Для чого компаніям використовувати штучний інтелект та як він впливає на інвестиції. Розповіли Максим Корецький та Ілля Кислицький

Поширення Big Data нараховує щонайбільше десятиліття. Лише деякі компанії навчилися ефективно працювати з по-справжньому великими наборами даних, ефективно витягувати з них корисні патерни та будувати на цьому бізнес. Розвиток штучного інтелекту кинув нові виклики.

Засновник інвесткомпанії Blackshield Capital AG Максим Корецький та її партнер Ілля Кислицький розповіли, які можливості дає бізнесам та інвесторам активний розвиток і використання ШІ

Головні матеріали Forbes Ukraine. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Донедавна спроби використовувати штучний інтелект (ШІ) обмежувалися типовими моделями машинного навчання. Це вимагало більшої участі людини та глибинного розуміння процесів усередині цих моделей. Удосконалення ШІ багато що змінює.

Оцінки ринку ШІ:

  • ШІ може створити додаткові $15,7 трлн глобального ВВП до 2030-го, за оцінками PricewaterhouseCoopers. 
  • Ринок ШІ може досягти $900 млрд до 2026 року з урахуванням програмного та апаратного забезпечення, а також сервісів, при середньому CAGR (Compound annual growth rate) на рівні 19%, порахували в IDC Consulting. 
  • ШІ може створювати до 1,2% зростання ВВП щороку до 2030-го, за оцінками McKinsey.

Приріст можливий завдяки перерозподілу та оптимізації робочої сили шляхом автоматизації, а також інновацій у продуктах і сервісах, зазначають автори прогнозів. 

На ранніх етапах адаптації ШІ його основна роль полягає в оптимізації праці, а в перспективі пʼяти років – у перевазі характеристик якості роботи ШІ та особливостей персоналізації результату. 

Якщо дані – це нова нафта, то штучний інтелект – нова електрика. Як це вже зараз позначається на інвестиційному ринку та які можливості відкриває перед бізнесом та інвесторами.

Бенефіціари «завтрашнього дня»

Приймаючи рішення про інвестування, потрібно розібратися, які галузі та компанії є бенефіціарами «завтрашнього дня» від використання ШІ. Це компанії, які вже мають досвід інвестування та застосування технологій ШІ у своїй продуктовій лінійці.

Microsoft безпосередньо почав інтегрувати ChatGPT у свій пошуковий сервіс Bing. Alphabet планує інтеграцію мовних моделей і чат-ботів у свою пошукову систему. Baidu має намір розширити функціонал свого чату Emie.

У сфері hardware потенційні сфери застосування ШІ ще більш разючіші: для розподілених обчислень, оптимізації інструментів літографії мікропроцесорів, створення оптимальних архітектур мікросхем. Найбільшими бенефіціарами є ринкові лідери Nvidia, ASML, TSMC, Arista Networks.

У сфері програмного забезпечення комерційні продукти на базі ШІ вже мають SAP, Adobe, Palantir, NICE Systems.

Крім компаній з імʼям, є безліч маловідомих непублічних та публічних компаній, продукти яких логічно відповідають тренду та потенційно можуть зумовити багаторазове зростання. 

Кілька прикладів: 

  • Datarobot (відома в інвестиційних колах компанія, займається машинним навчанням для інвестиційних компаній і банків);
  • Corewave (обчислювальні потужності та мережі); 
  • Scale AI (рішення в галузі машинного навчання); 
  • OpenAI (автори ChatGPT); 
  • Databricks (архітектурні рішення в галузі ШІ); 
  • Tessian (хмарні обчислення та робота з email).

Крім США, аналогічний бум зі ШІ відбувається в Азії, насамперед у Японії та Китаї. Прямі бенефіціари – у галузі технологій та обладнання. 

Baidu, Alibaba та Tencent пропонують потужні ціннісні продукти для використання наростальних можливостей генеративного ШІ за допомогою автономного чат-бота й інтеграції функцій з наявними бізнес-моделями. І це не враховуючи задоволення попиту на хмарні послуги. 

Трохи менш відомі компанії технологічного сектору iFlyTek та Foxconn також активно працюють у цьому напрямі.

Меншою мірою в Азії бенефіціарами є компанії в корпоративному/промисловому інтернеті, проте це все ж таки перспективна галузь:

  • китайська JD.com – з огляду на майбутній випуск ChatJD у сфері роздрібної торгівлі та логістики; 
  • компанія Youdao має отримати вигоду від інтеграції генеративного ШІ у вдосконалення освітніх послуг; 
  • компанії Kingsoft Cloud, iQiyi, Bilibili.

Тема ШІ хайпова, багато компаній на тлі висхідної рецесії та труднощів у корпоративному секторі прагнуть приписати собі використання «штучного інтелекту», щоб посилити інтерес інвесторів до себе. 

До такого трюку нещодавно вдалася компанія Palantir, яка спеціалізується на програмних рішеннях для оборонного сектору і раніше використовувала машинне навчання, оптичне розпізнавання та інші технології. Але попри тимчасове затишшя в технологічному секторі загалом, згадка компанією про використання ШІ зумовила різкий стрибок цін на 25%.

Зростатимуть лише терплячі

ШІ неминуче впливатиме на вартість активів у довгостроковій перспективі. Інвесторові з яким ризик-профілем буде комфортно в цій інвестиції?

Якщо інвестор раніше почувався спокійно, працюючи з технологічним сектором, він не боїться ризику та не злякався зниження цін у 2022-му, попереду його чекає багаторазове зростання. Але воно дістанеться лише терплячим.

Оскільки йдеться про технології, перспективи зростання вимірюються сотнями відсотків. В умовах фондових ринків, що знижуються, інвестування в моменті, можливо, не ідеальне рішення з погляду таймінгу, проте майбутні лідери формуються вже зараз. Хтось буде зі старої гвардії, але «вистрілять» і нові імена. 

Однозначно – йдеться про високий ризик і високу прибутковість. Ці активи не для консервативних інвесторів – їхній час настане згодом, коли ринок сформується. 

Зараз основа ризику – багато компаній не потягнуть витрати, зроблять погані продукти або не витримають конкуренції. Всі памʼятають компанію Nokia, яка припустилася низки помилок, вчасно не перебудувалася та програла перегони у висококонкурентному середовищі. 

Тут буде те саме. Хтось може помилитися.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *