Роботу в IT знайти все складніше: інфографіка як падає найм джунів

Українське ІТ не здатне забезпечити роботою переважну кількість новачків. Причина – зменшення замовлень. Як обвалився найм тих, хто хотів увійти в IT і чому не варто сподіватися на кардинальні зміни у 2024-му

Друга за розміром IT-компанія EPAM Systems за неповний 2023 рік найняла 419 новачків, свідчать дані надані компанією. У 2021 році вдесятеро більше – 4050 людей. У людях це найбільший показник серед топ-десяти IT-компаній. Ця цифра враховує джунів – фахівців з досвідом роботи до одного року, та трейні – стажери та випускники вишів. 

Сервісні гіганти традиційно були найбільшими роботодавцями для новачків. «Кількість відкритих позицій на проєктах для джунів практично не зростає», – каже керівник освітніх програм EPAM University Денис Гриньов. 

Найбільша IT-компанія SoftServe найняла у 2023-му утричі менше малодосвідчених айтівців у порівнянні з 2022-м, – 475 людей. Дані за 2021 рік компанія відмовилася надавати, мовляв, порівнювати з неповним 2023 роком поки що не репрезентативно. «Два-три роки тому ми обіцяли абітурієнту красиве майбутнє, а через війну не можемо цього забезпечити», – сказав співзасновник та член Ради директорів SoftServe Тарас Кицмей на Forbes Tech наприкінці листопада 2023-го. 

Серед причин обвалу найму – мала кількість проєктів з закордону та глобальна рецесія, пояснює директорка з рекрутингу GlobalLogic Юлія Шмуля. «Іноземні замовники оцінюють потенційні ризики та вважають за краще відкласти реалізацію проєктів в Україні», – додає Шмуля. Прогноз на 2024 рік – невтішний. 

Скільки джунів та трейні найняли українські IT-компанії.

Forbes oпитав представників топових українських IT-компаній щодо динаміки найму спеціалістів рівня junior та trainee.

Топ спеціальностей для IT-джунів

Кількість вакансій для новачків в IT у жовтні 2023-го зменшилася у чотири рази порівняно з аналогічним періодом 2021-го, свідчать дані рекрутингового сервісу Djinni. Натомість кількість кандидатів – зросла втричі. «До повномасштабного вторгнення найм фахівців-початківців був більш активним», – визнає директорка з рекрутингу Ciklum Анна Халімон. 

Розрив між попитом та пропозицією кратно збільшує конкуренцію. На найпопулярніший напрям для малодосвідчених фахівців у Ciklum – Support – за вакансію змагаються 30 кандидатів. Протягом поточного року компанія найняла 14 джунів на цю спеціальність. Місячна зарплата для менеджерів із підтримки клієнтів – близько $800, додає Халімон. 

Genesis, Ciklum та GlobalLogic наймають джунів на спеціальності дизайн, маркетинг та Content Engineering. EPAM, SoftServe та Intellias компанії більше наймають на технічні спеціальності. 

Спеціальності, на які найчастіше потрапляють джуни.

На які спеціальності українські ІТ-компанії найчастіше наймають фахівців рівня junior.

Чому так мало наймають джунів? Основна причина – скорочення кількості проєктів від іноземних замовників. За три квартали 2023 року сукупна експортна виручка ІТ-послуг зменшилася на 8,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року – до $5 млрд. Обсяг ІТ-експорту у вересні – найнижчий за усі попередні місяці 2023 року, свідчать дані Нацбанку.

«Ми звикли, що IT-індустрія зростає на 20–30% і більше рік до року, – говорила Forbes керівниця та HR-директорка «Luxoft Україна» Олена Самборська. – Цей рік складніший, бо наші клієнти оцінюють власні ризики як достатньо великі, а контракти зазвичай річні». 

Проєкти закінчуються, а нові не приходять, розповідав в інтервʼю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський у серпні 2023-го. На поточні замовлення потрібні більш кваліфіковані спеціалісти, говорить Шмуля. «Найбільший попит на middle+ фахівців, при чому нішевих технологій – цих компетенцій та досвіду не мають айтівці на старті карʼєри», – додає вона. 

Інші причини – скорочення глобального ринку праці та світова рецесія. Майже половину замовлень українські компанії отримують від США. «Ринок віддзеркалює геополітичну ситуацію, і ми всі маємо надію на швидке відновлення одразу за стабілізацією всіх зовнішніх факторів», – каже Шмуля. 

Найм трейні та джунів – це інвестиція в майбутнє, каже Senior Talent Operations Manager у SoftServe Олександра Толох. «А будь-які інвестиції відбуваються в сприятливий час», – додає вона. Коли чекати на відскок?

Чи варто очікувати ріст найму джунів

«Наразі запит на залучення спеціалістів рівня джуніор – не високий і скоріш за все залишатиметься таким і наступного року», – каже Гриньов. Попри невтішні прогнози, у планах EPAM на 2024-ий – залучити до роботи вдвічі більше молодих спеціалістів, додає він. Водночас в Infopulse – джунів залучатимуть до специфічних напрямків, де спостерігається дефіцит кадрів, каже голова HR-аналітики компанії Валерій Бойко, не уточнюючи, про які напрямки йдеться. 

У продуктових компаній справи краще. Найменше серед опитаних компаній найм джунів просів у стартап-фабрики Genesis, виторг якої за 2022 рік Forbes оцінює у 7,5-8 млрд грн. У 2024-му компанія планує не зменшувати оберти. «Вийняток – якщо це суперечитиме стратегіям розвитку бізнесів», – каже People Operations Director Марія Панченко.

Головна мета SoftServe зараз та на 2024-ий – продовжувати заводити клієнтів в Україну та наймати саме тут, каже Толох з SoftServe. Серед вакансій у 2024-му будуть пропозиції для спеціалістів різних рівнів. «Конкретних кількісних планів щодо вакансій не маємо, але будемо швидко реагувати на потреби бізнесу чи замовників», – наголосила Толох. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *