Українців очікує підвищення комуналки: що подорожчає

В Україні очікується зростання тарифів одразу на низку комунальних послуг. У Національному банку, зокрема, прогнозують, що здорожчають опалення та гаряча вода. Втім, точних термінів цього поки що немає – за прогнозом, скасування відповідного мораторію можна буде очікувати лише після завершення дії воєнного стану.

7792_0_main_new_12247194.jpg (59.43 Kb)

Про це повідомили у самому регуляторі. Там зазначили: саме ж підвищення буде поетапним і розтягнеться в часі.

На скільки ж українцям підвищать тарифи, в НБУ також не беруться говорити. Там лиш зазначають, що зростатимуть ті до економічно обґрунтованого рівня.

“Прогнозом припускається збереження дії мораторію на окремі тарифи послуг ЖКГ (зокрема опалення та гарячу воду) до завершення дії воєнного стану. Далі очікується поетапне приведення тарифів у відповідність до економічно обґрунтованого рівня протягом кількох років”, – йдеться у повідомленні.

Що буде з іншими тарифами

Загалом, зазначили в Нацбанку, “на період високих безпекових ризиків” в Україні очікується збереження незмінних тарифів на більшість послуг ЖКГ. Втім, про які саме послуги йдеться, не уточнюється.

Втім, зазначили в регуляторі, коригуватися тарифи на ці послуги все-таки будуть. Проте “терміни та параметри цього є сферою невизначеності прогнозу”.

Скільки українці заплатять за газ за лютий

Водноча в лютому газ для побутових споживачів в Україні коштуватиме стільки ж, як і в попередні місяці. Відповідно, при колишньому споживанні палива цифри в платіжці за нього не зміняться.

Загалом же більшість українців є клієнтами “Нафтогазу”, а тому платять 7,96 грн за кубометр газу, при споживанні 9,9 кубометра (соцнорма на три особи, лише плита) за січень їм потрібно буде заплатити 78,8 грн.

Втім, не слід забувати, що додатково стягується плата за доставку газу. І вона різна у різних регіонах.

Водночас, через те, що в країні немає єдиного тарифу на газ, постачальники можуть виставляти власні. Так, розцінки коливаються від 7,7 до 9,99 грн за кубометр:

“ЕРУ Людям” виставив тариф у 7,7 грн за кубометр;
“Енерджі трейд груп” – 7,799 грн за кубометр;
“Тернопільоблгаз збут” – 7,96 грн за кубометр;
“Прикарпат енерго трейд” – 7,98 грн за кубометр;
“Полтавагаз збут” – 7,99 грн за кубометр;
“Галнафтогаз” ПП “Окко контракт” – 7,99 грн за кубометр;
“Львівенергозбут” – 8,2 грн за кубометр;
“Київські енергетичні послуги” (YASNO) – 8,46 грн за кубометр;
“Дніпровські енергетичні послуги” (YASNO) – 8,46 грн за кубометр;
“Асканія енерджі” – 9,95 грн за кубометр;
“Ритейл Сервіс” ТМ “СвітлоГаз” – 9,99 грн за кубометр.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *