iForum та IT Arena повертаються в 2023 році: що на них буде

Після перерви через велику війну до Києва повертається легендарна IT-конференція iForum, а організатори IT Arena у Львові обіцяють до 10-річчя заходу перевершити масштаби попередніх років. Що очікувати від старожилів IT-івентів

Forbes Ukraine збирає номінантів до нового списку «30 до 30». Ви можете запропонувати кандидатів у список 2023 року за цим посиланням.

Повернення iForum у 2023 році – це меседж, що IT планує майбутнє в Україні, говорить Олександр Колб, керівник E-commerce-напряму однієї з найстаріших інтернет-конференцій країни. «Якби складно не було техіндустрії, ми готові рухатися далі», – додає СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський, який відповідає за конференцію IT Arena.

Київський iForum та львівська IT Arena – два найбільші технологічні івенти України. Перший у 2022-му не проводили, другий – мав урізаний формат. 

Цьогоріч робимо експромтом, поки ще не узгодили всі доповіді, розповідає співзасновник iForum Олександр Ольшанський. Про те, що конференція з 13-річною історією повертається, організатори повідомили за три місяці до проведення. «Раніше ми починали продаж квитків за рік», – додає Ольшанський. 

Кількість учасників iForum у 2023 році, який пройде 10 серпня, з міркувань безпеки обмежили до 5 000. Укриття під павільйоном МВЦ не може вмістити більше людей. Для порівняння, в середньому форум приймав понад 10 000 гостей, рекорд – 13 000.  

iForum та IT Arena повертаються. Що підготували найбільші техноконференції України та що це означає для ринку /Фото 1

iForum 2021 року

Ми можемо зібрати конференцію за 4-5 тижнів, говорить Ольшанський, але точного списку спікерів поки не називає. На цьогорічному iForum – вісім напрямків. Традиційні: реклама і просування, e-commerce, блокчейн, digital fun, стартапи. «Будуть топові гравці e-commerce в Україні», – розповідає Колб. Серед трьох нових напрямків – Україна майбутнього, AI, Military tech. 

«На мілтеку фокусуюся впродовж всієї повномасштабної війни», – написав у своєму Facebook власник «Октава Капітал» Олександр Кардаков, який куруватиме цей напрям на iForum. У квітні в Україні запустили кластер оборонних технологій Brave1. Головна мета – інвестиції у мілітарні стартапи. Найбільший ангельський інвестор країни, державний Український фонд стартапів (USF), також перейшов на військові рейки й видає здебільшого гранти по $35 000 на «оборонку» й проєкти подвійного призначення.

Запущена ChatGPT світова ШІ-лихоманка також не оминула Україну. Зі свіжих описаних Forbes прикладів AI-стартапів – сервіс боротьби з російською пропагандою Osavul та програма для створення відеоаватарів Elai.io. На iForum напрям AI куруватимуть старожил українського венчура Денис Довгополий та Сергій Петренко з Unity Nest. 

Вартість квитка на київський форум 900-2 000 грн. «Розраховуємо вкластись у бюджет в 7,5-8,5 млн грн, – говорить Ольшанський. – Але ці цифри дуже не точні». Це історія не про заробіток, додає Колб. Якщо вийде вийти в плюс, то прибуток, за словами Ольшанського, передадуть фандрейзинговій платформі UNITED24.

Як створювалися iForum та IT Arena

У 2009 році iForum запустили українські підприємці: нині покійний Олексій Мась разом з головою оргкомітету Олександром Ольшанським. 

Захід виник з ідеї відсвяткувати десятиліття Української банерної мережі разом з іншими інтернет‑ветеранами. Олексій Мась планував орендувати яхту для туру по Дніпру, але вирішив, що це занадто банально. Олексій зупинився на думці зробити найбільшу конференцію в країні. На організацію першого iForum пішло не більше двох тижнів.

Ольшанський та Мась працювали разом 20 років, тому втрата одного зі співзасновників стала болісною не лише для голови оргкомітету, але й для багатьох його членів. 

Перша ІТ Арена відбулася 2-4 жовтня 2014 року. Згідно з даними на сайті конференції, тоді вона стала найбільшою технологічною подією в Західній Європі. Івент відвідали 800 учасників: ІТ-спеціалісти, керівники компаній та молоді підприємці.

Читати більше Згорнути

Львівська IT Arena у 2022-му була невелика і більше орієнтована на бізнесову аудиторію. «Відвідали близько тисячі учасників», — говорить Веселовський з Львівського ІТ Кластера. Що очікувати від форуму цьогоріч? Зі стадіону «Арена Львів» конференція переїжджає в історичні локації центру міста: Львівській національній опері, театр Марії Заньковецької, Національний музей імені Андрея Шептицького. «Розраховуємо на 3 000 учасників, саме стільки ми можемо розмістити в укриттях», – говорить Веселовський. Раніше форум відвідувало до 5 000 осіб. 

На IT Arena, яка пройде у вересні-жовтні, буде чотири напрямки – бізнес, технології, продукти, стартапи. Для останніх проведуть Startup Competition. Львівський форум також робить акцент на military tech – разом з кластером Brave1 запроваджує спеціальну мілітарі-категорію. «У нас буде понад 100 спікерів та 50 мітапів», – каже Веселовський. З вже анонсованих гостей міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, колишній мер Пало-Альто, серця Кремнієвої Долини Патрік Берт. Вартість квитків – $89-249. Бюджет івенту організатори IT Arena Forbes не розкрили.  

Відновлення двох найбільших технологічних івентів країни – барометр хорошого стану українського IT? 2022 рік індустрія «закрила» із рекордним показником експорту – $7,34 млрд, свідчить статистика НБУ. Хоч це і найбільша сума за часи незалежності, але порівняно з попереднім мирним роком експорт IT-послуг зріс всього на 5,8%. У 2021 році він виріс на 36% порівняно з 2020-м.

Показники 2022-го – це не ріст, а скоріше флет або навіть трошки зниження, розповідав в інтервʼю Forbes співзасновник IT-компанії Intellias Віталій Седлер. «У 2023-му легко не буде», – говорив він. Схожі прогнози й у віцепрезидента одного з найбільших українських аутсорсерів EPAM Юрія Антонюка. «В цьому році ІТ-індустрія зростатиме на одиниці процентів», – розповідав він в інтервʼю Forbes.

Рецесія в IT не тільки в Україні, але й у світі, переконує один з кураторів напрямку на iForum Олександр Колб. «Наша задача – планувати майбутнє України», – додає він. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *