Чи вдасться США повернутися на Місяць? Космічний гід 2024 від WP

Цього понеділка стартує наступний етап місії «Артеміда», яку NASA розпочало ще у 2022-му. Тоді літальний апарат Orion без команди на борту облетів навколо Місяця, а чергова стадія місії має закінчитися висадкою іншого апарату на супутник Землі. The Washington Post розповідає про космічні плани на першу половину 2024 року. Forbes переказує головне з матеріалу.

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Космічні плани – 2024
  • 8 січня

    ULA планує запустити посадковий апарат від Astrobotic за допомогою своєї пускової установки Vulcan. 

  • 17 січня

    Axiom, г’юстонська компанія, розраховує на третю місію, яка доправить приватних осіб на Міжнародну космічну станцію.

  • 19 січня

    Японське космічне агентство планує приземлити роботизований космічний апарат на Місяць, ставши пʼятою країною, якій це успішно вдасться. Втім, досвід японської приватної компанії ispace і Росії показує, що успішна висадка на Місяць – це те ще завдання.

  • Лютий

    SpaceX готується запустити свою восьму ротацію персоналу на Міжнародну космічну станцію.

  • Середина лютого

    Потенційний запуск місячного апарату Intuitive Machines за допомогою пускової установки SpaceX. 

  • Квітень

    Мільярдер і філантроп Джаред Айзекман очолить ще одну приватну місію на борту капсули Dragon SpaceX, яка має доставити людей на орбіту Землі. Крім того, цього разу астронавти прогуляються у космосі, використовуючи спеціальні скафандри розробки тієї ж SpaceX. 

  • Квітень

    Очікується, що Boeing нарешті запустить персонал на МКС на своїй капсулі Starliner, запуск якої вже неодноразово відкладали. Цей контракт компанія отримала ще у 2014-му одночасно зі SpaceX, але досі його не виконала.

Якщо наступний етап місії «Артеміда», яку розпочала NASA наприкінці 2022-го, буде успішним і закінчиться запланованою посадкою на Місяць 23 лютого, це стане першим поверненням американців на місячну поверхню більш як за 50 років. Успіх цієї операції може дати старт роботизованим місіям на природний супутник Землі у наступні роки, а зрештою і повернути людину на Місяць.

Посадковий апарат Peregrine приватної компанії Astrobotic запустять у понеділок за допомогою ракети Vulcan. Вона стала дітищем United Launch Alliance (ULA), що є спільним проєктом Lockheed Martin і Boeing. На цю пускову установку двох гігантів покладає надії не лише NASA, а й Пентагон. Щоб їй доручили регулярні запуски супутників у космос на замовлення міноборони, як це робить Space X, вона має успішно виконати дві місії для проходження сертифікації.

Цікаво те, що в Astrobotic можуть вирвати звання першої комерційної місії США на поверхню Місяця просто з рук. Компанія Intuitive Machines оголосила, що призначила запуск власної аналогічної місії, яка має закінчитися приземленням на супутник 22 лютого. Тобто за день до того, як це планує зробити апарат Peregrine. 

Дотична до цієї місії й Blue Origin, космічна компанія мільярдера Джеффа Безоса. Два двигуни BE-4 виробництва Blue Origin будуть використані у першому запуску установки Vulcan. Про співпрацю між ULA і Blue Origin було оголошено ще у 2014-му після того, як Конгрес зобовʼязав ULA відмовитися від російських двигунів і знайти внутрішнього постачальника. Через те, що на розробку потрібних двигунів знадобилося більше часу, ніж очікувалося, дебют Vulcan відкладався.

А тим часом NASA готує другий політ апарату Orion навколо Місяця, але цього разу на його борту буде чотири астронавти. Цю місію назвали «Артеміда II», політ має тривати 10 днів. Запуск цієї місії планується на кінець 2024-го, але його можуть перенести на початок 2025-го через додаткові випробування щитів капсули на стійкість до нагрівання. 

Крім того, тривають випробування і в SpaceX, яку NASA обрало для запуску і створення апарату для висадки двох людей на місяць в рамках місії «Артеміда». Перші два випробування виявилися невдалими, але прогрес між двома спробами було помітно. Федеральне авіаційне управління США наразі розглядає надання дозволу на третє випробування.

Космічні перегони

Гендиректор Astrobotic Джон Торнтон сказав у листопаді 2023-го, що маршрут Peregrine до поверхні Місяця достатньо простий, але висадка затримається до 23 лютого через необхідність почекати на орбіті супутника на сонячне світло, яке має освітити місце приземлення. 

На пресконференції у пʼятницю Торнтон розповів, що на шляху до цього запуску стояли не лише технічні та технологічні труднощі розробки космічного апарату, який має успішно приземлитися на Місяць, а й ті, хто сумнівався в цій ідеї компанії і відверто з неї насміхався. 

NASA повідомило, що вартість контракту з Astrobotic становить $108 млн. 

Речник Intuitive Machines повідомив, що компанія очікує на приземлення її апарату «приблизно за сім днів після запуску». Втім, конкретну дату запуску озвучено не було, а було сказано лише про «середину лютого», тобто в Astrobotic ще є шанс вибороти американську першість.

Вже перша половина цього року обіцяє бути насиченою на космічні події.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *