Доставка кур’єрами Glovo. Фаундери ChoiceQR знайшли спосіб здешевити доставку з ресторанів втричі. Як це працює

Фаундери українського стартапу ChoiceQR планують привчити ресторани до власної доставки курʼєрами Glovo без комісії у 35% та посередників. У пандемійні часи вони були головними амбасадорами онлайн-меню, яке у 2024-му є ледь не в кожному закладі в Україні. Що новинка означатиме для гастроринку?

Glovo розширює партнерство з українським ресторанним ринком. 12 січня компанія запустила пілот послуги Glovo On Demand разом з платформою автоматизації ресторанів ChoiceQR, завдяки якому скористатися послугами доставки «жовтих рюкзаків» Glovo зможуть клієнти закладів, що не підключені безпосередньо до її застосунку. 

«Заклад може заощадити на доставці втричі», – каже співзасновник ChoiceQR Олексій Ільяш. Доставка Glovo обходиться ресторанам у 35% комісії з кожного замовлення. Це з запасом може перекривати їхню маржу.  

Цінність агрегаторів на кшталт Glovo для ресторанів полягала здебільшого у маркетинговому ефекті, каже власник мережі ресторанів GastroFamily Дмитро Борисов. «Просуватися у Google чи соцмережах важко. Для закладів робота з Glovo – про впізнаваність», – пояснює директорка аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова.

Хоча Glovo і позиціонує себе як сервіс доставки, раніше він ніколи фактично не надавав таких послуги, оскільки кур’єри самостійно обирали графік та місце роботи, додає Борисов. «Зараз Glovo монетизуватиме напрацьовану базу фул-тайм кур’єрів», – каже він.  

Український ринок – тестовий для Glovo On Demand. У разі успіху партнерство з ChoiceQR масштабують на інші країни.  

Співзасновник стартапу Володимир Оляніцький порівнює новий сервіс з появою онлайн-меню, які розповсюдилися під час пандемії COVID-19. ChoiceQR був одним з піонерів їх розвитку на українському ринку. «Ми привчили ринок до онлайн-меню. Зараз робимо те саме із власною доставкою», – певен Оляніцький.

Чому це може стати проривом для гастрономічного ринку?

ChoiceQR /надано Choice

Співзасновники ChoiceQR Володимир Оляніцький, Олексій Ільяш. Фото надано Choice

Як дезраптити власну доставку ресторанів

Головний бенефіт для ChoiceQR – збільшення кількості клієнтів. Так Оляніцький та Ільяш зможуть охопити заклади, що не мають власних кур’єрів. 

Новий сервіс справді може зацікавити власників ресторанного бізнесу, очікує Насонова з центру «Ресторани України». «Утримувати власних кур’єрів завжди дорого, – пояснює вона, – У Києві курʼєр отримує від 1000 грн за зміну: є замовлення чи не має – він отримує гроші. Його зарплата може окупитися лише якщо на точці не менше 15 замовлень щодня».

Після появи на українському ринку Glovo не вирішив цієї проблеми через високу комісію сервісу. «Агрегатори продають послуги за 35% комісії, тоді як прибутковість – лише 20%», – каже власник GastroFamily Борисов. 

Заклад віддає 20% прибутку та 15% за рекламу у застосунку зверху, додає ресторатор. Фаундери ChoiceQR націлені побороти проблему. 

У Glovo On Demand ресторан сплачуватиме лише фіксовану суму. Якщо ресторан приймає замовлення на 1000 грн через застосунок Glovo, то віддає 300 грн сервісу, каже Ільяш з ChoiceQR. У разі обробки замовлення на пряму — 100 грн за кур’єра, які може розділити з клієнтом. 

«Скажімо, 40 грн заплатить клієнт, 60 – ресторан, – додає Ільяш. – Йдеться вже не 30% комісії, а всього лише 6% зверху». Продаж на пряму робить заклади більш незалежними від посередників, переконаний він. 

ChoiceQR /надано Choice

Cпівзасновники ChoiceQR Володимир Оляніцький та Олексій Ільяш, спізасновник. Glovo Саша Мішо. Фото надано Choice

Ще одна вигода від інтеграції – до 40% зекономленого часу оператора закладу, каже керівник з розвитку доставки мережі «Привітів» Владислав Голубєв. Послуга автоматизує процес. Ресторани групи – одні з близько 30 інших, що вже тестують власну доставку кур’єрами Glovo. 

«Чим швидше оператор зможе обробити замовлення, тим швидше воно потрапить до клієнта, – каже Голубєв. – За день цифри можуть досягати 2-3 години зекономленого часу, який би міг піти на обробку замовлень»

Потенційно Glovo On Demand цікавий всьому ринку, вважає Борисов з GastroFamily. Однак, здебільшого для доставки клієнти замовляють фастфуд, суші та роли, китайську локшину вок, що звужує коло потенційних клієнтів ChoiceQR. «Статистику Glovo за кількістю замовлень очолює McDonalds, – каже Борисов. – Річ не в тім, що людям цікавий бренд. Це єдиний заклад, який за дві хвилини приготує, запакує та видасть замовлення».

Серед ресторанів Борисова до Glovo підключені БПШ, Mushlya та інші заклади, що видають швидкі замовлення. Проте переходити на Glovo On Demand ресторатор не планує, адже має власну службу доставки. «Створювати власну доставку та наймати курʼєрів вигідно, коли в тебе вже не менш ніж три заклади», – каже Насонова.

ChoiceQR у цифрах

ChoiceQR у цифрах

Рік заснування: 2020;

Засновники: Володимир Оляніцький та Олексій Ільяш;

Залучені інвестиції: $3,5 млн;

Ключові інвестори: Reflex Capital, J&T Ventures, Presto Ventures, Seedcamp;

Оцінка: $15–20 млн станом на 2023 рік;

Кількість клієнтів:16 000;

Ринки: Україна, Чехія, Польща та Естонія;

Виторг: $1,8 млн за 10 місяців 2023-го; 

Читати більше Згорнути

Кому вигідний Glovo On Demand

Перемовини між Glovo та ChoiceQR тривали близько року, розповідає співзасновник українського стартапу Оляніцький. До січня сервіси вже співпрацювали, проте лише для передачі замовлень із застосунку сервісу до ресторану.

Основний інтерес Glovo – збільшення кількості замовлень, оскільки це допоможе вийти на ринок доставки ресторанам, які не планують долучатися до застосунку. В середньому у жовтні 2023-го один користувач додатка Glovo з України замовляв доставку сервісу близько 10,3 раза на рік, свідчать дані компанії озвучені на пресконференції у січні. 

Саша Мішо /надано пресслужбою

Cпізасновник Glovo Саша Мішо Фото надано пресслужбою

Для ChoiceQR розвиток власної доставки закладів допоможе потроїти виторг у 2024-му, переконані фаундери. Протягом 10 місяців 2023-го цей показник становив $1,8 млн – втричі більше, ніж за повний 2022-й. 

Стартап працює за підпискою. Ресторатори можуть обирати пакети для передплати з різними послугами. Цінник для України – від $19 за базовий набір послуг до $95 на місяць за максимальний. «В середньому ми беремо від ресторанів 1000 грн на місяць», – пояснює кофаундер ChoiceQR Ільяш. 

З іншого боку ChoiceQR канібалізує бізнес Glovo, додає Ільяш. «Ми забираємо у них клієнтів, які замовлятимуть безпосередньо у застосунку», – пояснює співзасновник стартапу. Forbes звернувся до Glovo з проханням прокоментувати розширення співпраці з ChoiceQR. Проте станом на момент публікації матеріалу не отримав відповіді. 

Якщо успіхи на українському ринку виправдають сподівання, то інтеграція розійдеться світом. «Цю ж модель будемо запускати в Румунії, в Казахстані та Грузії», – анонсує Ільяш. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *