Пишний розповів про стан банківського сектору

На сьогодні сформувалися важливі позитивні тренди у кредитуванні.

2603_1461614318_nb.jpeg (96.86 Kb)

Про стан банківського сектору та його можливості для підтримання бізнесу, інвестицій розповів голова НБУ Андрій Пишний на European Business Association Global Outlook: Fostering Unity.

Зростання гривневого кредитування

В роздрібному сегменті обсяги гривневого кредитування зросли на 10% порівняно з 24 лютого 2022 року (+20% з початку 2024 року), в корпоративному — на 10% (9% з початку року).

Разом зі зростанням кредитного портфеля поліпшуються умови кредитування. Зокрема, ставки за новими гривневими кредитами бізнесу знизилися до 15% річних. Це рівень «доковідного» 2019 року.

З його слів, вже схвалено заявки на майже 7 млрд грн. Обсяг валового портфеля кредитів, пов’язаних з енергетичними потребами бізнесу, перевищує 1,4 млрд грн. Географія клієнтів охоплює 21 область. За попередніми даними, загальна профінансована з червня потужність за наданими позиками бізнесу перевищує 100 мВт.

Пишний відзначив ще один дуже важливий індикатор: серед заявок, що не були задоволені, третина — це відкликані самими клієнтами, адже вони отримали в іншому банку привабливішу пропозицію. Тобто дуже обережно і поступово кредитування відновлюється на рівні ринкової конкуренції.

Валютна лібералізація

«Ми рухаємося в межах публічно заявленої Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. Логіка та етапність упровадження змін чітко виписана в цьому документі», — сказав він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *