Вартість “королеви борщу” стрімко котиться донизу

В Україні за останній рік рання капуста подешевшала більш ніж удвічі. На оптових ринках базовий для українців овоч продають уже по 25 грн/кг, тоді як у травні 2023 року ціна сягала 58 грн. У великих мережах супермаркетів молоду капусту поки що пропонують за ціною від 34,9 грн/кг.

5037_gavrishprof_belokachannaya_kapusta_ot_posadki_do_uborki_rassada.jpg (.72 Kb)

Як розповіла OBOZ.UA керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільгосппродукції “Шувар” Тетяна Попович, на початку травня вартість молодої капусти зменшилася на 30% – з 37 до 25 грн за кілограм (в опті). Різке падіння вартості, за словами спеціалістки, можна пояснити збільшенням обсягів вирощування на тлі сприятливих погодних умов.

При цьому ціни можуть продовжити падіння. Справа в тому, що сезон ранньої капусти ще не в розпалі, і пропозиція овочу ще збільшуватиметься.

“На сьогодні на ринку вже присутня продукція із Закарпатської області, проте сезон ще не досяг свого піку. До кінця травня очікується зростання пропозиції на ринку, яке посилять виробники з інших областей та відповідно поступове зниження цін”, – зазначила Попович.

Втім ринок ранньої капусти залишається високо волатильним, тобто ціни можуть різко змінюватися в будь-який бік, попередила спеціалістка. Зокрема, багато залежатиме від погоди.

“Важливим аспектом є кліматичні умови. Нестабільні погодні умови можуть спричинити зниження врожайності або збільшення втрат під час зберігання, що, у свою чергу, веде до коливань цін. Утім, коли умови сприятливі, може статися збільшення врожаю, що призводить до зниження цін, як це відбувається цього року”, – сказала Попович.

Вона додала, що попит на капусту, як і інші продукти харчування, може коливатися через зміни споживчих переваг, рівень доходів населення, зміни цін на альтернативні продукти та інші економічні та соціальні чинники. Вплив на ціни мають також витрати на виробництво, які можуть зростати через підвищення цін на добрива, паливо, заробітну плату та інші виробничі ресурси.

Ціни на ранню капусту: скільки коштує овоч у супермаркетах

У великих мережах супермаркетів, згідно з моніторингом OBOZ.UA, молоду капусту українського виробництва 10 травня продають у середньому по 36,88 грн/кг. Загалом діапазон цін становить 34,9-45,69 грн/кг, зокрема:

АТБ – 35,89 грн/кг;
“Фора” – 34,9 грн/кг;
“Сільпо” – 35 грн/кг;
“Новус” – 45,69 грн/кг;
“Метро” – 34,9 грн/кг;
“Варус” – 34,9 грн/кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *