ОККО, WOG, БРСМ та інші. Кому належать найбільші мережі АЗС в Україні

«Ми – бізнес, який заробляє», – каже топменеджер однієї з найбільших паливних мереж. Рік, що минає, став одним з найприбутковіших для українського паливного ринку обсягом 500 млрд грн. Хто знімає з нього вершки? Forbes склав список 12 найбільших мереж АЗС України.

Український паливний ринок – це понад 10 млн т пального на загальну суму понад 500 млрд грн, за даними «Консалтингової групи А-95».

Третину роздрібного ринку займають дві компанії, які у 2023 році закріпили лідируючі позиції: ОККО Віталія Антонова і WOG Сергія Лагура та Світлани Івахів. У порівнянні з довоєнним 2021 роком ОККО наростила частку на ринку на п’ять відсоткових пунктів, до 18,7%, WOG – на 3,5 в. п. до 13,6%.

В цілому ринок пального суттєво просів, порівняно з 2021 роком: мінус 16% – для бензинів, 17% – для дизпального, 34% – для автогазу. Тим не менш, 2023-й став вкрай прибутковим для паливних мереж. Націнка трейдерів при продажі бензину і автогазу зросла приблизно удвічі порівняно з 2021-м, каже директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За його даними, маржа на бензині зросла до 7 грн/л; на автогазі – до 4,44 грн/л, на дизелі – до 5-5,5 грн.

Ще більш оптимістична оцінка аналітика «НафтоРинку» Олександра Сіренка: маржа при продажі бензину та дизелю коливається в межах 10-15 грн.

Чому так багато? За словами Сіренка, причина – у відсутності обмежень. З 14 травня 2021-го до 18 травня 2022-го в Україні діяло регулювання цін на АЗС. Зняття обмеженнь мали подолати дефіцит пального. Це спрацювало: постачальники підвищили ціни і протягом травня-серпня 2022-го наповнили ринок імпортним пальним.

Кому належать найбільші мережі країни, скільки в них АЗС та кому вони заробили у 2022 році?

Найбільші мережі АЗС в Україні. Інфографіка

Найбільші мережі АЗС в Україні. Інфографіка

ОККО

Кількість заправок: 404 (тут і далі — дані Консалтингової групи А-95, станом на 1 грудня 2023 року)

Власник: Віталій Антонов, ЄБРР

СЕО: Василь Даниляк

Виторг за 2022 рік: 70-75 млрд грн, за оцінкою Forbes

Сегмент: преміум

Заправка ОККО /Getty Images

ОККО наростила частку на ринку до 18,7% Фото Getty Images

У 2022-2023 роках ОККО вирвалась на перше місце найбільших паливних мереж України і наростила частку на ринку на п’ять відсоткових пунктів, до 18,7%. Виторг у 2022-му зріс на 35-45%, за оцінкою Forbes Ukraine. Як їй це вдалося? Це єдина компанія, яка мала доступ до обігових коштів і могла платити наперед $100-200 млн, говорив про конкурента керівник іншої паливної мережі, WOG, Андрій Пивоварський. Без детального комплаєнсу, без жодних гарантій платили маловідомим трейдерам $10-20 млн, розповідав СЕО ОККО Василь Даниляк в інтерв’ю Forbes у березні 2023-го.

У паливному роздробі ОККО зростати все складніше, визнав Даниляк на форумі Forbes «Енергія бізнесу» у вересні 2023-го. Компанія бачить зоною потенційного зростання сферу електроенергетики. «Ми уже придбали одну сонячну станцію і energy storage, – розповідав Даниляк. – Зараз перебуваємо у процесі придбання ще трьох станцій». 

WOG

Кількість заправок: 347

Власник: Сергій Лагур, Світлана Івахів

СЕО: Андрій Пивоварський

Виторг за 2022 рік: 45,4 млрд грн

Сегмент: преміум

Андрій Пивоварський /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Керівник WOG Андрій Пивоварський навесні 2022-го поїхав за кордон, щоб домовитись про нові ланцюги постачання пального. Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Паливна мережа WOG наростила частку ринку до 13,6%. «Компанія готувалася до можливого вторгнення, це дало мені можливість швидко поїхати за кордон і почати створювати нові ланцюжки постачання пального», – розповів у березні керівник WOG Holding Андрій Пивоварський.

Компанія все ж програла конкуренцію за перше місце ОККО. Причина – борговий тягар, який тягнеться з 2014 року. Лише в листопаді 2023-го Ощадбанк визнав кредитний портфель WOG фінансово оздоровленим. Тепер компанія готує стратегію розвитку на наступні три роки. У планах – інвестиції у розвиток і відновлення мережі, з чим у попередні роки були складнощі через борги.

У листопаді 2023-го WOG відкрила найбільшу в Україні заправку на трасі «Київ–Чоп». Вона більше схожа на ТРЦ: на території станції три ресторани – il Molino, «Сушия» і Shawarma Point, дитячий ігровий куточок від «Равлик Боб». Поряд – McDonald’s.

БРСМ-Нафта

Кількість заправок: 215

Власник: Андрій Біба

СЕО: Олександр Тельпух

Виторг за 2022 рік: 16,3 млрд грн

Сегмент: лоукост

Мережа заправок БРСМ зменшила частку на ринку до 6,8%, збиток за результатами 2022 року склав 3,5 млн грн, за даними YouControl. З початком повномасштабної війни багато людей переїхали на захід країни, де мережа БРСМ представлена мало, пояснює ситуацію Олександр Мельничук, директор зі стратегічного маркетингу та інновацій «БРСМ-Нафта». Натомість Харківський регіон, де у мережі понад 10% заправок, та Дніпропетровський — вже не дають таких обсягів споживання, як раніше.

У 2023 році «БРСМ» побудувала два повністю нових заправних комплекса – поблизу Борисполя Київської області і у Чернівцях. Також компанія відновила 9 зруйнованих заправок і почала виготовляти омивач для скла під власним брендом. 

Задача на наступний рік – розширити мережу на заході України. Ціль – п’ять нових і п’ять реконструйованих комплексів у Київському і Львівському регіонах. 

Приват

Кількість заправок: 884

Власник: Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов

СЕО: Яна Лисенко

Виторг за 2022 рік: 25–35 млрд грн, за оцінкою Forbes на основі даних «А-95»

Сегмент: середній

ANP, заправка ANP /Getty Images

Пошкоджена російськими обстрілами заправка ANP у Харкові Фото Getty Images

Мережа «Приват» об’єднує майже 900 заправок під різними брендами, найбільші – «Авіас» та ANP. З початку великої війни група пережила кілька ударів: у листопаді 2022-го втратила близько 500 заправок «Укрнафти» і вертикальну інтеграцію. У вересні 2023-го власник групи Ігор Коломойський отримав підозру від СБУ та БЕБ та досі перебуває в СІЗО.

Можливо, це ще не всі виклики для мережі. У листопаді суд дозволив державному ПриватБанку вилучити 245 підконтрольних Коломойському заправок. Тож мережа може втратити ще більше чверті АЗС.

UPG

Кількість заправок: 85

Власник: Володимир Петренко

СЕО: Анатолій Можар

Виторг за 2022 рік: 29 млрд грн

Сегмент: середній

Термінал UPG

Термінал UPG

Головна подія для UPG – у січні 2023-го компанія придбала у польському Щецині термінал для зберігання і перевалки нафтопродуктів. Після цього польські і українські ЗМІ написали про зв’язок UPG з Білоруссю. Пресслужба UPG назвала це інформаційною атакою.

Представники Агентства внутрішньої безпеки Польщі нібито зацікавилися угодою і були в офісі UPG, за даними місцевого польського видання GK24. Агентство внутрішньої безпеки Польщі відмовилось коментувати цю тему на запит Forbes.

До повномасштабної війни ексклюзивним постачальником пального для UPG була Білоруська нафтова компанія. З початком повномасштабної війни усі поставки з Білорусі припинилися. «Залізничні колії на цьому напрямку фізично знищили», – каже Сіренко.

Власник UPG Володимир Петренко оцінює втрати компанії через відмову від білоруського пального у мільйони євро. Зрештою UPG вдалося знайти інші джерела постачання. У 2023-му компанія імпортувала пальне з Оману і США.

Укрнафта

Кількість заправок: 450

Власник: Міноборони, «Нафтогаз» 

СЕО: Сергій Корецький

Виторг за 2022 рік: 40,9 млрд грн (вся компанія разом з видобутком)

Сегмент: лоукост

Сергій Корецький /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Керівник «Укрнафти» Сергій Корецький Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Мережа АЗС відчуженої у Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова «Укрнафти» — не у найкращому стані. Більшість заправок мають застарілий дизайн, тільки 30 — модернізовані, ще 40 – із магазинами, але у старому дизайні. Решта – «МАФи» з мінімальним набором товарів. Новий керівник компанії Сергій Корецький планує поступово модернізувати станції та встановлювати там магазини.

«Укрнафта» може отримати в управління 82 сучасні заправки Glusco, які держава конфіскувала як активи, афілійовані з Віктором Медведчуком. Процес затягується через бюрократію: АМКУ наполягає, що має провести аналіз, а Корецький впевнений, що воєнний стан дозволяє уникнути цієї процедури.

Авантаж 7

Кількість заправок: 89

Власник: Наталія Чирич

СЕО: Михайло Каланча

Виторг за 2022 рік: 6,2 млрд грн

Сегмент: лоукост

Заправка Авантаж 7 /надано пресслужбою «Авантаж 7»

«Авантаж 7» продає переважно автогаз за найнижчими на ринку цінами Фото надано пресслужбою «Авантаж 7»

Cконцентрована на продажі автогазу мережа «Авантаж 7» потерпає від податкових перевірок. У жовтні компанія повідомила про зупинку 53 з 89 заправок через скасування ліцензій, компанія судилася, щоб їх відновити. У листопаді податківці закрили усі АЗС мережі у Київській області. Власниця Наталія Чирич пояснює: 80% продажів – це автогаз, з нього не вийде платити 2 грн податків з літра, бо це — різниця між ціною закупівлі і продажу. У третьому кварталі 2023-го «Авантаж 7» платив понад 50 копійок з літра пального, за даними дослідження CASE Ukraine та економічної експертної платформи.

АЗС мережі досі закриті. «Податківці по десятому колу все перевіряють, – каже на умовах анонімності співробітник компанії. – Поки незрозуміло, коли зможемо відкритись». 

Аmic

Кількість заправок: 199

Власник: Гюнтер Майер, Йоханнес Клецль-Норберг, Андреас Зернетц, Гіллен Філіп Ендрю

СЕО: Аудрис Стропус

Виторг за 2022 рік: 8,5 млрд грн

Сегмент: середній

Заправка Аmic /УНІАН

Мережа АЗС Аmic понад рік працює з арештованими активами. Фото УНІАН

Австрійська AMIC Energy представлена в Україні з моменту придбання у 2015 році 240 АЗС і шести нафтобаз, які до цього належали російському «Лукойлу». Активи мережі арештовані понад рік, з серпня 2022-го. Слідчі БЕБ стверджують, що компанія ухилялася від сплати податків і виводила прибутки до Росії. Хоча слідчим досі не вдалося завершити розслідування і передати справу до суду. Виторг Amic у 2022 році знизився на 23,5% порівняно з 2021-им. Компанія знизила частку на ринку на два відсоткових пункти.

Протягом останніх років змінився склад бенефіціарних власників компанії, які були представлені чотирма громадянами Австрії. Троє з них вийшли на пенсію та продали свої акції іншим австрійцям та ірландцю, повідомила Forbes пресслужба компанії.

KLO

Кількість заправок: 70

Власник: Олександр Кац, Ігор Чернявський, Вячеслав Стешенко, Наталія Глибокова

СЕО: Ігор Чернявський

Виторг за 2022 рік: 9,2 млрд грн

Сегмент: середній

Цьогоріч столична мережа KLO відкрила за системою франчайзингу заправку у м. Борислав Львівської області. Окрім Києва та області мережа має кілька станцій у наближених регіонах: Житомирській, Чернігівській областях.

Компанія завершила 2022 рік зі збитком 76 млн грн, за даними YouControl. «Мережа дуже постраждала через війну і тимчасову окупацію Київської області», – каже Куюн.

Shell («Альянс Холдинг»)

Кількість заправок: 117

Власник: Shell Netherlands

СЕО: Петер Керекдярто

Виторг за 2022 рік: 4,7 млрд грн

Сегмент: преміум

Заправка Shell /Getty Images

Глобальна компанія Shell p,s Фото Getty Images

Глобальна компанія Shell у 2022-2023 роках у два етапи збільшила частку акцій компанії-власника АЗС Shell в Україні з 51%до 97,4%. Але ніде про це не повідомила.

Тож у жовтні 2023-го Мін’юст України звернувся до ВАСУ з позовом проти підсанкційного росіянина Едуарда Худайнатова з метою націоналізувати його українські активи, у тому числі компанію, яка управляла мережею заправок Shell.

Shell Nederland надала Forbes підтвердження того, що наростила свою частку в українській «доньці» – рішення торгової палати суду Амстердама.

SOCAR

Кількість заправок: 57

Власник: Державна нафтова компанія Азербайджанської Республіки (State Oil Company of Azerbaijan Republic, скорочено – SOCAR)

СЕО: Ельчин Мамєдов

Виторг за 2022 рік: 4 млрд грн

Сегмент: преміум

Заправка SOCAR /прес-служба

Мережа SOCAR втримала частку 1,3% ринку Фото прес-служба

Українська донька Азербайджанської нафтової компанії продовжує працювати у преміум-сегменті. Бензин А-95 на заправці SOCAR коштує найбільше в Україні – 57,99 грн/л. Це на 5,5% дорожче, ніж у ОККО та WOG – маркетмейкерів українського ринку.

Мережа тримає частку 1,3% загальних продаж ринку. Заправки SOCAR розташовані у Київському регіоні, по лінії річки Дніпро, на півдні, кілька – у Львові і у різних регіонах правобережжя, одна – у Харкові.

VST

Кількість заправок: 100

Власник: Каріне Сардарян

СЕО: Дмитро Веремієв

Виторг за 2022 рік: 718 млн грн, за даними YouControl

Сегмент: середній

Заправка VST /прес-служба

Заправка під брендом VST Фото прес-служба

Мережа VST у 2022-2023 роках розвивається найстрімкіше з усіх за кількістю заправок. Навесні 2022-го запрацювали перші 12 заправок в Одеському регіоні, за півроку їх було вже близько 70, повідомила пресслужба компанії. Ребрендинг почали у квітні 2023-го, зараз 98 заправок модернізовані.

Так менш ніж за два роки з регіональної мережа VST стала загальноукраїнською з комплексами в Одеській, Київській області, у Кривому Розі та на заході України. Компанія займає 0,9% на ринку, за даними консалтингової групи «А-95». В системі YouControl власником компанії записана Каріне Сарданян. Фактичний власник заправок – одеський бізнесмен Сурен Сардянян, вважає аналітик Сіренко.

Motto (Мото Трейдинг)

Кількість заправок: 82

Власник: Леонід Наумчик

СЕО: Леонід Наумчик

Виторг за 2022 рік: н/д

Сегмент: середній

Заправка Motto /Getty Images

Пальне на заправки Motto постачає мережа «Параллель» Фото Getty Images

Профільні ЗМІ пов’язували мережу Motto з Едуардом Ставицьким, міністром енергетики у 2012–2014 роках. Він виїхав з України за кілька років до початку повномасштабної війни. Офіційно Ставицький ніколи не був серед засновників.

Під брендом Motto працюють заправки не в найкращому стані, але у хороших місцях, найбільш «проливні» — у Києві та області, каже Куюн. З листопада 2023-го мережа «Параллель» Олександра Дубініна постачає пальне на заправки Motto. Власник «Параллелі» може придбати Motto і Prime, угоди знаходяться на ранній стадії і мають бути закриті протягом 2024 року, йдеться у статті Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *