FPV-дрони вдома від Берлінської та Федорова. Як це працює

Кілька днів тому Михайло Федоров закликав українців збирати FPV-дрони вдома, але отримав хвилю критики. Втім, ініціатива «Народний FPV», про яку згадав міністр, має на меті навчання нових потенційних засновників серійного виробництва безпілотників. Як працює індустрія виробництва FPV в Україні

Пост міністра цифрової трансформації Михайла Федорова 13 січня про навчальний курс Victory Drones «Народний FPV», на якому вчать збирати дрони в домашніх умовах, викликав бурхливу дискусію в суспільстві. Сенс ініціативи зрозуміли далеко не всі. Серед поширених причин критики – висока вартість комплектуючих та нерозуміння, хто буде контролювати якість FPV, призначених для фронту.

«FPV-дрони збирають школярі по всьому світу: це спорт, – каже засновниця проєкту Victory Drones Марія Берлінська. – Просто українцям вимушено довелося опиратися на це як на бойовий засіб».

Головна мета «Народного FPV», який стартував ще восени 2023-го, – не замінити серійне виробництво, а залучити більше людей до процесу створення дронів, каже Берлінська. Після досвіду збірки FPV власноруч, вони зможуть перейти на професійний рівень, ставши інженерами чи запустивши власні серійні проєкти.

«Домашня» збірка дронів – складне, але реалістичне завдання, каже Берлінська. Ентузіастам варто виходити з того, що видатки на першому етапі можуть скласти близько 20 000 грн.

Які шанси в задуму? Forbes поспілкувався з виробниками дронів, які закуповують комплектуючі, та кількома ентузіастами, що вже спробували долучитися до ініціативи Берлінської чи подібних.

Що чекає на тих, хто все ж вирішить зробити перший крок та зібрати FPV вдома, та як влаштована індустрія поставок в Україну запчастин до дронів? 

Навіщо українцям пропонують збирати FPV-дрони на кухнях

Берлінська та Victory Drones запустили ініціативу «Народний FPV», яку промотував міністр Федоров, у жовтні минулого року. Це безкоштовний двотижневий онлайн-курс зі збірки та налаштування 7-дюймових FPV-дронів.

З моменту запуску курсу на навчання зареєструвалися понад 9000 людей, завершили – понад 1200 учасників, свідчить статистика, надана Victory Drones.

Що таке FPV-дрони та чому вони потрібні Україні

FPV-дрони – безпілотники, які керуються у реальному часі не за допомогою планшета, а через відеоокуляри за допомогою пульта. Це найдешевший засіб на озброєнні ЗСУ для знищення ворожої бронетехніки. 

FPV-дрони будують навколо універсальної рами. При їх складанні можуть бути використані дешевші компоненти, ніж для розвідувальних дронів або серійних БПЛА. Серед недоліків цього типу безпілотників – відносно мала дальність польоту (5–10 км) та менша вага бойового заряду. 

Один розрахунок за день може випустити по противнику 15 FPV-дронів, казав у коментарі Defence Express командир підрозділу аеророзвідки Terra 3-ї штурмової бригади Микола Волохов.

Читати більше Згорнути

Яка мета? Точно не замінити серійне виробництво, каже Берлінська. Перш за все йдеться про те, щоб навчити людей, аби вони далі йшли на ринок праці [з новими навичками], пояснює вона. 

«Ми даємо технічну базу. Це допомагає виробникам отримувати робочу силу й економить час, – каже засновниця Victory Drones. – Серійне виробництво не заміниш на кухні».

Люди, які відвідують курс, щоб згодом запустити власний бізнес із виробництва FPV, отримують менторів, додає вона. Це діючі виробники, які також проходили шлях запуску власного виробництва, додає Берлінська.

Суттєвий нюанс, з яким стикаються бажаючі власноруч зібрати дрон, – компоненти потрібно придбати самостійно.

Forbes ознайомився з переліком рекомендованих деталей для збірки дрона, який Victory Drones дає учасникам проєкту «Народний FPV». Це десяток комплектуючих з урахуванням батареї. Комплектуючі вказані з альтернативними варіантами, також у списку є посилання на магазини в Україні та за кордоном.

Більшу частину комплектуючих в Україні можна придбати в профільних магазинах запчастин для FPV типу Flymod та спеціалізованих магазинах техніки, деякі деталі Victori Drones рекомендують шукати на маркетплейсах та в закритих Telegram-чатах.

Скільки це коштує? Деталі для дрону з батареєю обійдуться у понад 15 000 грн, якщо замовляти все в Україні. Замовлення в іноземних постачальників, наприклад через AliExpress, може вийти навіть дешевшим – близько $340. Додатково треба купити інструменти для збірки – паяльник, викрутки, термоусадки. В українських магазинах це обійдеться ще приблизно в 4000 грн. 

FPV-дрони /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

FPV-дрони Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Чи можна довіряти якості? Так, якщо маєш справу з українським дистрибʼютором, каже засновник благодійного фонду «Дронарня» Максим Шеремет. Утім, поки що про великі офіційні компанії, як правило, не йдеться. «У нас це людина, що перебуває в Китаї та вирішує питання закупівлі на місці», – розповідає Шеремет.

Ризики купівлі деталей в Україні – вищі ціни й можливі проблеми з доставкою та наявністю деталей. Націнка дистриб’ютора може становити від 20% до 400% залежно від типу деталі, каже виробник дронів, який попросив не вказувати імʼя через сенситивність теми. 

Також при купівлі комплектуючих для домашньої збірки не можна скористатися пільгою для професійних виробників, які купують деталі на 20–30% дешевше, оскільки не сплачують мита та ПДВ, зазначає Шеремет із фонду «Дронарня».

Втім, часом суттєво змінюється і сама вартість деталей. Наприклад, ще кілька місяців тому відеопередавачі Rush Max Solo коштували в Україні 2200 грн, зараз за них просять до 6000 грн, додає співрозмовник із виробників дронів.

Інша складність – українські дистриб’ютори возять комплектуючі порівняно невеликими партіями. «100–200 комплектів можуть затримати на китайському кордоні або довго тримати на українській митниці», – каже виробник дронів.

Тож варто бути готовими, що певна деталь буде їхати з Китаю кілька тижнів, уточнює він. У новачка збірка першого дрону займає приблизно два тижні за умови наявності усіх деталей в Україні, оцінює Шеремет із «Дронарні». «Якщо чекати доставку з Китаю – на збірку піде приблизно місяць», – каже він. 

Чи допоможуть «кухонні» дрони армії

Учасники «Народного FPV» вже виготовили 200 дронів, йдеться в письмовому коментарі Victory Drones. Тепер на них чекає тестування інженерами та пілотами. 

Тестування триває кілька днів, дороблювати доводиться приблизно 20% від FPV, які надсилають збірники, каже Берлінська. «Це дуже хороший результат, як для першої збірки», – йдеться у відповіді її фонду.

Подібні проєкти – це дійсно не про масове постачання «домашніх» дронів на додачу до серійного виробництва. Якщо у любителя на виготовлення одного FPV може піти місяць, то кваліфікований інженер здатен зібрати чотири дрони за день, каже Шеремета з «Дронарні».

Цей фонд два роки тому тестував схожу до «Народного FPV» ініціативу, але зрештою її закрили. «Переробляти доводилося кожен дрон домашньої збірки, – пригадує Шеремета. – Етапів перевірки та переробки було настільки багато, що після 400–500 таких дронів ми прикрили лавочку».

Який висновок? Для посилення спроможностей ЗСУ ефективніше купувати дрони у великих виробників або донатити фондам, вважає засновник TAF Drones Олександр Яковенко. «Але якщо казати про залучення населення до перемоги, така ініціатива – це потужний меседж», – додає він. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *