Підсумки 2023. Що втратили Коломойський, Фірташ, Новинський і Жеваго. І знайшов – Злочевський

Другий воєнний рік Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ, Вадим Новинський та Костянтин Жеваго програють у спорах із владою. Тоді як експосадовець часів Януковича Микола Злочевський відкупився від переслідування та скуповує нерухомість у Києві. Як закінчують 2023-й найбільші бізнесмени країни.

Ігор Коломойський втратив найцінніші активи, $1 млрд статків, український паспорт та проведе новий рік у СІЗО. Дмитро Фірташ – монополію на ринку розподілу газу, Вадим Новинський – майно на 14 млрд грн та газовий бізнес, Костянтин Жеваго – найбільшого в Україні виробника вантажівок компанію «АвтоКрАЗ» та ризикує залишитись без найціннішого активу – Полтавського ГЗК (ПГЗК).

Це короткі, але болючі результати року для кількох представників дуже великого бізнесу.

Істотний контраст із кейсом Миколи Злочевського, міністра екології часів президента Віктора Януковича. Три роки він переховувався від українських правоохоронців, які його заочно заарештували за спробу дати хабар у $6 млн керівникам НАБУ й САП.

У серпні Злочевський пішов на угоду зі слідством і заплатив штраф 68 000 грн та задонатив 660 млн грн на потреби ЗСУ, уникнувши таким чином тюремного строку. Тепер його сімʼя скуповує нерухомість у Києві.

Якою виявилась ціна деолігархізації для кількох знакових українських бізнесменів?

Дмитро Фірташ. Більше не газовий монополіст 

Оцінка статків на кінець 2022-го – $230 млн. Головний актив – Ostchem

З 2014-го Фірташ живе у Відні з підпискою про невиїзд та заставою у €125 млн. У США йому загрожує 50 років увʼязнення у справі за підозрою про хабарі майже на $18,5 млн під час отримання ліцензії на видобуток титанової руди в Індії.

Поки Фірташ у засланні, його газовий бізнес перейшов під контроль держави. Група «Нафтогаз» у грудні прозвітувала про остаточну інтеграцію близько 27 облгазів «Регіональної газової компанії» (РГК), яку пов’язують із Фірташем. Її активи у газорозподілі наприкінці 2021-го Forbes оцінював у $113 млн.

Бізнесмен не втрачав надію завадити націоналізації. У травні Служба безпеки України опублікувала нібито телефонні розмови Фірташа з Олексієм Тютюнником, який у лютому 2023-го очолив РГК. «Вони хочуть націоналізувати нас, – каже один зі співрозмовників, слова якого СБУ приписує Фірташу. – Кажуть, що Беню (ймовірно, йдеться про Ігоря Коломойського. – Forbes) і мене хочуть чикнути».

Дмитро Фірташ /Shutterstock

Дмитро Фірташ: «Беню і мене хочуть чикнути» Фото Shutterstock

На оприлюднених аудіозаписах нібито Фірташ квапить свого співрозмовника з переказом 120 млн грн з одного рахунку на інший, щоб захистити їх від арешту. Також він хвалить його за те, що вдалось у реєстрі відновити представника РГК як керівника переданого в управління «Нафтогазу України» Харківміськгазу. «Ось це я люблю, так мені подобається», – каже він.

Хімічний бізнес Фірташа хоч і нарощує обсяги виробництва, але на рівень 2021 року черкаський «Азот» і «Рівнеазот» досі не вийшли. Протягом року основні потужності заводу були завантажені на 70–80%, за даними пресслужби DF Group. Наприкінці 2021-го Forbes оцінював Ostchem у $130 млн, навесні 2023-го – у $55 млн.

Фірташ не здається. У липні 2023-го він викупив частку Сергія Льовочкіна у медіагрупі Інтер та покликав відродити колись успішний бізнес співзасновника Film.ua Group Сергія Созановського. «Наскільки зможу, намагатимуся бути корисним для бенефіціара», – запевнив Созановський у розмові з Forbes у листопаді 2023-го.

Вадим Новинський. Вірний церкві

Оцінка статків на кінець 2022-го – $1 млрд. Головний актив – «Смарт-Холдинг»

У квітні 2023-го найбагатший диякон України провів недільну службу у «Храмі Воскресения Христова» РПЦ в центрі швейцарського Цюриха. На запитання журналістів «Радіо Свобода», чим він наразі займається, відповів, що «працює на мир в Україні».

Новинський додав, що зараз ніде постійно не живе, а в Швейцарію приїхав з Німеччини. Повертатися до України не планує, бо на нього заведені кримінальні справи.

В Україні Новинський під санкціями з грудня 2022-го. Причина – багаторічна підтримка УПЦ Московського патріархату, розповідав у грудні Forbes співрозмовник в ОП на правах анонімності через чутливість питання. «Він не відмовився від цього під час війни, тому, враховуючи сьогоднішню політику держави щодо УПЦ МП, це було очікувано», – каже співрозмовник.

Вадим Новинський /УНІАН

Вадим Новинський під санкціями РНБО з грудня 2022-го Фото УНІАН

У 2023-му ситуація погіршилась. У січні Зеленський ввів у дію ще одну хвилю санкцій проти Новинського і представників РПЦ. СБУ у два етапи заарештувала майно Новинського на 14 млрд грн. 

Спроба передати газовий бізнес у траст не спрацювала: Мін’юст відновив його у реєстрах як кінцевого бенефіціара. Це дозволило державі скасувати ліцензії компанії «Укргазвидобуток», розповіла СЕО «Смарт-Холдингу» Юлія Кірʼянова.

За результатами 2023-го виручка «Смарт-Холдингу» може знизитися більш ніж у 2,5 раза, до 3 млрд грн, EBITDA – учетверо менша, казала Кірʼянова влітку 2023-го. «Запасу міцності в Україні майже нема, – каже вона. – Ми дотуємо групу компаній із резервів».

З газового бізнесу «Смарт-Холдингу» продовжує працювати тільки Enwell Energy, акції якої котируються на Лондонській біржі.

Ігор Коломойський. Підозрюваний

Оцінка статків на кінець 2022-го – $850 млн. Головний актив – феросплавний холдинг, «1+1»

Тимчасова націоналізація «Укрнафти» та «Укртатнафти» у кінці 2022-го може бути не найбільшою проблемою для одного з наймогутніших бізнесменів України. Ігор Коломойський, 60, – четвертий місяць вʼязень СІЗО СБУ на Аскольдовому провулку в центрі Києва. Лише один кілометр відділяє його від Офісу Володимира Зеленського.

Відносини бізнесмена з президентом значно погіршилися під час повномасштабної війни. Зеленському не сподобалось, що Коломойський у перші тижні не виходив на звʼязок, а потім – не допомагав армії. 

СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора підозрюють Коломойського у заволодінні 5,8 млрд грн ПриватБанку шляхом фіктивного внесення готівки до каси. Коментуючи підозру, Коломойський зазначив, що такий касовий розрив неможливо було би приховати від НБУ. «Якби я не вносив [ці гроші], то касовий розрив на 26 лютого 2014 року повинен був становити 12 млрд грн. […] Що в принципі неможливо й неймовірно», – сказав Коломойський.

Судове засідання з обрання запобіжного заходу Коломойському відбулося 2 вересня, за 10 годин після вручення підозри. Він міг вийти, сплативши заставу майже у 510 млн грн. Бізнесмен відмовився. Пізніше суд змінив її – спочатку підвищив до 3,9 млрд грн, потім зменшив до 3 млрд грн.

Оцінка статків Коломойського на вересень 2023-го

Оцінка статків Коломойського на вересень 2023-го

Після арешту Коломойського його металургійні підприємства зупинили роботу. Офіційне пояснення – через ризики російських обстрілів.

Бізнесмен лишиться в СІЗО щонайменше до 26 січня. Далі суд або продовжить термін тримання під вартою, або скасує його. Згідно з законом суд не може утримувати Коломойського у СІЗО довше 12 місяців.

Перспективи справи, яку ведуть СБУ та БЕБ, залишаються неочевидними. Двоє співрозмовників Forbes серед високопосадовців у правоохоронних органах не виключають, що вона може розвалитися. Ще один – що докази слідства є переконливими.

Костянтин Жеваго. Порятунок у Франції

Оцінка статків на кінець 2022-го – $1,4 млрд. Головний актив – Ferrexpo

Останні чотири роки Жеваго не зʼявляється в Україні. Покинути країну змусила кримінальна справа про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015-му. Генпрокуратура оголосила Жеваго у міжнародний розшук у 2019-му через справу про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк.

Довести причетність самого Жеваго до виведення коштів із банку поки що не вдавалося. Він публічно звинувачував у махінаціях за своєю спиною менеджмент, зокрема колишнього СЕО ФіК Володимира Хливнюка. Співрозмовники Forbes у НБУ та Фонді гарантування сумніваються, що Жеваго міг не знати про те, що відбувається з банком.

Хоча у листопаді Верховний суд Франції в Парижі відмовив у екстрадиції Жеваго, ризики для його українських активів збільшуються.  

Наприкінці вересня Печерський районний суд арештував Віктора Лотоуса, керівника «Полтавського ГЗК», із правом внесення застави майже в 1 млрд грн, пізніше її зменшили до 400 млн грн. Нацполіція підозрює Лотоуса в налагодженні схеми реалізації корисних копалин без ліцензії, що протягом 2015–2021 років нібито завдало державі збитків на 157 млрд грн.

Бізнес-імперія Жеваго

Бізнес-імперія Жеваго

Лотоус провів у СІЗО 38 діб, поки Ferrexpo не внесла за нього заставу. Одразу після цього Бюро економічної безпеки висунуло топменеджеру ще одну підозру. Лотоуса підозрюють в ухиленні від сплати 2,2 млрд грн податків та підробці офіційних документів. 13 листопада Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід для Лотоуса у вигляді застави у майже 800 млн грн. Це рішення зараз оскаржується. 

Влада думає над націоналізацією ПГЗК, казав Forbes у грудні 2022-го один із керівників партії «Слуга народу». За однією з версій, для здобуття контролю держави над однією з найбільших гірничодобувних компаній України ОП нібито планував скористатися суперечкою між Жеваго і VS Energy за Полтавський ГЗК, яка тягнеться з 2005 року. У квітні 2023-го Верховний Суд став на бік Ferrexpo, частково задовольнивши касаційну скаргу. Один із керівників «Слуги народу» каже, що держава розглядала можливість націоналізації 40,19% ПГЗК після повернення російським бенефіціарам. 

Перемога перетворилася для Жеваго на чергову проблему. НАБУ підозрює колишнього голову ВС Всеволода Князєва та інших суддів у отриманні $2,7 млн за винесення рішення на користь Ferrexpo.

Чи є у Жеваго план порятунку бізнесу? «Ferrexpo не треба рятувати, – відповідає він. – Компанія має в капіталі найбільших у світі акціонерів – BlackRock та JP Morgan Asset Management. Акціонери, котрі разом зі мною вклали в компанію $3,2 млрд, мають право захистити себе самі». 

Микола Злочевський. Повернення

Оцінка статків на кінець 2022-го – $500 млн. Головний актив – Burisma

Попри три останні роки в статусі підозрюваного, міністр екології часів президента Віктора Януковича Микола Злочевський зберіг місце у двадцятці найбагатших українців за версією Forbes зі статками у $500 млн.

НАБУ та САП підозрювали Злочевського у спробі підкупити керівництво антикорупційних органів за $6 млн. Гроші призначалися за закриття кримінального провадження. Йшлося про ймовірну причетність Злочевського до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту НБУ у близько 800 млн грн, виданого у 2013-му «Реал Банку» Сергія Курченка, та легалізацію цих коштів.

У серпні Злочевський пішов на угоду зі слідством. Він погодився заплатити штраф 68 000 грн та внести 660 млн грн на потреби ЗСУ, уникнувши таким чином тюремного строку. У судових процесах Злочевський брав участь лише дистанційно, оскільки більшість часу проводить в ОАЕ.

Микола Злочевський /Getty Images

Поки Злочевський розбирався з українським правосуддям, за бізнесом наглядали його дочки Ганна і Карина. Фото Getty Images

Поки Злочевський розбирався з українським правосуддям, за бізнесом наглядали його дочки Ганна і Карина. У 2021-му вони стали бенефіціарками 13 компаній бізнес-групи батька. Головний актив – газовидобувна Burisma. Група має десятки свердловин по всій країні. Компанія не розкриває виробничі й фінансові показники, проте рекордні ціни на газ дозволяли минулоріч, навіть попри війну, не заморожувати буріння й розвідку.

В листопаді 2023-го Шостий апеляційний адмінсуд відкрив для Burisma нові можливості. Суд анулював ліцензію на найперспективніше в Україні Сахалінське родовище, яка належала компанії арештованої «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського.

Тепер Держгеонадра можуть виставити ліцензію на аукціон або передати компаніям, які видобувають газ поруч. Без аукціону отримати право на розробку родовища можуть щонайменше дві компанії Злочевського, які володіють ліцензіями на сусідні ділянки: «Еско-Північ» і «Системойлінженерінг». «Сахалінське родовище повністю оточене компаніями Каріни і Анни Злочевських», – казав Володимир Бойко, засновник спеціалізованого інформагентства Nadra.info.

Родина Злочевських також інвестує в київську нерухомість. На початку 2023-го компанія «Укемоті» сестер Злочевських придбала будівлю, де розташовується популярний ресторан Kyiv Food Market, писала УП. Співрозмовники видання оцінили вартість нерухомості у $3,6 млн. В листопаді минулого року вони придбали офіс збанкрутілого банку «Аркада» у центрі Києва за 351 млн грн.

Також, за даними УП, родина Злочевських придбала колишню будівлю «Укрпідшипника» на Печерську, де раніше був офіс братів Клюєвих. У жовтні 2023-го офісний центр на 3000 кв. м продали за 200 млн грн. Серед інших придбань – садиба на вулиці Сагайдачного, 25, за 334,9 млн грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *