Навіщо власники Епіцентру Гереги купують польський Intersport. Деталі від Forbes

Галина та Олександр Гереги інвестують в Intersport Polska €10 млн та планують викупити акції компанії. Forbes дізнався, чи дійсно український «Епіцентр» може поглинути польський Intersport

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Власники «Епіцентру» Олександр та Галина Гереги зацікавилися польським Intersport. У середині серпня Галина Герега подала заяву до Управління з питань конкуренції та захисту прав споживачів Польщі на придбання Intersport Polska. Контроль над Intersport Polska SA Гереги мають отримати через дочірні компанії ТОВ «Епіцентр К» і Paravita Holding Limited. 

«Епіцентр» знаходиться в процесі оформлення угоди з придбання частки акцій у компанії Intersport Polska, підтвердив Forbes генеральний директор ритейлера Петро Михайлишин. Він додав, що не може розкривати деталі угоди до її остаточного завершення.

Ритейлер Intersport Polska уклав інвестиційну угоду з українським «Епіцентром» та його бізнес-партнером Paravita Holding з Кіпру щодо спільного інвестування в мережу в квітні 2023 року. Угода передбачає інвестиції в розмірі €10 млн. Ці фінансові ресурси будуть спрямовані на відкриття нових магазинів і модернізацію вже існуючих торгових точок, каже Михайлишин. 

«У Польщі проживають багато клієнтів з України, і для «Епіцентру» було б логічним вибудувати таким чином зв`язок із ними», – пояснював польському виданню Rzeczpospolita зближення з «Епіцентром» президент Intersport Polska Марек Качмарек. Українські інвестиції – це спосіб покращити і «Епіцентр», і Intersport шляхом об`єднань зусиль для залучення клієнтів, консолідації закупівель, зниження витрат і ризиків логістики, вважає Качмарек. 

Збитковий Intersport Polska 

У Польщі під вивіскою Intersport працює 35 мультибрендових магазинів спортивних товарів. Справи в ритейлера йшли не дуже добре, адже він почав шукати додаткове фінансування від потенційного інвестора ще в 2021 році. Наприкінці 2022-го Intersport випустив 55,3 млн акцій, аби залучити додаткову суму на 80 млн злотих, повідомляла пресслужба компанії. 

З квітня 2022-го по березень 2023-го компанія отримала річний чистий збиток у розмірі 12,8 млн злотих, а чистий дохід склав 239 457 злотих, йшлося у фінансовому звіті компанії. Серед причин збитків називають пандемію, дефіцит поставок і перебої в співпраці з ключовими постачальниками товарів. 

Станом на 23 серпня одна акція Intersport Polska коштує 0,9 злотих, ринкова вартість на Варшавській біржі – 30,8 млн злотих

Intersport.pl

Intersport.pl

Місце Intersport в «Епіцентрі» Герег

Швейцарська компанія Intersport International Corporation GMBH розвиває міжнародну спортивну роздрібну групу з 1968 року. Станом на початок 2023-го вона мала 5300 магазинів по всьому світу з оборотом €13,7 млрд та була представлена в 42 країнах, – йдеться в офіційному звіті компанії.

В Україні «Епіцентр К» розвиває мережу Intersport з 2015 року, коли підписали договір про партнерство зі швейцарською IIC-Intersport International Corporation GMBH. З тих пір українська мережа мультибрендових магазинів спорттоварів зросла до понад 50 торгових точок у різних регіонах країни, ставши одним із лідерів ринку спортивного одягу та інвентарю, – каже Михайлишин. 

Окрім Intersport, «Епіцентр» розвиває за межами своїх торгових центрів власні мережі «Галереї Деко» і E.PIC, а також спортивні мережі 4F (угода з польською компанією OTCF) і The Athlete’s foot (дочірній проєкт компанії Intersport).

За останній рік «Епіцентру» вдалося відкрити два великих торгових центри: у Львові (90 000 кв. м) та Києві (30 000 кв. м). Інвестиції в них склали 2,9 млрд грн і 1,8 млрд грн відповідно, повідомляв в.о. директора з роздрібної торгівлі «Епіцентру» Дмитро Танько агентству «Інтерфакс-Україна». Станом на серпень 2023-го у ритейлера працюють 74 торгових центри включно з гіпермаркетами «Нова Лінія». 

Вісім торгових центрів «Епіцентр» зараз не працюють через окупацію територій, близькість бойових дій або повне знищення. За даними аналітичної системи YouControl, виторг компанії у 2022 році зріс на 0,6%, до 57,6 млрд грн, у порівнянні з попереднім роком.

20 найбагатших українців від Forbes на кінець 2022 року

20 найбагатших українців від Forbes на кінець 2022 року

До бізнес-імперії Герег, за даними Асоціації ритейлерів, входить також великий аграрний бізнес, представлений агрохолдингом Епіцентр Агро (160 000 га землі в обробітку, 14 елеваторів на 1,5 млн т), завод керамічної плитки в смт Калинівка, завод «Карпатська кераміка», підприємство з переробки деревини «Осмолода», а також низка логістичних центрів у різних регіонах країни. 

У травні 2021 року «Епіцентр» також купив Дунаєвецький хлібокомбінат за 227 млн грн. У вересні 2022-го Ощадбанк уклав нові кредитні договори з ТОВ «Епіцентр К» на $50 млн. Кошти планували спрямувати на будівництво елеваторів для зберігання зерна та допоміжної інфраструктури, а також на будівництво й відкриття торговельних центрів.

У грудні 2022 року Forbes Ukraine оцінив статки Олександра та Галини Герег в $1,2 млрд. До повномасштабної війни, в лютому 2022-го, оцінка їхніх статків була в $1,8 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *