Світоліна рекламуватиме MacPaw. Як працює партнерство

Одна з найбільших продуктових IT-компаній України MacPaw підписала своїм глобальним амбасадором тенісну зірку України Еліну Світоліну. Що виробник утиліт для очищення роботи MacBook розраховує отримати від партнерства та скільки коштують подібні контракти?

Українська тенісистка Еліна Світоліна стала амбасадоркою однієї з найбільших IT-компаній України MacPaw, що розробляє утиліти для очищення MacBook.

Компанія розраховує на партнерство, як на складову просування бренду на закордонних ринках, зокрема у США. Для Світоліної це дебютне партнерство з представником IT-індустрії. До цього вона укладала рекламні контракти зокрема з такими брендами, як Lacoste, Ellesse, Ulysse Nardin, Hublot, Nike та «Моршинська». 

Вартість однієї такої угоди може сягати кількох десятків тисяч доларів на рік. MacPaw та представники Світоліної не розкривають параметрів свого контракту, посилаючись на угоду про нерозголошення.

Навіщо одна з найбільших продуктових ІТ-компаній України вирішила «підписати» українську топспортстменку?

Чому MacPaw обрав промо через Світоліну

Світоліна повідомила про початок партнерства з MacPaw 11 січня у сторіс в Instagram, де вона має 1,5 млн підписників. Згідно домовленостей з MacPaw, ця соцмережа буде одним з каналів комунікації, каже Head of Brand & Communications MacPaw Ольга Куриленко. Саме вона займалася перемовинами по контракту з тенісисткою.

Співпраця припала на початок нового тенісного сезону. 18 січня Світоліна, яка займає 23 позицію в світовому рейтингу, успішно подолала друге коло одного з найбільших турнірів світу Australian Open. Торік вона тріумфально повернулася у спорт після декретної відпустки, досягнувши пів фіналу іншого топтурніру – Вімблдону у Великій Британії.

Угода з MacPaw не привʼязана до спортивних результатів, уточнює Куриленко. Ключовий мотив компанії – нові ринки та зменшення залежності від флагманського продукту (80% виторгу генерує утиліта CleanMyMac, 41% – припадає на США). У вересні 2023-го MacPaw відкрила свій перший закордонний офіс у Бостоні. «Це один зі способів підсилити глобальну присутність, – пояснює топменеджерка MacPaw Куриленко. – Співпраця з Еліною – друга частина».

Чому саме Світоліна? Через співпрацю з найуспішнішою українською тенісисткою, яку знають у всьому світі, MacPaw хоче посилити бренд компанії, пояснює Кириленко.

Стратегія розширення MacPaw орієнтована на США, Канаду, Велику Британію, Австралію та Нову Зеландію, додає вона. «Хоча більшість підписників Еліни з України, у неї є аудиторія і у США», – розповідає Брін Еванс, комерційний директор агентство спортивного менеджменту 72SportsGroup, з яким співпрацює тенісистка.

Досі маркетингова активність MacPaw полягала здебільшого у співпраці з вузькопрофільними інфлюенсерами, які розповідали не про саму компанію, а про її продукти, каже Куриленко. «У CleanMyMac є амбасадор, з яким ми активно співпрацювали у 2023-му – австралійський YouTube-блогер Ендрю Ітан Зенг», – уточнює вона.

Інший мотив – соціальні активності Світоліної. Зокрема у 2023-му вона виступала на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, її благодійний фонд Elina Svitolina Foundation допомагає молодим українським тенісистам і взяв під опіку жіночу збірну з тенісу, перераховує Куриленко. «Еліна – це набагато більше, ніж теніс і спорт», – каже менеджерка MacPaw. 

Еліна Світоліна

Еліна Світоліна

Ще один фактор – значна популярність тенісу на глобальному рівні. У 2023-му цей вид спорту мав 1,2 млрд глядачів по всьому світу, за даними RankingRoyals. За цим показником теніс займає четверте місце у світі, поступаючись футболу, крикету та хокею.

В MacPaw розраховують принаймні на середньострокову співпрацю зі Світоліною, каже Куриленко. Чи є слабким місцем те, що на відміну від брендів спортивного одягу технологічний продукт не можна показати на корті? «Звичайно Adidas легше продемонструвати себе через таке партнерство. Але Еліна є користувачкою iPhone та Mac і зможе органічно продемонструвати наші продукти», – зазначає вона.

Чи вдалим вибором є Світоліна для просування бренду саме в США? «Її там знають, але вона не дуже популярна, оскільки в США є свої топові тенісистки, як-от Джессіка Пегула, – каже перший тенісний менеджер Світоліної Всеволод Кевлич. – Її більше знають в Англії та в Японії, але найбільше – звичайно, в Україні».  

Скільки заробляють професійні тенісисти на рекламі

«Для мене важливо підтримувати компанії, які прагнуть покращити життя людей за допомогою технологій», – сказала Світоліна у письмовому коментарі, переданому Forbes через агентство 72SportsGroup. 

Співпраця MacPaw зі Світоліною – не поодинокий випадок, коли технологічні компанії обирають собі в амбасадори успішних тенісисток. У серпні 2023-го великий індійський виробник софту Infosys підписав своїм амбасадором польку Ігу Швьонтек (перший номер у світовому рейтингу). За оцінкою Forbes, загалом на рекламі Швьонтек торік заробила $14 млн. Серед інших її контрактів – Visa, швейцарський бренд спортивного одягу та взуття On Shoes, та бренд спортивних напоїв Oshee. Легенда світового тенісу Серена Вільямс з 2015-го довгий час співпрацювала з IBM.

На доходи тенісистів від співробітництва з брендами впливають не лише спортивні результати, важливу роль відіграють і такі речі, як походження спортсмена/спортсменки, каже ексменеджер Світоліної Кевлич. «Еліна на мінімальних контрактах, – стверджує він. – У американки Пегули при схожих позиціях в рейтингу суми будуть більші».

Про які обсяги йдеться? Виробники спортивних брендів готові платити атлетам топ-100 приблизно $30 000 на рік, каже Кевлич. «Коли Еліна зайшла в топ-30 – топ-40 її контракт з Ellesse виріс до $90 000».

Важливо і те, настільки атлет вміє привертати до себе увагу. «Еліна славиться своєю здатністю до боротьби, але раніше це не додавало їй популярності, – розповідає Кевлич. – Зараз ця риса асоціюється з темою українського опору, тому не виключено, що це вплине на увагу до неї».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *