Закон “Про ЖКП”: як платити менше за комуналку

В Україні закон “Про житлово-комунальні послуги” передбачають конкретні механізми захисту прав споживачів. Одним із таких механізмів і є складання акта-претензії. Його треба оформлювати у випадку, якщо вам надають неякісну послугу (наприклад, замість гарячої води з крану йде холодна).

3821_1470992131_7a72d90f31f9fb52c5168c052d0361c8_650x410_1_650x410.jpg (40.12 Kb)

Про це йдеться в роз’ясненні Держспоживслужби. Отже, якщо ваші права споживача порушені при користування сплаченими житлово-комунальними послугами, тоді варто задокументувати порушення і виставити претензію за неякісно надані послуги.

Крок 1 “Повідомлення про порушення”

зафіксуйте обставини, до яких призвело ненадання або неякісне надання комунальних послуг (якщо це затоплення, псування майна − фотографуйте пошкоджену техніку, меблі, стіни тощо);
письмово зверніться до надавача послуг і повідомте про порушення (рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто, запросивши в канцелярії відмітку про отримання на вашій копії).
Крок 2 “Перевірка якості послуг та складання акта-претензії”

виконавець комунальної послуги або управитель багатоквартирного будинку зобов’язані прибути на виклик споживача у строки, визначені в договорі про надання відповідних послуг, але не пізніше ніж протягом 1 доби з моменту отримання претензії споживача;
за результатами перевірки складається акт-претензія у 2-х примірниках (1 примірник передається споживачеві, 2 − зберігається у виконавця комунальної послуги (його представника) або управителя багатоквартирним будинком).

Якщо споживач і представник надавача послуг не дійшли згоди у питаннях підтвердження порушень, то акт-претензія підписується із зауваженнями, які є його невід’ємною частиною. Результати перевірки якості надання послуг можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Крок 3 “Звернення до Держпродспоживслужби”

якщо упродовж однієї доби представник надавача послуг не з’явився або відмовляється без обґрунтування від підписання акта-претензії, то акт вважається дійсним, якщо його підписали не менш як два споживачі, зазначивши свої адресу, ПІБ, підпис;
акт-претензія надсилається виконавцю комунальної послуги або управителю багатоквартирного будинку рекомендованим листом; якщо виконавець комунальних послуг або управитель багатоквартирного будинку протягом п’яти робочих днів після реєстрації акта не надає виконавцеві відповіді, споживач має право звернутися до Держпродспоживслужби.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *