Розвиток ШІ в Україні: як вийти в лідери – експерт

В Україні є 243 ШІ-компанії, що працюють у різних галузях, у тому числі в оборонних технологіях. Приміром, штучний інтелект навчився розпізнавати мінні поля за супутниковими фото з точністю 92%. Як Україні вирватися у світові лідери?

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Американська Nvidia, яка виробляє графічні процесори та мультимедійні пристрої, стала ньюзмейкером травня. За останній рік компанія збільшила свій квартальний дохід на 262%. 18 червня її акції зросли до $3,3 трлн, і компанія стала найдорожчою у світі, випередивши Microsoft та Apple. Секрет успіху – величезний попит на ШІ-чіпи, які використовують гіганти Microsoft, Google та OpenAI. Що в Україні?

Ані пандемія, ані повномасштабне вторгнення не зупинили розвиток ШІ в Україні. Країна посідає друге місце за кількістю ШІ-бізнесів серед країн Центрально-Східної Європи.

І наш розвиток помічає світ. Одна з портфельних deep-tech компаній інвестнапрямку Roosh X – Zibra AI, що спрощує процес створення комп’ютерних ігор за допомогою ШІ. Технологією користуються понад 116 000 розробників по всьому світу. А в 2023-му Zibra AI залучила $0,5 млн інвестицій від акселератора Speedrun, запущеного a16z.

Який ШІ-потенціал має Україна і як створити свою Nvidia?

Три найбільші виклики української ШІ-екосистеми

Внаслідок повномасштабного вторгнення з України емігрувало багато талановитих AI-фахівців. Такий відтік кадрів не може не гальмувати сферу. Як боротися з браком професіоналів? Сфокусуватися на освіті та інвестуванні в навчання нових спеціалістів. 

Тут виникає ще один виклик: українська ШІ-освіта потребує викладачів та фінансової підтримки. Зарплати освітян і досі залишаються дуже низькими – спеціалісти краще підуть в бізнес, ніж будуть викладати. А більшість навчальних закладів не мають фінансової автономії, тож не можуть самостійно залучати кошти.

Ще одна перешкода розвитку – скорочення венчурних інвестицій в ШІ-проєкти. З одного боку, це світовий тренд. З іншого – процес переговорів між українськими стартапами та потенційними інвесторами ускладнюється війною. Протягом останніх трьох років Україна посідає останнє місце серед країн Центрально-Східної Європи за кількістю залучених венчурних інвестицій. Лідери – Польща, Литва та Чехія – залучають у 12–16 разів більше.

Це не все. Щоб тренувати ШІ-моделі, потрібні структуровані дані. І цим Україна похвалитися не може. Нам бракує стандартів на державному рівні для зберігання та анонімізації даних. Якби уряд розробив відповідні правила, бізнес міг би отримувати доступ до інформації, не порушуючи конфіденційності. Це дозволило б створювати сервіси та продукти, які б покращили життя громадян.

Скільки ШІ компаній в Україні

В Україні є 243 ШІ-компанії, що працюють у різних галузях

Як змінити ситуацію і вийти в лідери

Викликів багато і працювати з ними потрібно вже, адже від технологій залежить перемога України.

Трансформація освіти. Україні потрібно забезпечити якісну підготовку студентів. І йдеться не лише про технічні навички: не менш важливими є комунікаційні та творчі скіли. Тільки так можна підготувати фахівців, які зможуть відповідати на потреби сучасного ринку праці.

Один із прикладів – SET University, який навчає студентів заглиблюватися у менеджмент. Як дипломну роботу вони створюють власний стартап або розробляють технологічні рішення для компаній.

В інших українських вишів є компанії-партнери – круті та всім відомі бізнеси, які зацікавлені в тому, щоб разом готувати майбутніх спеціалістів. Це приклад того, якою може (і має!) бути tech-освіта.

Сприятливе середовище для розвитку. Якщо ми хочемо прогресу, важливо створювати умови для взаємодії між науковими закладами, бізнесом та державою: платформи для співпраці всіх трьох секторів, програми фінансування та освітні ініціативи.

Ліберальне регулювання. Я неодноразово казав: жорсткий контроль ШІ-галузі тільки призведе до гальмування прогресу. Коли все більше країн вводять обмеження на розробку ШІ, Україна може стати платформою для тестування ШІ-технологій великих компаній і посилити свої позиції в індустрії.

Цей шлях уже розпочато. Мінцифри розробило дорожню карту з регулювання ШІ в Україні, в основі якого лежить bottom-up підхід. Тут першочерговою є співпраця бізнесу та держави, можливість компаній тестувати та розвивати нові ШІ-технології, а також підготуватися до майбутніх вимог. Після цього розроблятиметься законодавча база, що регулюватиме галузь, але не так жорстко, як в ЄС.

Саме це дасть змогу українському ШІ-сектору розвиватися, бути конкурентоспроможним і разом із цим захистити права громадян та запобігти ризикам, які може спричинити застосування ШІ-технологій.

Дослідження Roosh показало: Україна має великий потенціал у галузі штучного інтелекту. Якщо ми приділятимемо більше уваги цій галузі, почнемо працювати над розвитком та утриманням талантів, організуємо простір для тренування ШІ-моделей та реалізації продуктів великих компаній – Україна зможе стати одним із лідерів світової ШІ-індустрії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *