Рейтинг Forbes. 20 найбільших паливних компаній України. Хто у списку, крім ОККО, WOG і ДТЕК

Хто вийшов переможцем з паливної кризи, кому вдалось найбільше заробити на рекордних цінах на газ, а хто, навпаки, втрачає бізнес через конфлікти з владою? Перелік 20 найбільших компаній нафтогазової галузі: кому вони належать та скільки заробляють    

За даними WOG і ОККО, роздрібні продажі пального у 2022 році скоротилися на 30–35%. За результатами 2023-го всі оператори реалізують на 7–10% менше нафтопродуктів, ніж у 2021-му, прогнозує керівник WOG Holding Андрій Пивоварський.

До повномасштабної війни Україна імпортувала 70% нафтопродуктів за споживання 1 млн т на місяць. Левова частка надходила з Росії та Білорусі, решту поставок забезпечували внутрішні виробники, передусім Кременчуцький та Шебелинський переробні заводи. Мережам ОККО та WOG вдалося швидше за інших переналаштувати логістику на імпорт з Європи під час паливної кризи, що вирувала навесні 2022-го.

20 найбільших паливних компаній країни. ОККО і WOG закріпилися на вершині, у «ДТЕК Нафтогаз» рекордний прибуток, а Shell витісняє росіян /Фото 1

Розподіл сил на паливному ринку

«Без детального комплаєнсу, жодних гарантій ми платили маловідомим трейдерам $10–20 млн. Ухвалення подібних рішень займало один день, тоді як до війни на це могли піти тижні», – говорив СЕО ОККО Василь Даниляк.

Як результат – другий рік поспіль ОККО та WOG посідають перше і друге місця за обсягами продажів. Чи зможуть лідери зростати й надалі?

Кількість гравців збільшилася, а обсяг ринку зменшився, каже Пивоварський. За його словами, великим мережам доводиться конкурувати з напівлегальними гравцями, які оптимізують податки та продають неякісне пальне. «Діапазон цін шалений: бензин від 38 грн до 56 грн. За собівартості на кордоні приблизно 46,5 грн/л», – каже Пивоварський.

20 найбільших паливних компаній України

1.«Галнафтогаз» (ОККО)

Власники ОККО Віталій Антонов

Власники ОККО Віталій Антонов

Власники: Віталій Антонов, ЄБРР

СЕО: Василь Даниляк

Виторг: 70–75 млрд грн

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: 35–45% 

Працівників: 10 000

У перший воєнний рік ОККО вийшла в лідери за часткою на роздрібному ринку пального: компанія додала 5 в.п., до 18%, за даними «Консалтингової групи А-95». Власна оцінка ОККО більш оптимістична – 25%. У найближчого переслідувача WOG за цими підрахунками 20%.

У 2023-му компанія намацала стелю зростання. «На нашому традиційному паливному, ринку є проблема зростання, – каже Василь Даниляк. – Тому дивимося в інші сфери, які б логічно продовжували наш бізнес». Перспективна тема, на думку Даниляка, – відновлювана енергетика. Компанія купує готові сонячні електростанції та інвестує в energy storage (системи накопичення електроенергії). «Якщо буде пропозиція купити 100 МВт зеленої енергетики, то купимо 100 МВт, не забаримося», – каже Даниляк.

2.WOG

Власники: Сергій Лагур, Світлана Івахів

СЕО: Андрій Пивоварський

Виторг: 45,4 млрд грн

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: 29%

Працівників: 7034

Мережа АЗС WOG, яка обʼєднує 380 заправок, зростає другий рік поспіль. «У 2023-му, порівняно з 2021 роком, наростили долю на ринку з 8–9% до 13–16%», – каже керівник WOG Holding Андрій Пивоварський. Це, а також розвʼязання проблеми історичної заборгованості дає змогу компанії готувати стратегію розвитку компанії на наступні три роки. «Інвестуватимемо в розвиток і відновлення мережі, з чим у попередні роки були складнощі», – каже Пивоварський. 

3.«ДТЕК Нафтогаз»

Власник ДТЕК Рінат Ахметов /Getty Images

Власник ДТЕК Рінат Ахметов Фото Getty Images

Власник: Рінат Ахметов

СЕО: Ігор Щуров

Виторг: 38,8 млрд грн

Прибуток: 12,7 млрд грн

Динаміка виторгу: 34%

Працівників: 692

Поки основний бізнес ДТЕК – генерація електрики на вугільних електростанціях – потерпає від російських ракетних і дронових атак, позитивну EBITDA групі допомагає генерувати газовий напрям. Підґрунтя стійкості – рекордні світові ціни на газ у 2022-му. Попри те що в 2023-му світовий ринок охолонув до рівня довоєнних цін – близько $300 за 1000 кубометрів, ДТЕК інвестує у газовидобуток близько $130 млн. «В України є шалені перспективи видобутку газу на глибині 6000–7000 м, – каже СЕО ДТЕК Максим Тімченко. – Завдяки новітнім технологіям видобуток на таких глибинах зараз окупається».

4.Avias

Власник Avias Ігор Коломойський /Sodel Vladyslav / Shutterstock

Власник Avias Ігор Коломойський Фото Sodel Vladyslav / Shutterstock

Власники: Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов

СЕО: Яна Лисенко

Виторг: 25–35 млрд грн

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Працівників: н/д

У довоєнному 2021-му неформальна група «Приват» займала перше місце на ринку як за кількістю заправок, так і за об’ємами продажу пального у роздріб, казав в інтерв’ю Forbes СЕО ОККО Василь Даниляк. Група об’єднує 950 заправок під різними брендами, найбільші з них – «Авіас» та ANP. У 2022-му частка «Привату» на роздрібному ринку знизилась на 3 п.п., до 11%, за даними «Консалтингової групи «А-95». За обʼємами реалізації групу випередили ОККО та WOG.

5.UPG

Термінал UPG в польському місті Щецин

Термінал UPG в польському місті Щецин

Власник: Володимир Петренко

СЕО: Анатолій Можар 

Виторг: 29 млрд грн

Прибуток: 479 млн грн

Динаміка виторгу: 39%

Працівників: 2745

Під брендом UPG працює понад 80 заправок. Мережа входить до першої пʼятірки за обсягами реалізації пального, оцінює конкурентів керівник WOG Holding Андрій Пивоварський. До повномасштабного вторгнення єдиним постачальником пального для UPG була білоруська компанія «БНК». За словами власника UPG Володимира Петренка, зараз компанія імпортує пальне з європейських заводів: Royal Dutch Shell, Total Energies SE, Neste Oyj, Glencore Energy. Щоб здешевити логістику, на початку 2023-го вона придбала морський термінал у польському місті Щецин. 

6.«Альянс Енерго Трейд»

Власник: Роман Адамов

СЕО: Едуард Звягін

Виторг: 20,6 млрд грн

Прибуток: 207 млн грн

Динаміка виторгу: 16%

Працівників: 59

Один із найбільших імпортерів пального в Україну. У січні–квітні 2023-го компанія імпортувала 83 600 т дизпалива, за даними «Консалтингової групи «А-95». Більше – лише ОККО, WOG та UPG. Через схожість назв видання «Наші гроші» пов’язало компанію з чеченським мультимільйонером Мусою Бажаєвим – президентом російської групи «Альянс». «Альянс Енерго Трейд» це спростувала. Компанія заявила, що не має стосунку до російського капіталу.

7.«Євро Смарт Пауер» (БРСМ)

Власник: Андрій Біба

СЕО: Олександр Тельпух

Виторг: 16,3 млрд грн

Збиток: 4 млн грн

Динаміка виторгу: 0%

Працівників: 4197

«Євро Смарт Пауер» управляє мережею з понад 200 АЗС під брендом «БРСМ‑Нафта». Компанія не уникнула втрат від війни. Російські військові знищили 14 заправок мережі, нафтобазу в Київській області та одне з найбільших в Україні сховищ зрідженого газу у Вовчанську. Продажі на решті 190 заправок впали, говорив в кінці 2022-го директор зі стратрозвитку Олександр Мельничук.  

8.«Катма Груп»

Власник: Андрій Біба

СЕО: Галина Прімак

Виторг: 15,9 млрд грн

Прибуток: 30 млн грн

Динаміка виторгу: -16%

Працівників: 267

«Катма Груп» – основний постачальник бензину в мережу АЗС «БРСМ‑Нафта». До російського повномасштабного вторгнення БРСМ імпортувала пальне з Білорусі, переважно марки А‑92. В останні два роки компанія переорієнтувала логістику на імпорт з країн ЄС, а у 2023-му робить ставку на власне виробництво, йдеться у досліджені профільного видання Enkorr. 

9.Burisma

Власник Burisma Микола Злочевський /Getty Images

Власник Burisma Микола Злочевський Фото Getty Images

Власник: Микола Злочевський

СЕО: Тарас Бурдейний

Виторг: 11–12 млрд грн

Прибуток: 939 млн грн

Динаміка виторгу: н/д

Працівників: н/д

Три роки ексміністр екології часів Віктора Януковича Злочевський переховувався від переслідування українських правоохоронців, його заочно заарештували і оголосили в розшук за спробу дати хабар у $6 млн керівникам НАБУ й САП. У серпні 2023-го Злочевський пішов на угоду зі слідством, погодившись заплатити штраф 68 000 грн, задонатити 660 млн грн на потреби ЗСУ і уникнувши таким чином тюремного строку. Його ключовий актив – газовидобувна компанія Burisma, що має десятки свердловин по всій країні, – не розкриває виробничі й фінансові показники, проте рекордні ціни на газ давали змогу минулоріч, навіть попри війну, не заморожувати буріння й розвідку.

10.«Автобансервіс»

Власники: Олександр Кац, Ігор Чернявський, В’ячеслав Стешенко, Наталія Глибокова

СЕО: Ігор Чернявський

Виторг: 9,2 млрд грн

Збиток: 76 млн грн

Динаміка виторгу: 32%

«Автобансервіс» – гуртовий трейдер, який постачає пальне підприємствам України, в тому числі компаніям, які працюють під брендом KLO

11.«AMIC Україна»

Власники: Йоганнес Кльоцль-Норберг, Манфред Кунце, Гайнц Зернетс

СЕО: Аудрис Стропус

Виторг: 8,5 млрд грн

Збиток: 3,5 млрд грн

Динаміка виторгу: -23%

Працівників: 1913

З серпня минулого року 227 заправок мережі AMIC Energy арештовано в межах розслідування Бюро економічної безпеки (БЕБ). Слідчі стверджують, що компанія ухилялася від сплати податків і виводила прибутки до Росії. AMIC, попри арешт, продовжує працювати, хоч і у збиток. Звинувачення БЕБ у звʼязках із РФ боляче вдарили по продажах мережі – AMIC втратила багато корпоративних клієнтів, розповідав Forbes топменеджер великої мережі АЗС у приватній розмові наприкінці минулого року.

12.«Йе Енергія»

Власник «Йе Енергія» Дмитро Фірташ /Shutterstock

Власник «Йе Енергія» Дмитро Фірташ Фото Shutterstock

Власник: Дмитро Фірташ

СЕО: Михайло Давиденко

Виторг: 7,2 млрд грн

Прибуток: 18 млн грн

Динаміка виторгу: -80%

Працівників: 152

Торговець газом та електроенергією у травні 2023-го потрапив у гучний скандал. Служби безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки повідомили про підозру мультимільйонеру Дмитру Фірташу, двом керівникам «Регіональної газової компанії» (РГК), керівнику компанії «Йе Енергія» і п’ятьом очільникам облгазів. З матеріалів СБУ випливає, що облгази Фірташа купували газ у його ж компанії «Йе Енергія», але отримували лише 30% проплаченого газу. «Надалі фігуранти виводили гроші в тінь через мережу підконтрольних комерційних структур», – ідеться в повідомленні СБУ. 

Щоб покрити утворений дефіцит газу, облгази начебто відбирали його безплатно з газотранспортної системи, що перебуває у власності держави. Триває слідство.

13.Avantage 7

Власниця: Наталія Чіріч

СЕО: Михайло Каланча

Виторг: 6,2 млрд грн

Прибуток: 113 млн грн

Динаміка виторгу: 73%

Працівників: 585

«Авантаж 7» – входить до пятірки найбільших імпортерів автогазу, за даними «Консалтингової групи «А-95». На початку листопада Державна податкова служба закрила усі 18 заправок мережі «Авантаж 7» у Київський області. Напередодні ця компанія потрапила в лідери антирейтингу зі сплати податків. Це не перший випадок: у жовтні компанія повідомила про зупинку 53 з 89 заправок через скасування ліцензій. Відтоді вони простоюють. 

14.«НПК-Галичина»

Власники: Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Захар Палиця

СЕО: Богдан Барадний

Виторг: 5,9 млрд грн

Збиток: 144 млн грн

Динаміка виторгу: зростання у сім разів

Працівників: 481

Рекордне, як для галузі, зростання виторгу не пов’язане з тим, що менеджерам Коломойського вдалося запустити Дрогобицький НПЗ, каже аналітик «НафтоРинку» Олександр Сіренко. «Компанія входить до складу неформальної групи «Приват» і взяла на себе частину трейдингових операцій», – пояснює він. А саме налагодила імпорт пального для заправок з групи «Приват».

Націоналізована у 2022-му «Укрнафта» намагається через суд стягнути з «НПК-Галичина» понад 9 млрд грн за поставлені нафтопродукти. Також компанія фігурує у кримінальному провадженні щодо виведення грошей з ПриватБанку.

15.Converse Links

Власник: В’ячеслав Баранов

СЕО: В’ячеслав Баранов

Виторг: 5,5 млрд грн

Прибуток: 14 млн грн

Динаміка виторгу: 17%

Працівників: до 2100

Компанія управляє 57 заправками столичної мережі KLO, а також брендами KawaBar, «Подорожник».

16.Smart Energy

Власник Smart Energy Вадим Новинський /Назарій Мазилюк/УП

Власник Smart Energy Вадим Новинський Фото Назарій Мазилюк/УП

Власник: Вадим Новинський

СЕО: Олексій Заєць

Виторг: 5,4 млрд грн

Прибуток: 13 млн грн

Динаміка виторгу: 15%

Працівників: 331

Бізнес «Смарт-Холдинг» перебуває на межі зупинки через арешт корпоративних прав, свердловин, газу в підземних сховищах і обмеження на проведення розрахунків, каже CEO групи Юлія Кірʼянова. «Запасу міцності майже нема, – пояснює вона. – Ми дотуємо групу компаній з резервів». Причина – санкції проти священнослужителів УПЦ МП та колишнього народного депутата, власника «Смарт-Холдингу» і співвласника металургійного холдингу «Метінвест» Вадима Новинського.

17.Wexler Group

Власник: Петро Белз

СЕО: Руслан Попович

Виторг: 5,6 млрд грн (оцінка Forbes)

Прибуток: н/д

Динаміка виторгу: н/д

Працівників: н/д

До недавнього часу Wexler – один із найбільших імпортерів дизелю в Україну. У 2020‑му компанія імпортувала понад 1 млн т дизеля. Більшу частину прокачувала через «трубу Медведчука», як називали «ПрикарпатЗахідтранс» у журналістських розслідуваннях. Після переходу «ПрикарпатЗахідтрансу» в управління «Нафтогазу» компанія відмовилася від поставок російського палива і суттєво скоротила імпорт – до 180 000 т у першому півріччі 2021-го. Wexler намагається повернути втрачене. На початку листопада група склала конкуренцію «Укрнафті» в торгах на поставку дизеля «Укргазвидобуванню» майже на 1 млрд грн.  

18.«Західнадрасервіс»

Власник Smart Energy Вадим Новинський /Павло Паламарчук

Власник «Західнадрасервіс» Зіновій Козицький Фото Павло Паламарчук

Власник: Зіновій Козицький

СЕО: Степан Козицький

Виторг: 4,8 млрд грн

Прибуток: 736 млн грн

Динаміка виторгу: зростання у 2,1 раза

Працівників: 800

Рекордне зростання цін на газ у 2022 році принесли «Західнадрасервісу» не лише рекордний виторг, а й додаткові можливості. Цьогоріч львівська компанія запустила шість сонячних електростанцій та завершує будівництво вітрової електростанції потужністю 55 МВт. Запланований обсяг інвестицій у відновлювану енергетику сягає 2,8 млрд грн. Донедавна компанія концентрувалася на видобутку у Львівській та Івано-Франківській областях зі свердловин невеликої глибини, до 2000 м. Така стратегія допомогла «Західнадрасервісу» увійти в когорту найбільших приватних видобувників країни. В найближчих планах – пробурити першу свердловину в Полтавській області. «Сподіваємося на нові відкриття в західному регіоні на великих глибинах», – каже Зіновій Козицький.

19.«Альянс Холдинг»

Власник: Shell Netherlands

СЕО: Петер Керекдярто

Виторг: 4,7 млрд грн

Збиток: 135 млн грн

Динаміка виторгу: -24%

Працівників: 1600

Міністерство юстиції 4 жовтня подало позов проти росіянина Едуарда Худайнатова до Вищого антикорупційного суду (ВАСУ). Мета – націоналізувати низку активів, зокрема контрольовану ним компанію «Альянс Холдинг», яка керує мережею АЗС Shell.

Глобальна Shell стверджує, що це застаріла інформація. У 2022–2023 роках Shell докапіталізувала «Альянс Холдинг» і збільшила свою частку акцій в компанії з 51% до 97,4%, повідомила пресслужба компанії Forbes. Таким чином, частка росіянина зменилась до незначної.

20.«Твій газзбут»

Власник: Дмитро Фірташ

СЕО: Наталія Лавриненко

Виторг: 4,5 млрд грн

Прибуток: 42 млн грн

Динаміка виторгу: зростання у 38 разів

Працівників: 119

«Твій газзбут» поступово втрачає облгази, які переходять під контроль «Нафтогаза». У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу України». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування газовими мережами. З початку року державний газовий монополіст взяв під контроль 19 газорозподільних підприємств. Своє чергою, «Твій газзбут» фокусується на продажах газу та електроенергії бізнесу. За перше півріччя 2023-го компанія продала 255 млн кубометрів газу та 123 млн кВт-год електроенергії. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *