Який штраф світить українцям за російську музику

В Україні штраф за прослуховування російської музики у громадських місцях становить 70 грн, однак вони можуть збільшитись від 5100 до 25 500 грн, це контролюватиметься керівниками закладів торгівлі, громадського харчування та сфери послуг. Законопроєкт передбачає підвищення відповідальності за порушення, аби зміцнити національну безпеку та зменшити вплив держави-агресора на українців.

0063_1470992131_7a72d90f31f9fb52c5168c052d0361c8_650x410_1_650x410.jpg (40.12 Kb)

Про це йдеться у законопроєкті “Про внесення змін до ст. 155 Кодексу України Про адміністративні правопорушення щодо підвищення відповідальності за порушення законодавства установами торгівлі, громадського харчування та сфери послуг у сфері обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора”. Він був запропонований під авторством 16 депутатів.

Питанням контролю за виконанням нового закону займатимуться керівники закладів торгівлі, громадського харчування та сфери послуг. Вони будуть відповідальні за те, щоб російська музика не звучала у їхніх закладах. Штрафи накладатимуться саме на них, а не на окремих громадян.

Ініціатива щодо штрафів отримала підтримку серед депутатів та мовного омбудсмена. Вони аргументують це питанням національної безпеки. Раніше штрафи за прослуховування російської музики у громадських місцях складали лише до 70 грн, що є недостатнім для ефективної боротьби з поширенням російської культури.

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону №9547, який передбачає підвищення відповідальності за порушення законодавства щодо обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора. Законопроект передбачає штраф за публічне виконання, показ, демонстрацію та сповіщення у закладах торгівлі, громадського харчування та сфери послуг музичних фонограм, відеограм, музичних кліпів та інших творів російською мовою.

Штрафи за порушення цього закону пропонуються у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить від 5 100 до 8 500 грн. За повторне порушення протягом року штраф складатиме від 17 до 25,5 тисяч грн. Такі суми мають стимулювати власників закладів ретельніше стежити за тим, яку музику вони використовують у своїх приміщеннях.

У пояснювальній записці до законопроекту наведено приклад конфлікту, що стався на початку липня 2023 року у селі Погреби на Київщині. Відвідувачку закладу, яка зробила зауваження щодо використання російської музики в караоке, виштовхали з приміщення. Поліція склала адміністративний протокол щодо закладу за статтею 155 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка передбачає штраф від 17 до 170 грн. У парламенті вважають, що це не є “адекватним покаранням”.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *