Ігор Коломойський відмовився від «1+1». Чому це сталось і кому вигідно

Ігор Коломойський передав свою частку в групі «1+1» СЕО Ярославу Пахольчуку. Що насправді змінюється, кому це вигідно і чому опальний бізнесмен пішов на цей крок?

26 жовтня група «1+1 media» оголосила, що її бенефіціарний власник Ігор Коломойський передав свої корпоративні права в управління трудовому колективу в особі CEO компанії Ярослава Пахольчука. Той може приймати будь-які потрібні рішення, крім відчуження та/або обтяження часток, що продовжують належати Коломойському.

«Наразі Ігор Коломойський з обʼєктивних причин не може повноцінно здійснювати свої повноваження», – зазначається в офіційній заяві «плюсів». У вересні СБУ і БЕБ повідомили бізнесмену про підозру у заволодінні 5,8 млрд грн ПриватБанку. Поки йдуть слухання, Коломойський залишається під вартою. 

Який спадок отримає топменеджер «1+1» і кому вигідний такий розвиток подій? 

Скільки Коломойського в «1+1»

Холдинг «1+1 media» обʼєднує вісім власних телеканалів: «1+1» (телемарафон), «1+1 Україна», «1+1 International», «2+2», «ТЕТ», «ПлюсПлюс», «УНІАН ТБ», «Бігуді». У групи є власний продакшн, а також онлайн-ресурси: «ТСН», «УНІАН» і «Главред». Не входить в групу, але є її партнером Єдиний супутниковий телевізійний оператор Viasat.

Канали «2+2» з часткою телеперегляду 5,33%, ТЕТ (4,92%) та «1+1 Україна» (3,87%) займають 4–6 місце за період 9–15 жовтня, підрахували у Nielsen Ukraine. Лідери – три канали Starlight Media Віктора Пінчука (СТБ, «Новий» і ICTV2). Традиційний «1+1», який транслює телемарафон, не підпадає під дослідження. 

Хоча структура власності ТОВ «Телерадіокомпанія Студія 1+1» опублікована на сайті групи, її складно назвати зрозумілою. У схемі – 13 українських та кіпрських фірм, які перехресно володіють частками одна в одній, а також кілька кінцевих власників. 

Схема володіння ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1»

Схема володіння ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1»

За даними самих «Плюсів», 25,9% акцій офіційно володіє Ігор Коломойський, 22,9% – у Юрія Кіпермана, батька Михайла Кіпермана – багаторічного партнера Коломойського. У липні Кіперман-молодший також отримав підозру від СБУ, але знаходиться за кордоном. Ще 16,4% – у Ігоря Суркіса. Загалом – близько 65,2%. Крім того, 23 колишніх і нинішніх співробітника «Плюсів» володіють сукупно 2,24% акцій «1+1», випливає з даних сервісу Opendatabot.

У кожного з решти кінцевих власників – менше 10% акцій, і їхні імена у звіті не розкриваються. Серед них може лишатись дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко. Перебуваючи у статусі депутата Медведчук декларував у родинній власності компанію-акціонера близько 8% «Плюсів». У 2021 році номінальні акціонери змінились, але медіагрупа запевняла «Детектор медіа», що змін серед кінцевих власників-фізосіб не було. У квітні 2022 року Медведчука заарештували, а потім обміняли на 215 своїх полонених.

Роздвоєння «плюсів»

Передача прав – не єдина цікава подія навколо медіагрупи за останній час. У вересні – жовтні Нацрада з питань телебачення і радіомовлення прийняла заяви телеканалів на отримання ліцензій на цифрове мовлення мереж MX-1, MX-2, MX-5 у телемережах «Зеонбуду» та державного МХ-7. Фактично мова йде про трансляцію на колишні «антени».

У списку претендентів – п`ять юридичних осіб, чиї назви співзвучні з назвами каналів групи. Зокрема, йдеться про ТОВ «Віжн 1+1» – логотип «1+1 Україна», ТОВ «Віжн 2+2» – логотип Віжн 2, ТОВ «Віжн 3» – логотип «Віжн 3», ТОВ «Віжн 4» – логотип «Бігуді», ТОВ «Дідживан» – логотип «Уніан 2». Вартість ліцензійного збору – 4 млн грн, тож у разі пермоги, їм треба буде заплатити близько 20 млн грн. Три з перелічених компаній були зареєстровані 4 вересня – через два дні після того, як Ігорю Коломойському вручили підозру СБУ та БЕБ.

Всі ці компанії зареєстровані за адресою офісу «Плюсів» і належать ТОВ «Солюшнс», випливає з даних системи YouСontrol.

Чим цікава ця компанія? Це фактичний власник єдиного супутникового оператора телебаченя Viasat (ТОВ «Віжн ТБ»). Її поточні бенефіціари – СЕО Viasat Світлана Міщенко та гендиректор «1+1» Ярослав Пахольчук. До них власниками були інші менеджери, близько знайомі з бізнесом «Плюсів» – ексдиректор «1+1» Олександр Ткаченко або партнер Коломойського Тимур Міндіч, випливає з даних YouСontrol.

Ярослав Пахольчук /facebook.com/media.1plus1

Ярослав Пахольчук. Фото facebook.com/media.1plus1

Для чого в структурі нові компанії? Нові юрособи – це перестраховка на випадок націоналізації 1+1 media, щоб показати, що начебто Коломойський – не власник, припускає медіаюрист Андрій Соломаха. «Фактично ці компанії – дублери. Після цього переходу складна структура власності – з кіпрськими компаніями, Суркисами і дружиною Медведчука йде на звалище історії», – вважає Соломаха. 

До рішення Нацради СEO групи «1+1 media» Ярослав Пахольчук відмовився говорити, як саме ці новостворені фірми будуть співпрацювати з медіаактивами групи. 

Для чого Коломойський передав канали: версії

З юридичної точки зору, заява про передачу прав викликає багато питань, кажуть троє юристів, яких опитав Forbes. Є лише припущення.

«Це медійна заява, яка означає, що не треба нічого націоналізувати, я вже все передав, тепер вирішує Пахольчук. На мене, Коломойского, тиснути марно», – вважає медіаюрист Соломаха.   

«Це явно прихована форма передачі власності і управління», – сказав на правах анонімності юрист, який співпрацював з крупними фінансово-промисловими групами, в тому числі у медіасфері. Називати своє імʼя він не дозволив з огляду на сенситивність теми. 

Кому це може бути вигідно? В Офісі президента хотіли б прибрати вплив Коломойського на канали, каже співрозмовник з Офісу, який не має повноважень на офіційні коментарі. «В «Плюсах» таким чином готуються, щоби діяти, у разі, якщо Коломойського засудять», – припускає передачу корпоративних прав Пахольчуку представник однієї з конкуруючих з «1+1 медіагруп». 

Коломойському вигідно продемонструвати віддаленість від каналів, поки йдуть суди, вважає юридичний консультант уряду і команди президента, який також погодився спілкуватися на умовах анонімності. Хоча бізнесмен може використати їх для впливу на слідство, додає співрозмовник Forbes. 

На чому заробляє «1+1» 

Якщо Коломойський відмовився від ЗМІ, то чи достатньо у медіагрупи грошей, щоби існувати без його дотацій? 

Холдинг не публікує консолідованої звітності. За даними YouControl, сукупний дохід ТОВ «ТРК «Студія 1+1» та «1+1 Продакшн» у 2022 році становив 857 млн грн, а збиток – 1,7 млрд грн. Виручка найбільших каналів і сайту ТСН.ua за минулий рік становила близько 760 млн грн. 

Під час великої війни серед ЗМІ найбільше постраждало телебачення. Рекламний ТБ-ринок у 2022-му рухнув у понад 5 разів, до 2,6 млрд грн, писав Forbes.

До 2020 року група «1+1 media» була дотаційною, розповідає Ярослав Пахольчук. У 2021-му вперше за багато років стала прибутковою. Чи є тут допомога акціонера?

«Коломойський прямо телеканали не фінансував, – пояснює медіаюрист Андрій Соломаха. – Одними із великих замовників реклами та консалтингових і юридичних послуг були Кременчуцький нафтопереробний завод (Коломойський з партнерами – контролюючі акціонери. – Forbes)». 

Сам завод ще на початку великої війни сильно постраждав через ракетні удари росіян. До лютого 2022-го він виробляв близько третини пального, що продавалося на українському ринку. У листопаді 2022-го рішенням Ставки головнокомандуючого, його передали в підпорядкування Міноборони. 

Після 24 лютого 2022-го «1+1 media» довелося почати все з нуля, розповідає Пахольчук. Структура доходів суттєво змінилась – збільшилась частка від YouTube, зростає сегмент доходів від Facebook, Telegram-каналів. 

«Медіагрупа 1+1 має позитивний cash flow наразі, по звіту P&L – це операційний нуль», – запевняє Пахольчук. 

Як закінчився рік війни для найбільших телегруп

Як закінчився рік війни для найбільших телегруп

Від 30% до 40% у структурі доходів медіагрупи займає реклама. В тому числі від бізнесу Коломойського. Приміром, реклама кави на мережі АЗС ANP, яку асоціюють з бізнесменом.

Всього за підсумками 2023 року «1+1 media планує» витратити на виробництво контенту понад 1 млрд грн, додає він. СЕО медіагрупи «1+1» прогнозує, що 2023 рік «буде не драматичним, але збитковим». 

«Новим для нас стало залучення грантів для створення просвітницьких кампаній, зокрема з медіаграмотності, суспільної стійкості, інформаційної роботи з деокупованими та тимчасово окупованими територіями», – каже Пахольчук. 

У грудні 2022 року «1+1 media» запустила новий продукт – «1+1 Україна». Він став окремим телеканалом, на відміну від флагманського «1+1», який з 24 лютого цілодобово транслює новини у «Єдиному марафоні». У жовтні 2022 року медіагрупа виграла конкурс на фінансування «Єдиних новин». Щомісяця компанія отримує на виробництво марафону «Єдині новини» у середньому 9,1 млн грн з ПДВ, каже Пахольчук. 

Наразі лідерами серед медіагруп є «1+1 media» і Starlightmedia, каже дослідник медіа Орест Білоскурський. «Доля обох медіагруп – по 35%», – резюмує він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *