В Україні суттєво зменшилися ціни на деякі харчі

В Україні, незважаючи на річну інфляцію понад 20%, подешевшали деякі продукти. Найсуттєвіше падіння цін з початку 2023 року продемонстрували гречка та буряк.

9237_gnach1_jpg_resized.jpg (64.02 Kb)

Про це повідомив директор Інституту аграрної економіки, академік Юрій Лупенко. За його словами, у квітні-2023 порівняно з груднем-2022:

ціни на гречану крупу зменшилися на 19,9% (за квітень -4,2%) ;
на буряк – на 20% (за квітень -9,9%).
“Це найбільш суттєве зниження серед 33 найменувань продуктів харчування, щомісячну динаміку споживчих цін на які відслідковує Держстат”, – зазначив Лупенко. Підставою для висновків стали дані Держстату за квітень, опубліковані у травні.

Як показав моніторинг OBOZREVATEL, наприкінці травня гречка в українських супермаркетах продається за ціною від 45 грн/кг. За такою ціною, зазвичай, продають крупу під власними марками торгових мереж.

Буряк можна знайти про ціну від 6,9 грн до 10 грн за кілограм. Вартість залежить від розміру та кондиції овочів.

Також, за словами Лупенка, у квітні суттєво зменшилися ціни ще на низку продуктів. Це:

пшеничні крупи (-7%);
яйця (-6,9%);
рис (-4,9%);
ячна крупа (-3,3%);
манка (-2,9%).
У той же час лідерами зростання цін стали овочі борщового набору. Морква з початку року подорожчала на 96%, капуста – на 83,5%, а цибуля – на 72%.

“На споживчому ринку під тиском очікування надходження сезонної продукції насамперед від нового врожаю відбувається суттєве зменшення цін на продукти харчування. За прогнозними оцінками вчених Інституту аграрної економіки, найближчим часом слід очікувати на зменшення споживчих цін на продукти овочевої групи, борошно, крупу, яйця та молочні продукти”, – підсумував Лупенко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *