Нова пошта – не тільки швидка доставка. П’ять секретів, завдяки яким вона випередила Укрпошту та Meest

«Нова пошта» зростає другий воєнний рік підряд. За девʼять місяців 2023-го оператор відкрив понад 1600 нових відділень та отримав рекордний прибуток. На наступний рік – ще більш амбітні плани. Що дозволяє найбільшому поштовому оператору країни зростати попри війну?

Велика війна майже зупинила бізнес «Нової пошти». 28 лютого 2022-го виторг компанії впав до 1%, в березні найбільший поштовий оператор країни був за крок до банкрутства, розповідав Forbes співвласник оператора Володимир Поперешнюк рік потому. Через вторгнення компанія втратила сортувальний термінал, десятки відділень були зруйновані. «Для такої машини і так обвалитися – величезний виклик», – згадував співзасновник НП Вячеслав Климов.

Наприкінці 2023-го можна констатувати, що «Нова пошта» впоралась з кризою. За дев’ять місяців 2023-го прибуток компанії зріс на 52%, до рекордних 3,2 млрд грн за виторгу 25,8 млрд грн.

У наступному році «Нова пошта» хоче наростити обсяги відправлень ще на 10%, а власну мережу – на третину, повідомили в пресслужбі компанії. Фокус – на невеликих містах та селах. Цьогоріч компанія відкрила 1646 нових відділень та доставила 290 млн посилок та вантажів. 

Як компанії вдається зростати попри війну?

Зібрали вершки. «Нова пошта» наростила прибуток до 3,2 млрд грн та обіцяє доставку менш ніж за добу. Forbes знайшов п'ять причин її успіху /Фото 1

Як зростає «Нова пошта» під час повномасштабного вторгнення

Причини рекордних показників 

Золотий час для логістики – коли економіка або стрімко зростає, або істотно реструктуризується, каже Олег Каленський, партнер Supply Chain Advisors. Українська економіка під час війни змінюється: населення та ділова активність перетікають зі сходу країни на захід, що створює попит на логістичні послуги, додає він. За оцінкою Міжнародної організації з міграції (МОМ), на червень 2022-го близько 14%, або 6,3 млн українців були вимушені переселитись всередині країни внаслідок російського вторгнення. 

Додатковий фактор – розвиток електронної комерції, каже Андрій Хоменко, заступник генерального директора Meest Пошта. «Зростання поштового ринку – результат міграції рітейлу в онлайн», – каже він. Онлайн-комерс в Україні відновлюється суттєво швидше, ніж очікувалось.

У 2023-му обіг онлайн-торгівлі може вийти на рівень або перевищити 2020 рік – $2,7 млрд, прогнозує Юрій Копишинський, СЕО агенції диджитал-маркетингу Webpromo.

До російського вторгнення 75% поштового ринку займали посилки з українських інтернет-магазинів, оцінював у 2021-му CEO Meest Group Марцін Куксіновіч.

Проте основні конкуренти НП не можуть похизуватись рекордними показниками. За 9 місяців 2023-го Укрпошта скоротила чистий збиток на 15% до 594,8 млн грн за виторгу 8,36 млрд грн.  

Динаміка Meest близька до показників НП, запевняє Хоменко, але не розкриває цифри. У відкритих джерелах немає інформації про консолідовані фінансові показники третього за розміром поштового оператора України. Дані компанії на сервісі «Опендатабот» не дають повної картини: 43,7 млн грн прибутку при 46 млн грн доходу. 

пресслужба Нової Пошти

До великої війни НП мала 65% ринку експрес-доставки. Фото пресслужба Нової Пошти

Чому НП зростає швидше конкурентів 

Бізнес-модель «Нової пошти» така ж, як у будь-якого логістичного оператора, каже Каленський з Supply Chain Advisors. Конкурентна перевага НП – в економії на масштабах: якщо конкурент відправляє за одним маршрутом умовні десять фур, то НП – сто, каже Каленський. «Це дозволяє рівномірно розподіляти власні фіксовані витрати і зменшити собівартість доставки», – пояснює він. 

До великої війни НП мала 65% ринку експрес-доставки, державна «Укрпошта» 25%, компанії Meest – менш ніж 3%, оцінював результати 2021 року екскерівник Meest Group Марцін Куксіновіч.

Компанія інвестує власні кошти та залучає позиковий капітал для свого розвитку та підвищення ефективності через автоматизацію процесів, пояснює «секрет прибутковості» пресслужба НП в коментарі Forbes. У 2023 році НП випустила облігацій на суму 1,6 млрд грн.

НП йде за клієнтами та зараз «збирає вершки» за рахунок активного відкриття нових відділеннь та розширення закордонної мережі в країнах, куди переїхали українці, каже Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу Concorde Capital. 

У 2023-му відділення НП зʼявилися у восьми країнах ЄС. У планах до кінця року – відкрити перші відділення в Італії та Франції та отримати позитивні фінансові результати у першій країні експансії, Польщі, повідомив у жовтні в інтерв’ю Forbes Володимир Поперешнюк.  

Який вигляд має міжнародна мережа «Нової пошти»

Який вигляд має міжнародна мережа «Нової пошти»

«Нова пошта» відкрила своє перше відділення за кордоном 7 жовтня 2022 року – у Варшаві. Вже у 2023-му показала майстер-клас з експансії: менше ніж за рік 71 відділення з біло-червоними логотипами зʼявились ще у десяти країнах. Компанія вже присутня на ринках у Польщі, Молдові, Литві, Чехії, Румунії, Німеччині та Словаччині, Естонії, Латвії, Угорщині.

Впродовж наступного року українська компанія розраховує підкорити ще 17 європейських ринків, повідомила пресслужба НП: щоб до 2025 року 200 відділень НП були вже у 30 країнах. 

Читати більше Згорнути

Разом з цим, швидкість, зручність та доступність до клієнтів дозволяють НП виставляти найвищу ціну за доставку на українському ринку. З 1 січня компанія підняла мінімальний тариф на 17% – до 70 грн. Вартість такої ж послуги «Укрпошти» – від 35 грн, Meest – 65 грн. 

У 2024-му «Нова пошта» планує побудувати 10 нових сортувальних центрів та розширити свою мережу ще на 3000 відділень і 5000 поштоматів, повідомила Forbes пресслужба компанії. Також терміни доставки по Україні мають скоротитися на 2 години, до 22 годин.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *