ОККО, WOG, Socar. Чому мережі заправок сплачують різні податки

Дослідження аналітиків та даних податкової показало: ОККО і Socar сплачують з літра пального понад 2 грн податків. Друга за розміром на ринку WOG – майже втричі менше. Аутсайдери списку – на порядок менше. Що це означає?

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Минулоріч і у першій половині 2023-го мережі автозаправок сплачували у бюджет з 1 л пального від 10 копійок до 2,75 грн. Таких висновків дійшли аналітики ІСЕТ та CASE Ukraine. Зарплати працівників паливних мереж, судячи зі сплати податків, відрізняються у 4,5 раза, свідчать результати дослідження.

Водночас тіньова частка на паливному ринку послідовно зменшується з 27% у 2020 році до 11% у 2022-му і до 8% у першому кварталі 2023-го, за оцінкою аналітиків. Чому «податкові» показники лідерів ринку ОККО і WOG відрізняються втричі і що може чекати на компанії, які сплачують державі найменше?

Скільки з літра пального отримує держава і чому

У першій половині 2023-го бензин А-95 коштував приблизно 45–52 грн/л, дизель – 43–55 грн/л, за даними minfin.com.ua. Скільки з них сплатили у держбюджет – рахував Олег Гетман, фахівець Економічної експертної платформи.

Найбільше з літра сплачує ОККО – 2,4 грн з літра у другому кварталі 2023 року, за даними дослідження. За власною оцінкою, ОККО сплатила 2,57 грн податків з операційної діяльності на 1 літр реалізованого пального у другому кварталі 2023 року, а раніше – 2,28 грн з літра, каже віцепрезидент OKKO Назар Купибіда. ОККО зараховує до податків від операційної діяльності податок на прибуток, ПДВ (крім імпортного), роздрібний акциз, податок на доходи фізичних осіб, військовий збір, плату за землю, збір на обовʼязкове державне пенсійне страхування, додав він.

«У порівнянні з минулим роком наша компанія суттєво посилила свої позиції на ринку, збільшивши ринкову частку й роздрібні продажі на АЗК», – пояснив Купибіда причину збільшення суми.

ОККО – це найбільша приватна мережа приблизно із 400 заправок по всій Україні. Воєнний 2022-й компанія завершила з прибутком, підтвердив її голова Василь Даниляк в інтервʼю Forbes. Лише за перше півріччя 2022-го ОККО отримала 3 млрд грн чистого прибутку, що на 20% більше, ніж за весь 2021 рік, виторг зріс на 64%, до 32,8 млрд грн.

Друга за розміром приватна мережа із 360 заправками WOG стабільно сплачувала державі близько 0,7–0,8 грн з літра. «Через старі валютні борги компанія найближчими роками не зможе досягнути рівня ОККО за податком на прибуток», – пояснює керівник WOG Holding Андрій Пивоварський. Порівняно із 2021-м компанія наростила частку на ринку з 8–9% до 13–16%, казав він в інтервʼю Forbes.

Київська мережа KLO сплачувала державі до 1 грн з літра, як і БРСМ та UPG.

У податковому хвості – «Авантаж» і мережа Prime із результатом до 0,5 грн за літр.

Мережі заправок сплачують дуже різні суми податків з літра пального – WOG утричі менше за ОККО. Чому така різниця і якими можуть бути наслідки /Фото 1

Як рахували? Дослідження ґрунтується на даних податкової: обсяги сплачених податків розділили на обсяги роздрібних продажів пального, розповідає Гетман. Серед податків, які враховували: податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб (18%), єдиний соціальний внесок (22%) та інші. Імпортний ПДВ і акциз не враховували, каже Гетман. «Майже всі компанії нині імпортують, ці суми мають бути однаковими», – пояснив він.

Чи мали б результати бути однаковими у різних мереж? Ні. «По податках на літр можливі аномалії», – каже Гетман. У розрахунок включено податок на прибуток, який може залежати від багатьох факторів, зокрема боргів та інвестицій, пояснює директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

А от зарплати працівників мали б бути плюс-мінус однакові, вважають і Гетман, і Куюн. ОККО платить працівнику в середньому 34 000 грн на місяць, свідчить дослідження. Сума така велика, бо в мережі у другому кварталі 2023-го виплатили щорічні бонуси персоналу, пояснив Купибіда.

Socar і UPG платять у середньому близько 25 000 грн на місяць, U.GO, Shell і Amic – приблизно 20 000.

А от друга за розміром WOG – лише 14 600 грн. Результати дослідження щодо зарплат у мережі WOG загалом відповідають дійсності, якщо аналітики не враховували винагороду працівникам центрального офісу, повідомила пресслужба компанії.

Близько до мінімалки в середньому платять київська мережа KLO і Prime, яка заправляє вантажівки.

Державна «Укрнафта» взагалі відсутня у дослідженні. «Не змогли відокремити податки, сплачені саме з мережі АЗС», – каже аналітик Гетман.

Мережі заправок сплачують дуже різні суми податків з літра пального – WOG утричі менше за ОККО. Чому така різниця і якими можуть бути наслідки /Фото 2

Мережа заправок вантажного транспорту Prime ще у червні потрапила до переліку підозрілих, після засідання парламентської тимчасової слідчої комісії (ТСК) 27 червня з економічної безпеки, яку очолює народний депутат Ярослав Железняк.

Після тієї ТСК податкова 1,5 місяця перевіряла заправки Prime в усіх регіонах, розповідає власник мережі Дмитро Льоушкін. «Нас розібрали на молекули», – додає він і стверджує: у результаті перевірок порушень не знайшли. Водночас Prime позивається щодо результатів перевірок приблизно у п’яти випадках, додає Льоушкін.

Чому Prime сплачує тільки 0,2 грн/л? Компанія релокувалася з Харкова через війну, документи на попередні ТОВки втрачено, тому в офіційній звітності саме такі результати, каже Льоушкін. Ще один його аргумент – АЗС-мережі розташовані в селах, там маржа менша.

До чого призведе дослідження про податкову дисципліну мереж АЗС

Висвітлення теми створює соціальний тиск, тому деякі мережі анонсують, що їхні показники у третьому кварталі значно поліпшаться, каже Куюн.

Результати роботи дозволили мережі WOG планово підвищити зарплати працівникам з 1 вересня, повідомила пресслужба компанії.

Prime поступово покращуватиме показники до 0,7–0,8 грн/л у першому кварталі 2024-го, каже Льоушкін.

Аналітики робили дослідження в рамках роботи парламентської ТСК, зазначає Железняк. «Ми маємо всі ці дані, немає жодної необхідності проводити ще одне засідання комісії», – додає він.

Зараз тіньовий сектор не зростає, але завдання – звести його нанівець, каже Железняк. Уже відбулася низка перевірок мереж. Тепер мають активізуватися Національна поліція і Бюро економічної безпеки, вважає він.

Оновлено коментарем ОККО після публікації.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *