ПриватБанк виграв у суді в компанії, яка приховує зв’язки з рф

18 липня Господарський суд Києва відхилив позов фірми «Підприємство «Тавріда Електрик Україна», яка хотіла стягнути з ПриватБанку 19 млн грн. 27 липня очікується розгляд Верховним Судом ще однієї справи за позовом цієї компанії. 

Про це повідомила пресслужба ПриватБанку. 

Навесні 2014 року компанія з групи «Тавріда електрик» намагалась перерахувати кошти зі своїх рахунків у севастопольському відділенні ПриватБанку на рахунки в Києві та в інші банки. Проте Приватбанк не дав цього зробити, посилаючись на закон про боротьбу з відмиванням доходів.

В кінці травня 2014 року компанія «переїхала» з окупованого Севастополя до Києва. Тоді відкрили новий рахунок у ПриватБанку, проте й цього разу отримати гроші не вдалося. Що й стало приводом до багаторічної судової суперечки.

Тавріда Електрик: чия це компанія

Як повідомив ПриватБанк, одним із засновників “Підприємства “Тавріда Електрик Україна” до 2023 року був Олег Червінський. Він був також і співзасновником московської компанії “Інко” спільно з Михайлом Чалим – рідним братом Олексія Чалого, щодо якого на сьогодні запроваджені персональні санкції України, ЄС та Канади.

Чалий з путіним

Чалий допомагав росії окупувати Крим. Фото – ТАСС

«Олексій Чалий у 2014 році самопроголосив себе “народним мером” міста Севастополя, був учасником руху “руська весна” та сприяв окупації російською федерацією українського півострову Крим, – повідомляє державна фінустанова.

Чалий родом з москви. Навчався у Севастополі: спершу – у військовому училищі, згодом – у приладобудівному університеті. 

Як пише сайт «Українська правда», його фірма “Тавріда Електрик”, яка займається виробництвом електророзподільної та контрольної апаратури, працює ще з початку 90–х. Вона з’явилась саме як російський бізнес, а вже потім була зареєстрована українська філія.

Чалий начебто керує групою компаній “Тавріда”, які з подібними назвами зареєстровані на території України, російської федерації та Швейцарії. Після окупації півострова, він продовжив управління опосередковано через своїх близьких друзів та соратників. Серед них ПриватБанк згадує Олега Червинського та Павла Петрова.

Що за баталії в судах

Суперечка щодо грошей з рахунків не раз проходила коло судових інстанції. В останнє Верховний Суд направив справу на новий розгляд у березні 2023 року. 

«Вже після початку повномасштабної війни на території України, у липні та вересні 2022 року, був остаточно завершений розгляд двох судових справ за позовом компанії, в яких українські суди ухвалили рішення про стягнення з держбанку коштів на загальну суму 1,3 млн доларів», – повідомили у ПриватБанку.

На сьогодні тривають інші судові процеси на загальну суму 21 млн грн. При цьому, державна фінустанова продовжує підозрювати, що з 2014 року фірма сепаратиста займалася відмиванням коштів. Та може використовувати для цього підконтрольні Чалому компанії.

«На основі узагальнених матеріалів Державної служби фінансового моніторингу України є підстави вважати, що фінансові операції, здійснені ТОВ “Тавріда Електрик Україна” за період з 08.01.2014 по 26.03.2018 на загальну суму 50,7 млн грн були спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом», – йдеться в заяві банку.

Як доказ цього Приват приводить ухвалу Приморського районного суду Одеси від 2018 року. Тоді, на підставі інформації від служби фінмоніторингу, арештували продукцію «Тавріда Електрик Україна».

Останнє рішення на користь державного банку ухвалила суддя Господарського суду Києва Людмила Шкурдова. Проте його ще не має у судовому реєстрі.

Інформатор писав, як чоловік через суд намагався забрати свій кримський вклад у ПриватБанку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *