В Україні суттєво подешевшає цьогорічна кутя

В Україні суттєво здешевшав традиційний для різдвяного столу волоський горіх. Порівняно з 2022 роком, у нинішньому його продають за цінами, нижчими одразу на 17-20%. Причина – зростання врожайності.

5500_gorih.jpg (44.46 Kb)

Про це розповіла керівниця відділу маркетингу гуртового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Тетяна Попович. Вона нагадала: Україна є одним зі світових лідерів із виробництва цього горіха.

“Завдяки зростанню врожайності ціни на волоські горіхи цього року нижчі на 17-20%. Цей тренд спостерігається протягом усього 2023 року”, – повідомила Попович.

Скільки коштують горіхи

Станом на вечір 11 грудня на ринку “Шувар” ядро волоського горіха коштує 190 грн/кг. Тоді як 12 грудня 2022 року його тут продавали по 225 грн/кг. Тобто, на 35 грн дорожче.

Що буде далі

Водночас, зазначила Попович, найближчим часом очікувати на різкі зміни вартості волоського горіха не варто. При чому, навіть напередодні Різдва та Нового року, коли ціни на продукти традиційно зростають.

Причина є цього фактично є наслідком загального падіння цін на товар. За словами представникці ринку, зараз пропозиція горіхів значно перевищує торішній рівень.

“Наближення свят суттєво на зростання ціни не вплине. Адже пропозиція на ринку більша, ніж в аналогічний період минулого року”, – пояснила Попович.

При цьому вона підкреслила: не буде різкого злету цін й на інші важливі продукти для традиційного різдвяного столу – мак та мед. Річ у тім, що:

вони, як і горіх, “повністю виробляються в Україні”;
тому їх вартість стійка до стрибків.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *