Нова гра GTA VI: чому трейлер побив рекорд Гіннеса

Нова частина гри GTA вийде щонайменше у 2025 році, але її трейлер уже б’є рекорди. Лише за добу він зібрав 90 млн переглядів. У чому культовість серії ігор GTA?

За добу, 6 грудня, трейлер гри Grand Theft Auto VI (GTA VI) зібрав рекордні 90 млн переглядів на YouTube. Цей показник увійшов до Книги рекордів Гіннеса. Попередній частині гри – GTA V – знадобилося 12 років, щоб зібрати співставні цифри.  

Студія Rockstar Games випускає серію пригодницьких ігор GTA ще з 1997-го. У ній у відкритому світі геймер проходить шлях від «вуличного ділка» до ватажка власної кримінальної імперії. Найпопулярніша частина – GTA V, що вийшла у 2013 році. Протягом десяти років компанія продала понад 185 млн копій, що принесло материнській компанії Take-Two $8,3 млрд виторгу. 

Бізнес-модель в розробці ігор схожа до кіноіндустрії, каже продакт-менеджер World of Warplanes Михайло Зінченко. «Можна ризиковано зняти один фільм з великим бюджетом, але врешті отримати великий прибуток, – каже він. – Або ж знімати багато середніх фільмів з меншими бюджетами й прибутками»  

Реліз нової частини GTA запланований на 2025-ий. «Немає жодних індикаторів, що шоста частина буде гірше, ніж пʼята», – каже Зінченко. У чому феномен GTA? 

Що відомо про нову GTA VI /Rockstar Games

Що відомо про нову GTA VI

Майбутній вихід GTA VI не став для шанувальників несподіванкою. Rockstar Games підтвердила розробку нової частини ще у лютому 2022-го. У вересні – вперше просочилися злиті скриншоти та вихідний код тестової версії, які виклав користувач з ніком teapotuberhacker на ігровому форумі GTAForums.

У центрі сюжету нової Grand Theft Auto – дівчина Люсія та хлопець з наразі невідомим ім’ям. Згідно з припущеннями геймерського інсайдера Matheusvictorbr головні герої – сестра та брат, яких розлучили у дитинстві через вбивство батьків наркокартелем.

Події гри розгортатимуться у 2020-х у місті Вайс-Сіті – віртуальній копії американського Маямі. Зрештою родичі мають віднайти один одного, проте залишаться по різні сторони закону, припускає Matheusvictorbr. Люсія – працюватиме в картелі, а її брат – стане агентом по боротьбі з наркотиками. 

В офіційному трейлері Rockstar Games не показала конкретики щодо сюжету. У ролику видно фрагменти кат-сцен з гри, локації та кілька персонажів.  

Читати більше Згорнути

Семиразовий рекордсмен

Попередня версія – GTA V – побила сім рекордів Гіннеса. Основний рекорд – розважальний продукт, що найшвидше приніс творцям $1 млрд. У цій номінації ігри змагаються зокрема з фільмами. GTA V знадобилося всього три дні, щоб побити рекорд шутера Call of Duty: Black Ops 2. У нього на це пішло 15 днів. 

«Чітко пам’ятаю відчуття «вау, ого, а так можна було?», коли вперше грав GTA V», – пригадує Зінченко. Це сталося через унікальність гри, сюжет, а також вихід онлайн-режиму, який було випущено значно пізніше основного релізу, говорить Вʼячеслав Котов, Art Producer в другій за розміром українській геймдев компанії Room 8 Group. 

Пригодницька гра приваблювала яскравими персонажами. «Такого рівня майже неможливо знайти в жодній іншій грі», – говорить Котов. У GTA V три головних герої, кожен з яких має свою детальну історію. Приміром Майкл Де Санта – колишній грабіжник банків, який пішов на угоду з ФБР, щоб уникнути увʼязнення. Він живе в Лос-Сантосі під несправжнім імʼям Майкл зі своєю дружиною та двома дітьми. 

Крім детально прописаних характерів, герої мають свої унікальні здібності. Майкл Де Санта – сповільнювати час під час перестрілок. «Протягом гри ти активно перемикаєшся між головними героями, кожен з яких «живе» своє життя», – говорить Котов.   

GTA VI.

Скриншот з офіційного трейлеру GTA VI.

Розробники пропрацювали деталі ігрового світу. Події відбуваються у вигаданому місті Лос-Сантос, який є прототипом американського Лос-Анджелеса. У місті є віртуальний ринок акцій, на який гравець може напряму впливати своїми діями. «Живий світ із якістю симуляції, якої раніше не було в інших іграх», – описує гру Котов. 

Сюжет, характери героїв та створений світ підсилила якісна графіка. «Реалістичнішої води досі немає в жодній грі, навіть більш ніж через 10 років», – каже Art Producer Room 8 Group. 

Головної зіркою GTA V став онлайн режим. «Зʼявилися навіть комьюніті людей, які грають в Role Playing режим, де їм просто треба відігравати стандартних неігрових персонажів – працювати таксистами, поліціянтами тощо», – каже він.

Повторити успіх

Майбутня GTA 6 може бути першою грою АААА-класу, каже Котов. Цей термін розробники використовують для опису гри з високим бюджетом, якістю та популярністю. «Чекаю на GTA 6 і очікую від неї якісного геймплею, як і у пʼятій частині, з такою ж увагою до деталей та сучаснішою реалізацією», – говорить Котов. 

Як грі вдалося поставити рекорд ще на етапі трейлеру? З 2015 року кількість геймерів у світі виросла на 30%. За результатами 2023 року ігри гратимуть 3,4 млрд людей, прогнозує аналітична компанія Newzoo. «Люди, які грали, коли їм було 18, не перестають грати. Також додається нова аудиторія», – каже Зінченко.

На етапі трейлеру творцям гри вдалося передати легке безумство американської Флориди, говорить продакт-менеджер World of Warplanes. «Уже є бажання зануритися в цей дивний та трошки перебільшений світ», – додає він.

GTA VI.

Скриншот з офіційного трейлеру GTA VI.

Найбільш очікувані ігри 2024 року – екшн Final Fantasy 7 Rebirth, пригодницький бойовик Star Wars Outlaws, рольова Like a Dragon: Infinite Wealth, за даними The Game Awards. Гра S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl від українського розробника GSC Game World стала найочікуванішою грою на ПК, свідчить рейтинг PC Gaming Show. 

Реліз нової частини GTA запланований на 2025-ий. «Виходити одночасно з шостим GTA я б не ризикнув, – каже Зінченко. – На початку гра «зʼїсть» велику частину ринку та аудиторію інших продуктів». 

Водночас від продажів гри виграють розробники консолей, додає він. Найновіші покоління – PlayStation 5 та Xbox Series X/S. «Це той продукт, для якого люди купують нові консолі», – каже Зінченко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *