ШІ-бум – це нова дотком-бульбашка? Кейс Nvidia у розгляді Financial Times

Завдяки буму штучного інтелекту акції ШІ-компаній типу OpenAI злітають у ціні, але не вони єдині. Графічні процесори Nvidia забезпечують створення інфраструктури, без якої розвиток ШІ просто неможливий. Це зробило донедавна майже невідому для широкого загалу компанію найгарячішою темою для інституційних і малих інвесторів. Та чи не надто швидко росте Nvidia? Financial Times проаналізувала фінансові результати компанії і поговорила з експертами, щоб визначити надійність компанії. Forbes переказує головне з матеріалу.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Виробник графічних процесорів Nvidia працює вже 31 рік, але лише останні кілька років вона почала захоплювати увагу авдиторії поза Волл-стріт. Минулого тижня компанія стала найдорожчою компанією у світі, обігнавши Apple і Microsoft, досягнувши оцінки $3,3 трлн. З того часу вона цей статус втратила, але все одно залишається у першій трійці.

Найбільше піднесенню Nvidia сприяло стрімке зростання попиту на її графічні процесори, які вважаються найкращими для створення великих ШІ-систем. З часу запуску найвідомішого ШІ-чатбота ChatGPT від OpenAI у листопаді 2022-го акції Nvidia виросли на близько 700%.

Безпрецедентний зліт вартості компанії, яку донедавна за межами технологічної індустрії майже не знали, відображає ШІ-лихоманку, що захопила Кремнієву долину і Волл-стріт. Він також репрезентує історію ШІ-економіки: вибухове зростання, привабливість для інвесторів і непередбачуване майбутнє. Те, що буде з Nvidia далі, покаже, а може і визначить, шлях цієї економіки.

Вартість Apple, Microsoft й Nvidia. Інфографіка

Динаміка зростання вартості Apple, Microsoft й Nvidia. Інфографіка

Паралелі із Cisco

Останнього разу, коли маловідома компанія обійшла Microsoft за вартістю, це був пік дотком-бульбашки, а виробник мережевого обладнання Cisco став найдорожчою компанією світу у березні 2000-го. Тоді компанії теж вливали мільярди доларів у будівництво інфраструктури для революції не лише компʼютерної, а й економічної, штовхаючи акції Cisco до захмарних висот. Але її акції недовго трималися на небаченій для себе висоті і більше ніколи не повернулися до піка 2000-го. Того ж року бульбашка луснула.

Саме той факт, що стрімке вливання капіталу в ШІ засновано на прогнозованому виторгу, а не на реальних доходах, змусив декого остерігатися повторення «бульбашкової» історії, пише FT.

Аналітикиня Bernstein Стейсі Ресґон, з якою поговорило видання, розуміє це занепокоєння: Cisco виробляла обладнання для попиту, на який сподівалася, а зрештою проклала інфраструктуру, частиною якої ще до сьогодні ніхто не скористався. Але між цими двома кейсами існує одна велика відмінність: акції Nvidia продаються зі значно нижчим мультиплікатором прогнозованих заробітків, ніж акції Cisco на піку дотком-бульбашки.

Такі компанії як Microsoft вже отримують вигоду від інвестицій у ШІ-чипи, додає Ресґон, а у Meta на це може піти трохи більше часу. Якщо ШІ-бульбашка і формується, вважає аналітикиня, то вибухне вона не дуже скоро.

Антиподом Cisco є Apple і Microsoft, які вже не один рік змагаються за звання найдорожчої компанії у світі. Але вони це роблять не лише за допомогою хітових продуктів, а й внаслідок створення платформ, як підтримують величезну бізнесову екосистему. У App Store близько 2 млн застосунків, які приносять своїм розробникам мільярди доларів виторгу — ну й Apple звісно теж. 

У Nvidia економіка геть інша, зауважує FT. Піднесенню компанії по суті сприяла популярність одного застосунку, а саме ChatGPT. Її акції злетіли не тому, що вона продавала сотні мільйонів доступних чипів для виробництва мейнстримних девайсів, а тому, що вона постачає відносно невелику кількість дорогих ШІ-мікросхем для дата-центрів кількох компаній.

На хмарних провайдерів: Microsoft, Amazon і Google, припадає майже половина її виторгу від чипів для дата-центрів, повідомила Nvidia. Вона продала 3,76 млн таких мікросхем минулого року, згідно з аналітичною компанією TechInsights. Це все одно дає їй 72-відсоткову частку ринку чипів для дата-центрів, залишивши Intel і AMD далеко позаду.

Nvidia також може похизуватися швидким зростанням продажів, яке переважає зростання Apple у перші роки продажів смартфонів IPhone. Наприклад, виторг Nvidia за останній квартал, що закінчився у квітні, виріс на 262% до $26 млрд.

Apple Nvidia  зростання виторгу /джерело Financial Times

Nvidia також може похизуватися швидким зростанням продажів, яке переважає зростання Apple у перші роки продажів айфонів. Інфографіка. Фото джерело Financial Times

Перегони за створення дата-центрів на 100 000 ШІ-чипів — це наступний крок для ШІ-компаній, як-то OpenAI, Microsoft, Meta і xAI Ілона Маска. Такий суперкомпʼютер втричі перевищує потужність найбільших нині дата-центрів, а саме лише обладнання для нього обійдеться у $4 млрд, порахувала SemiAnalysis.

Дженсен Хуанг, гендиректор Nvidia, прогнозує, що найближчими роками понад $1 трлн буде витрачено на переобладнання чинних дата-центрів і створення «ШІ-фабрик».

Пережити хайп

Попри те, що більшість Кремнієвої долини впевнена у світлому майбутньому штучного інтелекту, є там і скептики, зазначає FT. Девід Кан, партнер в Sequoia, попередив про спекулятивну лихоманку, яка гуляє в ШІ-індустрії. Він радить ще не тішитися думкою про те, що всі ми скоро розбагатіємо на ШІ та чипах Nvidia, адже це геть не гарантовано.

Кан вірить у величезну економічну цінність ШІ, але щоб «відбити» всі ті інвестиції в ШІ-інфраструктуру, які техногіганти зробили на сьогодні, їм треба буде разом генерувати на сотні мільярдів доларів на рік більше, ніж зараз їм прогнозують. Так, очікується, що у Microsoft, Amazon Web Services і OpenAI продажі від генеративного ШІ виростуть лише на кілька мільярдів цього року.

Евро Бейнат з Prosus Group, одного з найбільших техноінвесторів, додає, що часи великих обіцянок проходять і потрібні реальні результати. Він гадає, що у наступні 16-18 місяців ми зможемо побачити, на що здатні великі ШІ-компанії, а що їм не до снаги.

Аналітики вважають, що для подальшого процвітання Nvidia треба наслідувати приклад Apple і створити власну платформу, яка б «привʼязувала» корпоративних клієнтів до обладнання компанії. Схоже, Nvidia такої ж думки, тому вона вже пропонує програму Cuda, яка дає змогу ШІ-застосункам «говорити» зі своїми чипами. 

А у березні зʼявився ще і готовий набір інструментів для бізнесів, Nvidia Inference Microservices чи NIM, який допомагає застосовувати ШІ в конкретних індустріях чи компаніях. Хуанг називає ці інструменти «операційною системою» для великих мовних моделей. Nvidia планує виставляти рахунки бізнесам за користування своїми новими програмними інструментами — $4500 з кожного графічного процесора. Така послуга може привабити корпоративних і державних клієнтів, які не такі обізнані у ШІ, як техногіганти.

Клієнти-конкуренти

Проблема Nvidia в тому, що інші компанії теж не пасуть задніх і пропонують власні ШІ-платформи та допоміжні інструменти. У OpenAI вже є GPT Store, де можна купити кастомізовану версію ChatGPT, а у Amazon, Google, Anthropic, Mistral та багатьох інших компаній є свої інструменти для розробників. 

До того ж деякі інші клієнти-конкуренти навіть намагаються переграти Nvidia на власному полі. Google розробила ШІ-чип під назвою Tensor Processing Unit, а Amazon і Microsoft теж випустили свої напівпровідники. До масштабів Nvidia їм поки далеко, але деякі її постійні клієнти можуть знизити залежність від компанії.

Але й Nvidia «показує зуби», сприяючи розвитку потенційних конкурентів техногігантів. Так, компанія продала свої мікросхеми Lambda Labs і CoreWeave, хмарним компаніям, які надають ШІ-послуги та здають в оренду доступ до графічних процесорів Nvidia. 

Крім того, компанія хоче тримати руку на пульсі індустрії й долучатися до найбільш перспективних проєктів ШІ-індустрії. Лише за останні два місяці вона взяла участь у раундах фінансування для Scale AI, яка залучила $1 млрд, і Mistral, яка зібрала €600 млн. За останні ж пʼять років Nvidia уклала понад 116 схожих інвестиційних угод, порахували аналітики PitchBook. Так компанія не лише може підзаробити грошей, а й потенційно першою дізнаватися про нові тренди ШІ і відповідно корегувати власні плани. 

Таке мислення на перспективу ставить Nvidia в центрі нинішнього ШІ-буму, підсумовує FT. Але шлях компанії не був простим — Хуанг розповідав, що Nvidia кілька разів була на порозі смерті. Тоді вона змогла вижити, але через надзвичайно високу конкуренцію у Кремнієвій долині ніхто не може точно сказати, що наступна криза не завершиться крахом.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *