Україна має близько 10 років, щоб зайти на світовий ринок літія. На що розраховують видобувні компанії?

Україна володіє 1% світових запасів літію – ключового компонента виробництва акумуляторів. У 2022-му ціни на літій злетіли до рекордних значень $80 000 за тону та обвалилися вдвічі у 2023-му. В Україні дві компанії наблизилися до видобутку літію впритул, хоча від першої проданої тони їх відділяють роки й сотні мільйонів доларів інвестицій. На що підприємці розраховують

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: список 250 малих і середніх компаній, лідерство генерала Залужного, падіння мільярдера Жеваго, детальна історія Dnipro-M та загалом майже два десятки текстів.

«Україна має найбільші в Європі запаси літію, титану та значні поклади інших копалин», – пише у Facebook під час лондонського саміту URC Юлія Свириденко, перший віцепремʼєр-міністр – міністр економіки України. 

Літій – один із ключових компонентів для виробництва акумуляторів смартфонів та електромобілів. У 2022-му виробництво електрокарів зросло на 55%, до 10,5 млн, за даними консалтингової компанії EV volumes. 

Бум електрокарів штовхає літієвий ринок угору. З 2021 до 2030 року видобуток літію збільшиться у сім разів, за даними BloombergNEF. Проте ймовірно ціновий пік ринок пройшов у 2022-му. На липень 2023-го ціна за тонну карбонату літію впала до $40 000, що вдвічі менше, ніж на піку у листопаді 2022-го, за даними Trading economics. Проте поточні ціни все одно в рази вищі, ніж у попередні роки. 

70% світового видобутку збагаченого літію припадає на Австралію та Чилі, за даними Геологічної служби США.

«Запасів літію в Україні достатньо, щоб забезпечити акумуляторами майже 20 мільйонів електромобілів», – каже Forbes голова Держгеонадр Роман Опімах. За його даними, запаси літієвої руди в Україні становлять 1% від світових, або третину від запасів Європи. «Точні обсяги мають гриф «таємно», – додає він. 

Проте український літій досі ніхто не видобуває. Хто в Україні має шанси скористатися літієвою лихоманкою, яка може закінчитися протягом найближчих 10 років? 

Проблеми українського літію 

Ще у 2017-му компанія «Укрлітійвидобування», яка належить сину кіровоградського бізнесмена та екснардепа Олександра Табалова Сергію, придбала за 119 млн грн ліцензію на розробку Полохівського родовища у Кіровоградській області. «Вдалося переконати інших членів родини, що це перспективна ідея», – каже Forbes Сергій Табалов. 

В Україні розвідані чотири родовища літієвих руд. Два в Кіровоградській області – Полохівське та ділянка Добра. Ще два знаходяться на тимчасово окупованих Росією територіях Запорізької та Донецької областей – Шевченківське та Крута Балка. 

Востаннє централізовану оцінку українських родовищ проводили у 1980-х, каже Єгор Перелигін, член правління «Обʼєднаної гірничо-хімічної компанії». У часи СРСР розвідка цих покладів не була ретельною: літій використовувався лише для виробництва скла і не мав великого попиту, каже невиконавчий директор австралійської компанії European Lithium Михайло Жернов.

Сергій Табалов та Михайло Жернов

Сергій Табалов та Михайло Жернов

Відсутність точних даних – не єдина проблема видобутку літію в Україні. Не весь український літій може бути використаний для виробництва акумуляторів, оскільки руда більш бідна, ніж в Австралії чи Чилі, каже Жернов. 

У 2017-2023 роках «Укрлітійвидобування», за словами Табалова, інвестував у розвідку Полохівського родовища $20 млн. Запаси родовища – 75 млн т, але компанія поки не має точних даних, скільки з цієї руди можна виробити збагаченого карбонату літію, який використовується у виробництві акумуляторів. «Частка літію достатня», – запевняє Табалов. 

Зараз «Укрлітійвидобування» на етапі Prefeasibility Study, або попереднього техніко-економічного обґрунтування. Табалову допомагають консультанти з Фінляндії, ПАР, Бразилії, Великої Британії та Австралії. 

Остаточний проєкт розвитку родовища компанія планує підготувати у 2024-му. «Укрлітійвидобування» веде перемовини з низкою потенційних інвесторів, яких не розкриває. На початок 2025-го «Укрлітійвидобування» планує залучити $700 млн, половина з яких піде на будівництво шахти і ГОКа, решта – на завод з виробництва збагаченого карбонату літію.

За задумом «Укрлітійвидобування», завод вироблятиме 20 000 т карбонату літію на рік і розташовуватиметься в одній з країн ЄС. «Потенційні інвестори наполягають, що завод можливий лише в Європі, навіть після закінчення війни», – каже Денис Альошин, директор зі стратегічного розвитку «Укрлітійвидобування». 

Видобуток літію в Україні з 2019-го намагається розпочати й Жернов з European Lithium. Його MillStone&Co мала ліцензію на Шевченківське родовище та хотіла отримати ще одну ліцензію на ділянку Добра. Проте суд забрав у компанії перший спецдозвіл, а голова Держгеонадр Роман Опімах відмовив у видачі другого через зміну правил, пише профільне видання Nadra.info. 

Проте Жернов не здається. У 2021-му він придбав частку в австралійській компанії European Lithium, яка видобуває літій в Австрії та має завод зі збагачення руди. Австралійська компанія, за задумом Жернова, повинна допомогти в українських судах відстояти право на ділянку Добра. 

«Ми готові інвестувати у розвідку $10-15 млн, – каже Жернов, – та побудувати завод зі збагачення, якщо запаси підтвердяться на рівні понад 12,88 млн т». 

Час грає не на користь Жернова та Табалова. Через 10 років попит і ціни на літій впадуть, прогнозує Олексій Фалькович, директор Геологічної сервісної компанії. «Стрімко розвиваються технології виробництва батарей без використання літію», – каже Фалькович.

Жернов прогнозує завершення ери літію за 15 років. На зміну літію може прийти, наприклад, графен.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *