Світові ціни на рис підскочили до 15-річного максимуму

Глобальні ціни на продовольство загалом знижуються, але низка ключових продуктів стрімко дорожчає. Зокрема, у серпні вартість рису підскочила до 15-річного максимуму, а цукор подорожчав на 1,3% порівняно з липнем.

0243_bakaleya-krupy-ris-1024x6.jpg (59.21 Kb)

Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних націй ( FAO ). Зазначається: рис подорожчав одразу на 9,8%.

Причина – збої в торгівлі, спричинені введеною Індією забороною експорту білого рису. Посилює ж ситуацію той факт, що ця країна є найбільшим постачальником рису у світі.

Цукор же подорожчав через побоювання представників ринку щодо впливу на посіви цукрової тростини погодних факторів. Зокрема:

явища Ель-Ніньо ;
низької кількості опадів та “постійною посухою в Таїланді”.
При цьому, підкреслюється, зростання цін могло бути ще більшим – якби, зокрема, не “великий урожай, який збирається нині в Бразилії”. Як пояснили у FAO, це “послабило тиск на міжнародні котирування цукру”.

Як змінилися ціни на інші продукти

Загалом же, у серпні продовольство у світі подешевшало на 2,1%. Зокрема:

індекс світових цін на олію знизився на 3,1% у серпні – при цьому світові ціни на, зокрема, олію за місяць знизилися майже на 8%;
зернові подешевшали на 0,7%;
ціни на молочні продукти знизилися на 4%;
м’ясо подешевшало на 3%.
Що буде з цінами на їжу в Україні восени

В Україні ж, як розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка, у найближчі 3-4 місяці очікувати надвисоких цін на продовольство не слід . Насамперед через проведену аграріями роботу над помилками минулого року, коли ціни, зокрема на овочі, боляче кусалися.

“Наразі триває активний збір урожаю коренеплодів, що знижує внутрішню ціну на продукти. На тлі високих цін минулого сезону посівні площі під овочами були збільшені цієї весни. Це, зі свого боку, створює оптимістичні очікування на ціни для споживачів на наступні 3- 4 місяці”, – сказав Гопка.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *