ШІ-стартап Stability AI Емада Мостака коштує $1 млрд? Forbes US сумнівається

Лондонський ШІ-стартап Stability AI досягнув оцінки у $1 млрд завдяки шаленій популярності ШІ-генератора зображень на основі текстових запитів Stable Diffusion. Проте в історії успіху, яку розповідає її засновник Емад Мостак, багато невідповідностей, про які в інтервʼю Forbes розповіли понад 30 людей.

У Forbes Ukraine також є twitter. Якщо вам зручно читати нас там — підписуйтесь за цим посиланням.

Емад Мостак, 40, – творець сучасного Ренесансу, який спряв початку ШІ-лихоманки. Власник диплому магістра Оксфорду, менеджер мегауспішного гедж-фонду, довірений радник ООН та засновник Stable Diffusion, ШІ-генератора зображень, який став хітом минулого літа.

Сьогодні Мостак — обличчя течії генеративного ШІ, йому вдалося залучити понад $100 млн для втілення власного бачення дійсно відкритого ШІ, який трансформує Голлівуд, демократизує освіту й залишить у минулому PowerPoint.

«Сподіваюся, що мені за це Нобелівську премію миру дадуть», – сказав він жартома в інтервʼю Forbes.

Успіх Stable Diffusion і те, що про компанію розповідає її засновник, дійсно вражає:

  • У жовтні 2022-го Мостак відмічав Bloomberg, що у Stable Diffusion 10 млн щоденних користувачів.
  • У травні 2023-го Білий дім назвав Stability одним із семи «провідних розробників ШІ» поруч із Microsoft й Nvidia, які будуть співпрацювати над ключовими федеральними ініціативами щодо безпеки ШІ.
  • Мостак заявив, що йому вдалося переконати безкомпромісну Amazon погодитися на «стратегічне партнерство» із 80% знижкою для молодої компанії.
  • Під час пітчингу для інвесторів Мостак стверджував, що Організація економічного співробітництва та розвитку, ВООЗ та Світовий банк є партнерами Stability.

Чи правда все це?

ШІ-експерти та потенційні інвестори вже деякий час сумніваються у тому, що говорить Мостак. Попри шалені апетити на ШІ-стартапи низка венчурних інвесторів розповіла Forbes, що у засновника Stability проблеми із залученням додаткових інвестицій і це за оцінки близько $4 млрд.

Минулого жовтня Мостак публічно заявив, що прогнози на річний виторг компанії перевищили $10 млн, але інсайдери стверджують, що продажі не покращилися. Представник компанії відмовився коментувати поточний виторг.

«Забагато невідповідностей», – відмітив один венчурний капіталіст, який відмовився вкладати гроші у компанію Мостака.

З чого починалася Stability

У 2005-му Мостак закінчив Оксфорд із дипломом бакалавра, а не магістра, як він пізніше стверджував.

На запитання про це від Forbes речник Stability Мотез Бішара сказав, що Мостак мав намір податися на отримання «Oxford MA» («Магістр гуманітарних наук»), який університет надає випускникам без додаткової курсової роботи. Він очікує на схвальне рішення у липні.

Потім Мостак пішов у світ фінансів. За його словами, у 2017-му він приєднався до проблемного гедж-фонду Capricorn, за реструктуризацію і управління яким він отримав винагороду. Співзасновник фонду Деймон Гофф уточнив, що у 2018-му фонд закрився через погані результати.

Далі була черга покинутих стартапів (серед яких криптопроєкт навколо оцифрованого Корану), поки у 2019-му Мостак не заснував Stability, дата-хаб на основі ШІ, який світові агентства будуть використовувати для ухвалення рішень про Covid-19.

Запуск компанії відбувся у липні 2020-го під час віртуальної події, на якій виступали стенфордський ШІ-експерта Фей-Фей Лі та представники ЮНЕСКО, ВООЗ та Світового банку. Але тоді швидкого злету не вийшло і проєкт виживав близько року.

Фокус діяльності Stability змінювався кілька разів. Одні із перших співробітників сказали, що досліджували створення мережі автоматів-холодильників із продуктами швидкого харчування по всьому Лондону, а також лінійку NF-токенів собак для емоційної підтримки. Мостак говорив співробітникам, що собаки зацікавили репера Snoop Dogg, але коментар самого репера отримати не вдалося.

Коли генеративний ШІ почав привертати все більше уваги, Мостак побачив у цьому можливість. Завдяки різним маневрам і перебільшенням він зумів поставити Stability в один ряд із провідними ШІ-єдинорогами сучасності.

скріншот

Що пропонують Stability AI Фото скріншот

Перебільшення як стратегія Мостака

Спершу Мостак почав розповідати інвесторам, що Stability збирає один із 10 найбільших суперкомпʼютерів у світі. У розмовах із ШІ-дослідниками він позиціонував себе союзником-добродієм, який готовий надати фінансування і суперкомпʼютер Stability поодиноким розробникам, щоб ті могли протистояти таким гігантам, як Google і OpenAI.

Якщо у твоєї компанії велика пресслужба, ти можеш переписати історію на свою користь.

Бйорн Оммер, лідер групи оригінальних розробників Stable Diffusion, про ситуацію із Мостаком

Мостак розповідав, що його суперкомпʼютер збудований із тисяч найкращих графічних процесорів Nvidia, а Amazon Web Services дала йому приголомшливі 80% знижки. Під час пʼяти фандрайзингових пітчингів із травня по серпень 2022-го AWS зазначалася як «стратегічний партнер» чи «партнер» його компанії.

У січневому інтервʼю Forbes Мостак розповів про свої переговори із Amazon, під час яких Stability отримала «надзвичайно привабливу угоду». Він згадав «особисті гарантії та інші речі», але не захотів уточнювати, посилаючись на те, що його дружина і тодішня головна піарниця Stability Зехра Куреші буде гніватися на нього.

Проте Братін Саха, віцепрезидент ШІ-підрозділу Amazon, сказав Forbes у січні, що Stability «отримує доступ до інфраструктури AWS на тих самих умовах, що й інші клієнти».

Троє колишніх співробітників Forbes розповіли, що до вливання у компанію венчурного капіталу Amazon погрожувало забрати доступ Stability до деяких графічних процесорів через мільйони доларів неоплачених рахунків, які накопичилися за місяці.

Коли у компанії попросили розʼяснити ситуацію, то «надзвичайно приваблива угода» – це насправді стандартна знижка, яку Amazon пропонує тим, хто укладає дз нею овгострокове партнерство. Речник Stability Бішара запевнив, що всі проблеми із оплатою за послуги AWS було вирішено.

У травні і червні 2022-го інвесторам розповіли, що ШІ-генератор зображень Midjourney є частиною «екосистеми» Stability, приписуючи собі «співавторство» продукту і «організацію» спільноти користувачів.

Засновник Midjourney Девід Гольц сказав Forbes, що Мостак зробив його компанії «дуже маленьку» фінансову пожертву, але більше ніяким чином із нею не повʼязаний.

Мостак наказав своїй команді згадувати ЮНЕСКО, Організацію економічного співробітництва та розвитку, ВООЗ і Світовий банк як партнерів Stability, хоча, за словами чотирьох колишніх співробітників, ці організації не допомагали із розвитком компанії.

Бішара заперечив наявність такого наказу Мостака, але ці організації були зазначені як «партнери» під час пітчингів ще у серпні 2022-го, коли Мостак назвав себе «ШІ-лідером ООН у питаннях ковіду».

Речник ЮНЕСКО сказав, що співпраця агентства ООН зі Stability обмежується ініціативою щодо даних про COVID-19 і вона завершилася до літа минулого року. Інші три організації повідомили, що у них немає записів про офіційне партнерство із компанією.

На запитання про такі неточності Бішара сказав, що після презентацій інвесторам надіслали додаткові матеріали із уточненнями про угоду із Amazon і «відносини із партнерами». Але двоє інвесторів, які слухали презентацію, розповіли, що додаткових матеріалів не отримували.

Розробники Stable Diffusion

У червні 2022-го Мостак запропонував скористатися суперкомп’ютером Stability групі німецьких науковців, які створили генератор зображень відкритого доступу під назвою Latent Diffusion. Цю модель запустили за сім місяців до того у співпраці із нью-йоркським ШІ-стратапом Runway.

За словами Бйорна Оммера, викладача Університету Людвіга Максиміліана в Мюнхені та Гейдельберзького університету, модель тренували із використанням лише кількох десятків графічних процесорів Nvidia.

Для дослідників, у яких були обмежені фінансові ресурси, така пропозиція підприємця була неабиякою удачею. Обчислювальна потужність, яку надала Stability, суттєво покращила роботу Latent Diffusion. У серпні нову модель запустили під назвою Stable Diffusion як данину благодійнику.

Stability випустила пресреліз, в якому Мостак представив себе публіці головним місіонером, як він каже, «найпопулярнішого відкритого ПЗ в історії». (Linux чи Firefox можуть не погодитися із цим.)

«Він дуже вміло присвоює собі чужу роботу чи робить заяви, які неможливо перевірити», – сказав про Мостака один колишній співробітник. Бішара повідомив, що Мостак «категорично заперечує таку характеристику».

Впродовж кількох днів після виходу Stable Diffusion компанія Мостака заручилася $100 млн інвестицій від провідних інвестиційних фірм Coatue і Lightspeed. Обидві фірми відмовилися від коментарів.

Після цього Stability оцінили у $1 млрд, хоч у компанії не було значного виторгу. Тоді під час інвестиційних презентацій компанія називала Stable Diffusion «нашою» моделлю і ані словом не згадувала оригінальних розробників.

скріншот

Обчислювальна потужність, яку надала Stability, суттєво покращила роботу Latent Diffusion. У серпні нову модель запустили під назвою Stable Diffusion як данину благодійнику. Фото скріншот

У пресрелізі про цей раунд інвестиції було сказано, що «Stability AI – це компанія, яка стоїть за Stable Diffusion», тобто знову жодного слова про творців моделі. Оммер сказав Forbes, що хотів зробити публікацію про роботу його лабораторії, але тоді вся пресслужба університету була у відпустці.

Бішара сказав, що Stability «неодноразово у публічних заявах» згадувала заслуги Університету Лудвіга Максиміліана і Runway, які можна знайти на сайті компанії і на сторінці Stable Diffusion на GitHub.

Хай там як, а оригінальні розробники вважають, що Мостак ввів в оману громадськість у важливих заявах. «Цей випадок говорить, якщо у твоєї компанії велика пресслужба, ти можеш переписати історію на свою користь», – сказав Оммер.

У жовтні Stability заявила, що Runway порушила її інтелектуальну власність, коли випустила нову версію Stable Diffusion. Співзасновник Runway Крістобаль Валензуела відповів, що це неможливо, бо ця технологія відкрита (open source).

За кілька годин Мостак видалив свою заяву. Пізніше Мостак сказав Forbes, що хвилювався про брак заходів безпеки у версії Runway, хоча розробників Stable Diffusion таке виправдання не переконало.

«У галузь, в якій ми працюємо вже не один рік, заходять нові люди і намагаються присвоїти собі чужі історії», – сказав Валензуела Forbes минулого року.

Лабораторія Оммера і Runway припинили роботу зі Stability.

Зарплати, податки і хороша дружина

Поки Мостак нахвалював інвесторам та дослідникам суперкомпʼютер і партнерів Stability, компанія зіткнулася із проблемами з готівкою.

Зарплати і податки регулярно не виплачувалися або запізнювалися іноді на понад місяць, про що розповіли сім чинних та колишніх працівників компанії.

Пʼять із цих джерел сказали, що на собі відчули затримку зарплат між 2020-м і 2023-м. Четверо із цих людей незалежно одне від одного повідомили Forbes, що британська податкова навідувалася у компанію і погрожувала конфіскувати активи через несплату податків.

Бішара сказав, що всі проблеми із податками і зарплатами вирішено.

Ерік Галлаган, колишній інтерн, розповів Forbes, що він з минулого серпня чекає на оплату за 181 з 300 годин роботи.

Бішара запевняє, що у компанії немає записів про протерміновані зарплати «на регулярній основі» з 2021-го, але визнає, що деякі випадки все ж могли статися за «зовнішніх обставин».

У випадку Галлагана Бішара відмітив, що його ситуацію розглядають після того, як про неї повідомили у квітні.

А поки працівники і Британія недооотримували належні їм виплати минулого літа, десятки тисяч фунтів перекочували із корпоративного рахунку Stability на особистий рахунок Куреші, дружини Мостака. Про це свідчать скріншоти фінансових транзакцій, які потрапили до Forbes.

Ці транзакції Бішара назвав особливістю «стартапу, яким керує власник». Він пояснив, що подружжя видавало компанії кредити, а також брало їх у Stability.

Він повідомив, що «до кінця 2022-го усі взаємні фінансові зобовʼязання між компанією і подружжям було врегульовано новою, досвідченою фінансовою командою».

Адвокати Куреші відмовилися відповідати на запитання, але надіслали заяву, в якій жінка сказала, що надавала «емоційну і фінансову підтримку» бізнесу чоловіка з 2021 року.

Офіційно Куреші займала посаду очільниці відділу піару Stability. Втім ранні співробітники компанії розповіли Forbes, що вона представляла себе головною операційною директоркою Stability, про що також свідчать візитівки.

Бішара сказав, що Куреші ніколи не займала роль директорки, а візитівки «створив друг родини у якості варіанту дизайну і ними ніколи не користувалися».

Після раунду фінансування у вересні Куреші приєдналася до ради директорів, а в січні, якщо вірити Бішарі, вона покинула компанію «заради власних звершень». Хоча у статуті організації у травні вона зазначається як «Голова фонду».

скріншот

Сьогодні Мостак є обличчям течії генеративного ШІ і йому вдалося залучити понад $100 млн для того, щоб втілити власне бачення дійсно відкритого ШІ, який трансформує Голлівуд, демократизує освіту і залишить у минулому PowerPoint. Фото скріншот

Проблем тільки більшає

Венчурні інвестори перед тим, як інвестувати у компанію, місяцями проводять дью-ділідженс, тобто дуже ретельно перевіряє її засновників та діяльність. Та за словами Мостака, йому знадобилося шість днів, щоб залучити $100 млн від Coatue та Lightspeed після того, як інструмент Stable Diffusion став вірусним.

«На той момент ми не знали про усі можливості застосування інструменту, але ми знаємо, що це дійсно революційна технологія, яка продемонструвала свій потенціал», – сказав у січні Гаурав Гупта, партнер Lightspeed, який очолив цю інвестицію. Coatue і Lightspeed відмолися від подальших коментарів.

Мостак стверджує, що Stability створює на замовлення десятків клієнтів ШІ-моделі, але він може назвати лише двох. Перший – це Eros Investments, індійська холдингова компанія, чию медійну «дочку» виключили із Нью-Йоркської фондової біржі і яка нещодавно пішла на мирову у справі про введення інвесторів в оману. Компанія не визнала провину за звинуваченнями, а Eros не відповіла на низку прохань про коментар.

Друга – це африканська країна Малаві, де, як стверджує сам Мостак, Stability «роздає 4 млн планшетів» дітям. (Уряд Малаві не відповів на запит Forbes щодо коментаря.)

Менш ніж за два місяці після випуску Stable Diffusion Мостак заявив, що прогнозований річний виторг Stability вищий за «кілька десятків мільйонів», які тоді отримувала OpenAI. Знайомі із питанням люди розповідають, що наразі прогнозований річний виторг Stability становить менше $10 млн і цього аж ніяк не вистачає для темпів витрат компанії. Щоб залишатися на плаву, Stability знадобиться більше інвестицій.

У січні Мостак дав зрозуміти, що у його компанії немає проблем із залученням інвестицій. «Нам дуже, дуже багато організацій пропонували [гроші] і ми відмовляли», – сказав він Forbes. Проте три венчурних капіталісти повідомили Forbes, що Мостак вже кілька місяців намагається переконати їх та інших інвесторів вкласти у його компанію додаткові $400 млн.

Бішара відмовився коментувати виторг, але сказав, що у компанії залишаються «значні» запаси готівки.

На Stability подали два позови за звинуваченням у порушенні закону про авторське право під час тренування технології компанії. З приводу колективного позову художників компанія подала клопотання про скасування позову на підставі того, що позивачі не можуть навести конкретні докази порушення.

У відповідь на позов Getty Images Stability заявила, що у штату Делавер, де було подало позов, немає юрисдикції на розгляд цієї справи. Тому компанія подала клопотання про перенесення справи у Північну Каліфорнію чи про скасування позову.

Обидва клопотання нині розглядаються судом.

У галузь, в якій ми працюємо вже не один рік, заходять нові люди і намагаються присвоїти собі чужі історії.

Співзасновник Runway Крістобаль Валензуела

ШІ-дослідження непросто даються Stability, навіть коли йдеться про флагманський продукт Stable Diffusion. Останню версію моделі, яку опублікували оригінальні розробники у жовтні 2022-го, минулого місяці завантажили втричі більше на платформі Hugging Face, ніж найпопулярнішу версію моделі Stability.

А StableLM, відповідь компанії на популярного бота ChatGPT, вийшов у квітні із мізерним розмахом у порівнянні зі виходом Stable Diffusion.

Та Мостак незворушний.

У Stability є досвідчений технологічний лідер, який очолить дослідження: він сам. Мостак стверджує, що кілька років тому виявив медичне лікування аутизму, використовуючи ШІ для аналізу наявної медичної літератури і створення графіку молекулярних сполук.

«Я хороший програміст», – сказав Мостак Forbes у січні. Все завдяки тому року перед Оксфордом, коли він працював у ПЗ-компанії Metaswitch.

«До того я не знав як програмувати, тож влітку я навчився сам. Це далося мені достатньо легко», – розповів він.

За його словами, він подав кілька свої кодів у Metaswitch і написав, що «хоче бути програмістом, а їм варто платити йому гроші за роботу». Компанія на це погодилася.

«Я можу бути дуже переконливим», – каже він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *