Навіщо турецька Onur Group хоче інвестувати в Україну $500 млн

Один із найбільших підрядників президентської програми «Велике будівництво», турецька Onur Group, зупинила 90% дорожніх робіт в Україні через війну. Натомість компанія обростає «нетиповими» для дорожників активами: спецдозволи на видобуток корисних копалин, зелена енергетика, сільське господарство та навіть власний готель. З 2021-го Onur уже вклала в нові ніші понад $350 млн. Ще більш як $500 млн компанія планує інвестувати до 2030 року. Який холдинг будують турки в країні під час війни?

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Захід у надра

Видобувний бізнес Onur в Україні здебільшого записаний на «Спис Україна». У грудні 2020-го ця компанія за 5,7 млн грн придбала спецдозвіл на розробку ділянки Жовтоводська в Дніпропетровській області із прогнозними запасами золота. Проте знайти значні поклади цінного металу компанії так і не вдалося. «Після вкладених $10 млн з’ясувалося, що реальність дуже відрізняється від прописаного на папері», – каже Forbes Емре Караахметоглу, генеральний менеджер Onur Group в Україні. 

Що таке Onur Group Україна?

Onur Group Ukraine – частина міжнародної групи компаній Onur Group, представленої у чотирьох країнах: Туреччина, Україна, Саудівська Аравія та Молдова. Власники компанії — громадянами Туреччини Четінджевіз Ісхан (50%), Четінджевіз Онур (49,77%) та українець Олег Фаріон (0,23%).

У 2022-му Onur Ukraine отримала понад 3, 1 млрд грн виручки – вчетверо менше, ніж у 2021. Чистий прибуток — 127 млн грн.

Читати більше Згорнути

Провал не зупинив Onur від нових придбань. Наразі «Спис Україна» має три спецдозволи на розробку каоліну на Дніпропетровщині та спецдозвіл на видобування графіту на Буртинському родовищі у Хмельницькій області. «І це придбання тільки за останні два роки», – каже Володимир Бойко, засновник видання NADRA.info, яке спеціалізується на темі видобутку з українських надр.

До великої війни Onur входила до трійки найбільших підрядників програми Володимира Зеленського «Велике будівництво». Що змусило рухатись у нову нішу? «Видобуток корисних копалин – слабо розвинений напрям в Україні, а разом із партнерами у нас є в цьому досвід», – пояснює Караахметоглу.

Емре Караахметоглу, генеральний менеджер Onur в Україні. /надано пресслужбою

Емре Караахметоглу, генеральний менеджер Onur в Україні. Фото надано пресслужбою

Турецька група вже контролює в Україні вісім ділянок із корисними копалинами. У переліку також більш звичні для дорожньої компанії гранітно-піщані активи на Львівщині, Вінниччині та Рівненщині. 

У придбання спецдозволів Onur вклала близько $28 млн, свідчать надані Forbes компанією дані. Подальші інвестиції у надра вона розпланувала до 2030-го. Наприклад, у розробку графітових родовищ Onur планує інвестувати $200 млн до 2030 року. Графіт використовується для виробництва автомобільних акумуляторів.  

Скільки Onur може заробити на українських надрах? Каолін – цікава історія, але всі три ділянки групи – занадто близько до лінії фронту, каже Караахметоглу. «Тож рахувати економіку поки що складно», – додає він. 

Найцінніший актив на перспективу – Буртинське родовище, каже Бойко. Родовище має підтверджені запаси графіту на 130 років активного видобутку. «Але воно зможе приносити гроші лише за 5–10 років. Те, що дає заробляти Onur уже зараз, – щебінь та пісок. Усе решта поки що тягне гроші», – додає аналітик. 

Надра, зелена енергетика та готель. Топпідрядник «Великого будівництва», турецька Onur Group, вклав в українські активи $350 млн і планує ще $500 млн. На що він розраховує? /Фото 1

Турецька Onur Group активно інвестує в різні напрями бізнесу в Україні попри війну.

Немаленьке будівництво 

З 24 лютого 2022 року групі довелося поставити на паузу 90% своїх дорожньо-будівельних проєктів в Україні, пояснює Караахметоглу. Кошторис найбільшого чинного проєкту Onur – 800 млн грн за ремонт київських доріг. Для порівняння: наймасштабніший довоєнний проєкт Onur – тендер на будівництво вантового мосту через Дніпро в Запоріжжі – сягав майже 12 млрд грн. 

Торік компанія отримала підрядів на вдвічі меншу суму: 18 млрд грн проти майже 40 млрд 2021 року. «[До того ж] серед усіх будівельних компаній держава має перед нами найбільший борг», – пояснює Караахметоглу. За його словами, до початку вторгнення борг перед Onur становив близько 7 млрд грн, з яких повернули до 2 млрд грн.   

Крім надр, Onur інвестує в зелену енергетику: близько $290 млн уже вклали у сонячну електростанцію 150 МВт на Хмельниччині, ще майже $260 млн до 2025 року готуються інвестувати у вітрові електростанції у Закарпатській та Львівській областях. 

Також Onur повернулася до мрії про власний готель в Україні – вже у 2025 році компанія розраховує відкрити перший на Львівщині більш як за $30 млн, розповідає Караахметоглу.

На паузі поки що інвестиції в аграрну галузь – у власності компанії 2240 га землі на Львівщині: «Через війну логістика дуже ускладнена, тож чекаємо кращих часів». Натомість Onur до кінця року інвестує $2 млн у деревообробку. 

Загалом до 2030 року Onur планує інвестувати в Україну $500 млн. Але дорожнє будівництво залишиться ключовим для компанії, запевняє Караахметоглу. «У світі ми відомі саме завдяки цьому», – додає він. Компанія готується до післявоєнної відбудови. Вже після початку вторгнення група придбала в ірландської CRH бетонний завод на Львівщині та вклала в нього $12 млн.

За перші пів року 2023-го турецькій групі вдалось укласти договорів на будівництво та ремонти доріг на 13 млрд грн. «До кінця року розраховуємо повернутися до довоєнних обсягів», – каже генеральний директор Onur Group в Україні. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *