В Україні дешевшають яйця

В Україні дешевшають курячі яйця – оптові закупівельні ціни вже становлять 12-15 грн за десяток. Протягом 2-3 тижнів істотне зниження цін можуть відчути і роздрібні покупці.

2658_rznicya-mzh-blimi-korichnevimi-kuryachimi-yaycyami_601.jpeg (52.67 Kb)

Про це виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив в ефірі телемарафону “Єдині новини”. Він пояснив падіння вартості продукції сезонним збільшенням виробництва та введенням мит на українські яйця в Європейському Союзі (ЄС).

“Якщо подивитися на ціни на яйця в ці дні, вони знову пішли вниз. Оптові вже – там рівень 12-15 грн за десяток. Відповідно і роздрібні підуть вниз”, – зазначив очільник Мінагро.

Він зазначив, що часовий проміжок між тим, як роздрібні ціни йдуть за оптовими (лаг), становить декілька тижнів. Цей час необхідний продавцям, аби реалізувати залишки продукції, що лишилась на складах і яку було куплено за старими цінами.

“Подивимось, чи це ситуативно, чи ні, але останні закупівельні оптові опустилися в районі 15 грн за десяток. Це один з впливів, тому що досягли квоту в Європейському Союзі, плюс сезонне збільшення кількості яєць”, – зазначив Висоцький.

Він нагадав, що українські експортери фактично вичерпали квоту на безмитне ввезення яєць до Євросоюзу згідно з умовами поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (DCFTA). Через це ЄС задіяв “гальмівний механізм” і ввів податок на імпорт українських яєць – 0,8 грн за штуку. Це знизить рентабельність цієї продукції, але не позбавить її конкурентоздатності – українські виробники матимуть змогу і надалі продавати яйця в Європу.

Тим часом, згідно з даними “Мінфін”, вартість десятка яєць категорії С1 від різних виробників в найбільших торгівельних мережах станом на 27 червня становить 39,4-43,9 грн за десяток. Це дещо більше, аніж у травні, коли вартість десятка яєць становила 37,85-38,51 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *