Росії. Що йому загрожує /Фото 1

Між двох вогнів. СБУ оголосило підозру Євгену Черняку. Влітку справу на власника «Хортиці» завів також слідчий комітет Росії. Що йому загрожує /Фото 2

Між двох вогнів. СБУ оголосило підозру Євгену Черняку. Влітку справу на власника «Хортиці» завів також слідчий комітет Росії. Що йому загрожує /Фото 3

«Ці люди (ті, хто отримав підозру. – Forbes) забезпечували виключно маркетингове узгодження ліцензійної продукції з менеджерами грузинського підприємства, але вони не могли впливати на його закупівельну, фінансову чи виробничу діяльність», – каже юрист Телешецький. Продукція вироблялась виключно для внутрішнього ринку Грузії і у РФ ніколи не поставлялась, додає він. 

Ці звинувачення переслідують єдину мету: «здійснення протиправного тиску на «Global Spirits» із метою його захоплення, вважає Телешецький. 

За його словами, те, в чому СБУ підозрює працівників підприємства, не підтверджується тими доказами, які вони долучають до справи. «У нас відбуваються незрозумілі речі, – каже Євген Черняк. – Це наразі проблема всього українського бізнесу». 

Що далі? Зараз вирішується питання про накладення арешту на приватне і корпоративне майно Черняка для передачі в управління АРМА, повідомляє СБУ. 

«Працівників підприємств викликали на допити, тому будемо готуватися до них», – зазначає Телешецький. Очікується, що перші судові засідання по справі почнуться після 3 січня, додає він. 

У випадку визнання судом фігурантів винними, їм загрожує відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років. 

«Їх можуть позбавити права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років, – розповідає партнер кримінальної практики Miller Ілля Воробйов. – А також, залежно від рішення суду, їхнє майно може бути конфісковано».

Чи має Черняк бізнес у Росії

З серпня 2014-го Global Spirits не постачає продукцію у РФ через заборону регулятора «Роспотребнадзора». «Відтоді діють санкції на постачання горілчаної продукції «Української дистрибуційної компанії» (частини Global Spirits)», – зазначають у пресслужбі компанії. 

Наприкінці 2020-го Черняк у коментарі Forbes запевняв, «Global Spirits не веде бізнес у РФ уже понад чотири роки й не володіє жодними активами». До 24 лютого 2022 року продукція Global Spirits вироблялась у РФ за ліцензійними угодами, у тому числі на заводах «Русский север» та «Родник К», йдеться в повідомленні на сайті Global Spirits. 

Горілка марки «Хортиця» у 2021-му була лідером російського горілчаного ринку з часткою 5,3%, друге місце займала ще одна марка Global Spirits – «Мороша» з 4,4%, писав у травні 2022 року російський «Коммерсантъ». 

Ліцензія на виробництво та дистрибуцію алкогольної продукції на російському та білоруському ринках була відкликана о 10:00 24 лютого 2022 року, каже Черняк. У 2022 році Global Spirits зазначала, що «виявила спроби реалізації алкогольної продукції під торговельними марками Global Spirits із території Казахстану на територію Росії». 

На початку 2023 року розслідувачі з OSINT-cпільноти Molfar зʼясували, що заводи «Русский Север» і «Родник К» продовжують виробляти та продавати у РФ продукцію з назвами й дизайном, які є схожими на популярні бренди Global Sprirts — «Хорта» (замість «Хортиця») і «Мороша лесная» (замість «Мороша»). 

Також у Molfar підозрювали, що сімʼя Євгена Черняка через низку офшорів мала контроль у російських активах, що виробляли продукцію Global Spirits у РФ і після 2014 року. А зміна структури власності після 24 лютого 2022-го, коли кінцевим бенефіціаром більшості компаній став директор лікеро-горілчаного заводу «Русский Север» (розташований у Вологді) Олександр Беспалов, мала фіктивний характер.

Російські компанії «ООО ТД «Мегаполис», ООО «Родник и К» і ООО ТД «Русский Север» не належать Global Spirits із 2014 року, заявляв представник Євгена Черняка OSINT-спільноті Molfar. «Євген Черняк не має жодного стосунку до перелічених компаній», – йшлося в коментарі. 

Підприємець та меценат

У 2021 році Черняк займав 19-те місце в рейтингу 100 найбагатших українців за версією Forbes зі статками $470 млн. Його головний актив – Global Spirits, створений у 2008 році шляхом обʼєднання дистрибуторського та виробничого бізнесу. 

Наразі у Global Spirits входять дистрибуційна компанія «ГДК» і п`ять заводів в Україні, США й Мексиці. Наприкінці 2020 року Черняк повідомив Forbes, що кіпрська Global Spirits Europe Ltd придбала завод Grand Royal Bottlers у Кокшетау (Казахстан), а виробництво там стартувало 16 листопада 2020 року.

Через повномасштабну війну Global Spirits запустила дублюючі виробництва у Львові та Тбілісі.

Портфель холдингу включає горілчані, коньячні й винні бренди (зокрема «Хортиця», «Мороша», «Шустов»). Основні експортні ринки компанії – США, Польща, Ізраїль і країни Балтії. Загалом продукція Global Spirits експортується у більш ніж 87 країн світу. Центральний офіс знаходиться в Нью-Йорку (США). Виторг ТОВ «Глобал Спірітс Груп» у 2022 році склав 4 млрд грн, випливає з даних YouControl.

У 2012 році, до анексії Криму і війни на Донбасі, Global Spirits стала найбільшим продавцем та імпортером української горілки в Росії, писав російський «Коммерсантъ». 

Власник Global Spirits Євген Черняк /з особистого архіву

Власник Global Spirits Євген Черняк Фото з особистого архіву

За даними федеральної митної служби РФ, ТД «Мегаполіс» (дистрибуторська структура Global Spirits) вдалося наростити постачання на 63%, до 2,71 млн дал. За даними «Коммерсантъ», у Росії холдинг володів заводом «Русский север» у Вологді, на частку якого припадало близько 10% виробленого холдингом обсягу горілки.

У грудні 2023 року російське видання «Ведомости» повідомляло, що російські активи, які раніше належали міжнародному алкогольному холдингу Global Spirits, можуть бути націоналізовані. 

За даними видання, йшлося про девʼять юридичних осіб, які нібито входять до холдингу Global Spirits. Серед них – дистрибʼютор «Стандарт якості» (раніше – ТД «Мегаполіс»), група «Традиції успіху», якій належать заводи «Русский Север» і «Родник К», Феодосійський завод коньяків і вин, Кримський винний будинок та інші.

Пресслужба Global Spirits назвала публікацію «черговою пропагандистською брехнею від ворожих ЗМІ». 

Черняк займається не тільки алкоголем. У 2019 році він випустив книжку «Big money. Принципи перших». За перші пів року вона розійшлася накладом 55 000 примірників та стала однією з найпродаваніших книжок України за версію портала «Читомо». 

Також бізнесмен розвиває YouTube-канал Big Money, на який підписані майже 846 000 користувачів, але останнє відео на ньому було опубліковано 18 лютого 2022 року. 

У березні 2022 року Черняк заснував свій благодійний «Фонд допомоги Запоріжжю». Через нього він витратив на гуманітарну допомогу більше $1,9 млн, повідомляла пресслужба фонду. 

«Ми допомагаємо по різних напрямках – гуманітарні вантажі, тактична медицина. Наприклад, передали 2,5 млн грн на відновлення житла мешканцям Запоріжжя, які постраждали через «прильот», – казав Черняк. Свою роль він описує як організатора роботи фонду, який не втручається в розподілення коштів. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *