У Польщі зміняться умови надання допомоги українським біженцям

У Польщі з 1 липня 2024 року зміняться умови надання допомоги українським біженцям, включаючи скасування одноразової допомоги у розмірі 300 злотих (3 тис. грн) і введення нових правил отримання номеру PESEL. Проте термін дії тимчасового захисту для українців продовжено до 30 вересня 2025 року, що забезпечує доступ до медичних послуг та соціальних виплат.

2156_71937.jpg (80.4 Kb)

Про це повідомила пресслужба канцелярії президента Польщі. Однією з ключових змін є продовження терміну дії тимчасового захисту для українських біженців до 30 вересня 2025 року.

Це рішення дозволить українцям продовжувати користуватися медичними послугами, отримувати сімейні та соціальні виплати, а також залишатися у колективних закладах розміщення. Як зазначає пресслужба, ця зміна спрямована на підтримку біженців у тривалий період нестабільності та забезпечення їм необхідних умов для життя.

Нові умови надання виплат на дітей

Виплати за програмою “Добрий старт”, яка передбачає одноразову виплату у розмірі 300 (3 тис. грн) злотих на рік для придбання шкільного приладдя, тепер залежатимуть від того, чи навчається дитина у польському навчальному закладі. Додатково, призначення та виплата допомоги на виховання дітей 800 злотих (8 тис. грн) також залежатимуть від навчання дитини у польському закладі освіти. Нові правила щодо виплат на дітей почнуть діяти з 1 червня 2025 року.

Безкоштовні уроки польської мови

Законодавчі зміни також торкнулися додаткових безкоштовних уроків польської мови для українських учнів. Новим законом визначено максимальний 36-місячний термін, впродовж якого українські учні можуть брати участь у таких заняттях. Це рішення стосуватиметься учнів, які почали заняття у 2022-2023 та 2023-2024 навчальних роках. Ці заходи спрямовані на те, щоб полегшити адаптацію українських дітей у польській школі.

Нові правила підтвердження особи

Українські біженці, які бажають отримати номер PESEL (ідентифікаційний номер фізичних осіб), повинні будуть пред’явити дійсний проїзний документ. Закон змінює кінцевий термін подання заявки на номер PESEL зі статусом UKR з 30 днів від дати прибуття на територію Польщі на “негайно після прибуття”. Це має на меті забезпечити швидку реєстрацію біженців.

Зміни у фінансуванні підтримки

З 1 липня фінансування підтримки для поляків, які прийняли українських біженців, буде можливим лише на підставі договору з місцевою владою. Це означає, що виплати на проживання та харчування біженців будуть більш контрольованими та цільовими. Також передбачено зміни у правилах участі у витратах на проживання та харчування у колективних центрах розміщення, щоб стягнення належних субсидій було ефективнішим.

Скасування деяких виплат

Поправка до закону передбачає скасування одноразової соціальної допомоги в розмірі 300 злотих, яку раніше отримували українські біженці. Крім того, буде скасовано допомогу та компенсації витрат на перебування і харчування, які понесли власники приватної власності. Ці зміни мають на меті оптимізувати витрати державного бюджету на підтримку біженців.

Нові підстави для анулювання посвідок на проживання

Закон також передбачає введення нових підстав для анулювання посвідок на тимчасове проживання громадян України. Зокрема, дозвіл може бути анульовано з міркувань національної оборони чи безпеки, а також у випадку, якщо український громадянин залишає територію Польщі на строк не менше 6 місяців. Такі зміни за словами уряду, спрямовані на забезпечення національної безпеки Польщі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *