Скасування податку 2%, податкові перевірки та штрафи за РРО. Навіщо їх повертає Верховна Рада

Уряд та нардепи готуються повернути довоєнні правила оподаткування для бізнесу. Коли пільги перших місяців війни остаточно скасують, якому бізнесу вони були вигідними та скільки від цього отримає держбюджет

Головні матеріали Forbes Ukraine. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

29 травня нардепи у першому читанні проголосували урядовий законопроєкт №8401, який скасовує «воєнні» пільги для бізнесу. Документ передбачає повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. Ці пільгові норми нардепи ухвалили ще на початку війни – у березні 2022 року.

«Вони були ефективні, але вже відіграли свою роль», – вважає голова фінансового комітету Данило Гетманцев.

Тягнути з прийняттям законопроєкту у другому читанні не будуть, каже заступник голови фінкомітету Ярослав Железняк. «Набрати чинності законопроєкт може вже з 1 серпня 2023 року», – додає він.

Яких змін чекати бізнесу?

Чому держава відмовляється від «воєнних» пільг для бізнесу

Повернення до довоєнного оподаткування – вимога Міжнародного валютного фонду (МВФ), каже Железняк. Прийняття законопроєкту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд та МВФ домовились про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) та сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, зазначається у релізі, оприлюдненому на сайті Мінфіну. 

Інша причина прийняття закону – контрнаступ Збройних сил України (ЗСУ), каже Гетманцев. «Потреби на армію зростають, тому повернення до довоєнної системи оподаткування – зрозумілий крок», – каже голова фінансового комітету.

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроєкт має принести до бюджету 10 млрд грн. Железняк оцінює цьогорічні надходження трохи скромніше – у 8 млрд грн.

Головні зміни: перевірки, РРО та скасування пільг

  • Скасування спрощеної системи оподаткування зі ставкою 2% з доходу для ФОП та юридичних осіб із річним оборотом до 10 млрд грн.
  • Скасування можливості для ФОП платників єдиного податку І та II груп не сплачувати єдиний податок.
  • Відновлення документальних перевірок. Зараз податкова має право перевіряти бізнес лише щодо відшкодування ПДВ, акцизу та трансфертного ціноутворення, уточнює Гетманцев.
  • Повернення штрафів за невикористання РРО.

Винятки – податкові перевірки та штрафи за відсутність РРО не будуть застосовуватися для прифронтових регіонів. 

Кому не вистачатиме спрощеного оподаткування

Готувати бізнес до відмови від 2% спецрежиму нардепи почали ще минулого року. На початку грудня 2022-го про такі наміри повідомив голова фінансового комітету Гетманцев.

«Спрощенка» була вигідна не всім, наприклад, на неї не переходив низькорентабельний бізнес, каже нардеп із фінансового комітету Ольга Василевська-Смаглюк. «Якщо за підсумками звітного періоду підприємець «виходив в мінус», 2% від усіх надходжень все одно доводилося б віддавати, що тільки збільшувало б збитки», – уточнює вона.

Загалом на спрощену систему оподаткування прийшло близько 300 000 фізичних та юридичних осіб, каже нардеп. Бізнес із розумінням поставився до повернення до «мирного» оподаткування, каже Железняк. «У комітеті наразі немає дискусії чи скарг від бізнес-асоціацій щодо цього рішення», – стверджує він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *