В Україні рекордно зріс попит на генератори

Регулярні відключення електроенергії в Україні вже традиційно підвищили попит на генератори. Найпопулярніші моделі – бензинові на 2,5-3 кВт – коштують від 7000 грн, але за такою ціною пропонують лише акційні моделі. Найбільше пропозицій у ціновій категорії 10-15 тис. грн, тобто в середньому ціни залишилися на рівні осені-2023, коли масових відключень світла не було.

80_7d0522a36ba1db0f1b5b3c873e01a391.jpg (.64 Kb)

Як показав моніторинг, найдешевші моделі бензинових генераторів (0,6-1,2 кВт) у 2024 році можна знайти від 5200 грн (а за знижками та по 4600 грн). Однак слід враховувати, що такі пристрої дозволять підключити хіба що зарядки для ноутбука та інших гаджетів та освітлення.

Крім того, варто враховувати, що у всіх “бюджетних” моделях встановлений ручний стартер. Тобто. генератор щоразу доведеться заводити вручну. Варіанти з електричним пуском (кнопкою або ключем) стартують від 9000 грн, а з автоматичним (коли генератор сам заводиться при відключенні світла) – від 13 тис. грн.

Дизельні генератори зазвичай дорожчі. Ціни на них стартують від 24 тис. грн. За таку вартість пропонують потужність 2-3 кВт.

Передумов для стрімкого зростання цін на генератори поки що немає. Після несподіваного блекауту 2022 продавці цього товару вже адаптувалися до підвищеного попиту, а тому завезли в країну запас генераторів.

Крім того, уряд розглядає можливість скасування ввізного мита та ПДВ на все енергетичне обладнання та компоненти до нього, а також спрощення самих митних процедур. Таке скасування ввізного мита стосуватиметься і генераторів, а крім них – сонячних панелей, інверторів, накопичувачів та іншого обладнання.

Як вибрати генератор для дому: основні моменти

Враховуючи кратну різницю в цінах, купуючи генератор на випадок регулярних відключень світла. Спочатку слід визначитися з видом пального, на якому працюватиме пристрій. Дизельні генератори витриваліші і можуть довго працювати без перерв, проте вони важкі і дорогі, а також вимагають спеціального догляду та пального в холодну пору року.

Також для вибору генератора потрібно розрахувати необхідну потужність. Для цього слід скласти потужність усіх приладів, які запускатимуться одночасно – такі дані обов’язково вказуються на шильдиках або паспортах обладнання. Також потрібно врахувати і пускові струми, адже в деяких випадках вони можуть перевищувати споживану потужність у 7-9 разів.

Вважається, що для часткового краще вибрати генератор потужністю 5 кВт. Він дозволить не переживати, наприклад, за роботу насоса у свердловині або колодязі тощо. А у разі постійної одночасної роботи електричного опалення, насоса та бойлера можна придбати генератор на 7 кВт.

Ще одна важлива характеристика генераторів – тип запуску. Він буває ручний, електричний та автоматичний (ATS), як уже згадувалося вище. Якщо світло відключають часто, краще вибрати генератор із системою ATS, причому з автоматикою, яка спрацьовує і на відключення, коли струм знову з’являється в основній мережі.

Такі генератори, хоч і дорогі, але економлять паливо та час, а також дозволяють уникнути перебоїв у харчуванні. Однак варто враховувати, що при переході будинку на живлення від генератора потрібно вимкнути “зайві” електроприлади, щоб вистачило запасу потужності.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *