Железняк и Гетманцев розповіли про ігорний бізнес

Сьогодні, 7 червня в Києві, Українська рада бізнесу проводить економічний форум “Ключові антикоррупційні та інституційні зміни для відновлення України”.

Інформатор в кулуарах заходу поцікавився станом речей в ігорному бізнесі у Ярослава Железняка, першого заступника голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.Ми задали йому просте запитаня, чому ігровий бізнес довгий час не платив податки?

“Тому що їм дозволяли не платити. Тому що у нас немає онлайн-системи моніторінгу. Тому що, це кришували правоохоронні органи та інші фінансові інституції… Зараз ми зібрали 851 млн гривень податків за травень. Для розуміння 2021 приніс в бюджет за 12 місяців всього 200 млн, 2022 рік – 700 млн. Тобто ми зібрали більше ніж за весь 2022-й, і в 4 рази більше ніж за 2021 рік. Це результат, коли гральний бізнес почав платити податки”.

За рецептом нардепа вирішити питання зі сплатою податків можна дуже просто: «Треба контролювати процес, запровадити систему онлайн-моніторінгу, яка має бути вже 3 роки і забирати ліцензі максимально швидко у тих, хто порушив”.

Ярослав Железняк також спростував причетність до тіньових оборудок з ігоркою свого начальника, Данила Гетманцева, голови Комітету ВР з питань фінансів.

“Це фігня. Наскільки я знаю, якщо там і щось було – це лотереї МСЛ, це не азартні ігри. Його (МСЛ) ми значно краще контролюємо”.

Сам пан Гетманцев в цілому повторив свого заступника. Ігорка не сплачувала податки тому, що майже вся працювала вчорну.

“Це чомусь не помічали правоохоронні органи, як не помічали органи фінансового моніторингу, перш за все Нацбанк. Але завдяки діям нашої Тимчасової слідчої комісії, яка витягнула цю проблему на світ Божій, зараз ми бачимо більше платежів, більш 800 млн в травні ми отримали, по 500 млн в березні і квітні ми отримали. Тому на сьогодні ми бачимо, що ринок працює вже вбілу. Власне є деяки недоліки, но це вже питання часу”.

 

Гетманцев категорично заперечив, що володiє долею у гральному бізнесі, та запевнив, що підвищення податків для легального бізнесу не буде.

“Зараз бізнес сплачує за звичайною системою плюс у них ще є податок з різниці між виплаченими виграшами та отриманими доходами. Це їх специфічний податок, який вони будуть сплачувати, власне нічого змінювати не будемо в цій схемі”, – так він відповів на запитання Інформатору, чи планується збільшувати податки для ігрового бізнесу та ставки в бюджет?

До речі, пан Гетманцев визнав, що обсяг ігорки складає приблизно 120 млрд грн на рік.

А на пряме питання про долю в ігорці відповів таке: “Багато маячні кто говорить. Я з МСЛ, маючи долю в 0,0019 чи 0,00019 статутного капіталу, яка в мене опинилась ще в 1997 році, то я цю долю продав навесні 2019 року. І жодної власності, жодного оператора грального бізнесу не маю”.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *