В Україні просіли ціни на овочі борщового набору

В Україні за перший місяць 2024 року просіли ціни на овочі т.зв. борщового набору (цибуля, морква, капуста, картопля, буряк). Водночас овочі для борщу все ще коштують помітно дорожче, ніж рік тому. Винятком стали морква та цибуля, які за рік подешевшали на 46% та 2,5 рази відповідно. Втім, до кінця зими не виключається подорожчання борщових овочів на 2-7%.

6743_4_main.jpg (84.86 Kb)

Про це OBOZ.UA розповіла керівник відділу маркетингу оптового ринку “Шувар” Тетяна Попович. Станом на 7 лютого встановилися такі ціни на “борщовий набір” :

Цибуля: 11-15 грн/кг на “Шуварі”. Це у 2,5 рази дешевше, ніж у лютому 2023 року. Як показав моніторинг OBOZ.UA, великі мережі супермаркетів продають цибулю по 16,4-17,8 грн/кг.

Морква: на ринку 12-13 грн/кг. За рік цей овоч подешевшав на 46%. Великі роздрібні мережі 7 лютого пропонують моркву за 11,9-13,2 грн/кг.

Капуста: 10-12 грн/кг на ринку. Така ціна все ще вища за торішню, проте за останній тиждень овоч подешевшав на 14%. У супермаркетах капусту продають по 14,9-15 грн.

Картопля: 15-17 грн/кг на ринку. За місяць вартість основного овоча в раціоні українців знизилася на 12%, але залишається вищою, ніж торік. Супермаркети продають білу картоплю першого сорту по 21,5-22,9 грн/кг. Загалом картопля почала дешевшати вперше з жовтня 2023 року

Буряк: 12-14 грн за розцінками ринку. Ціна практично не змінилася з початку 2024-го і залишається на 42% вищою, ніж рік тому. Втім, закупівельні ціни на буряк вже почали падати. Більшість роздрібних мереж поки що продає буряк за “єдиною” ціною 16,9 грн/кг (митий овоч – дорожче 20 грн/кг).

За словами спеціалістки, до подорожчання більшості овочів за підсумками року призвів цілий комплекс чинників. Серед них – зміни в умовах виробництва, погодні умови, а також збільшення витрат на логістику та інші складові виробничого процесу.

“Прогнози на кінець зими 2024 року передбачають, що ціни на деякі овочі можуть зрости на 2-7% залежно від виду овочів та загальних економічних умов у країні. Зростання може бути зумовлене різними факторами, включаючи зміни у попиті та пропозиціях на ринку, а також інфляційні процеси”, – спрогнозувала Попович.

Вона наголосила, що значний вплив на вартість овочів в Україні мають загальні економічні умови, погодні фактори, а також світові ринкові тренди. На думку Поповича, можливе зростання цін на борщовий набір вказує на необхідність адаптації стратегій як для виробників, так і для споживачів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *